Promo-LEX semnalează încălcări: Concurenții electorali nu și-au deschis cont, instigări la ură, utilizarea resurselor administrative

Misiunea de Observare (MO) Promo-LEX a lansat astăzi primul raport de monitorizare a alegerilor locale noi din 20 mai 2018, în cadrul căruia semnalează mai multe încălcări, în special, cazuri de obstrucționare a activității observatorilor Promo-LEX, cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri în perioada electorală și de utilizare a resurselor administrative, încălcări ale legislației privind raportarea financiară.

Activism sporit al candidaților din mun. Chișinău și Bălți

Din totalul de 89 de activități constatate – toate s-au desfășurat în municipiile Chișinău (73) și Bălți (16). Cel mai întâlnite activități au fost: promovare/agitație prin intermediul corturilor (32), distribuire de materiale cu un conținut politic/electoral (21) și întâlniri cu cetățenii/alegătorii (12) etc. Activitățile au vizat, în special: Ion Ceban/PSRM (43), S. Radu (18) și Andrei Năstase/PPPDA (10).

Cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri și utilizare a resurselor administrative

Au fost identificate cel puțin 2 situații ce ar indica asupra utilizării abuzive a resurselor administrative: în contextul colectării semnăturilor de susținere a S. Radu și în cazul campaniei de promovare a candidatului PDM din c. Volovița. Suplimentar, observatorii Promo-LEX au raportat alte cel puțin două cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri în perioada electorală, în ambele fiind implicat candidatul desemnat de PSRM pentru funcția de primar al mun. Bălți și Fundația de binefacere a Primei Doamne „Din Suflet”.

Finanțarea campaniei politice/electorale

Cel puțin 478 890 lei au fost deja cheltuiți pentru activități cu tentă electorală efectuate de potențialii candidați înainte de înregistrarea acestora, conform estimărilor Promo-LEX. În continuare, Promo-LEX a constatat că după înregistrarea în calitate de candidați în alegeri, cel puțin 2 dintre aceștia (Ion Ceban – PSRM și Reghina Apostolova – PPȘ) au efectuat cheltuieli pentru activități electorale estimate la 160 441 lei: PSRM – 151 703 lei, PPȘ – 8 738 lei. Totodată, Promo-LEX semnalează că nici un concurent electoral nu și-a deschis cont “Fond electoral”, prezumând încălcarea legislației prin efectuarea cheltuielilor în afara contului “Fond electoral”. Către 17 aprilie 2018 CEC nu a publicat niciun raport financiar al concurenților electorali – partide politice. CEC are obligația de a publica rapoartele financiare în termen de 48 de ore din momentul recepționării acestora.

Candidații independenți sunt tratați în mod inechitabil

MO Promo-LEX reiterează necesitatea de a obliga, după exemplul alegerilor prezidențiale, pe toți candidații pentru funcția de primar să prezinte semnături în susținerea sa, și nu doar pe cei independenți. De asemenea, în opinia Asociației pentru Chișinău și Bălți semnăturile solicitate sunt exagerate ca număr, comparativ cu numărul de semnături ce urmează a fi colectate de către candidații la funcția de deputat în circumscripții uninominale. Regretabil este și faptul că femeile nu beneficiază de avantaje în colectarea semnăturilor – în comparație cu alegerile parlamentare.

Discursul instigator la ură în mesajele concurenților electorali

În contextul alegerilor locale noi din 20 mai 2018, Promo-LEX a monitorizat, inclusiv, cazurile de discurs instigator la ură, sexist și instigare la discriminare în mesajele concurenților, precum și alte forme de intoleranță manifestate public. Potrivit Promo-LEX candidatul PSRM Ion Ceban a făcut uz de discurs instigator la ură. De cealaltă parte, candidatul desemnat de PPPDA, Andrei Năstase, a fost vizat de cel puțin două ori în mesaje sexiste, instigatoare la discriminare și violență.

Decalaj considerabil între datele din Registrul de Stat al Alegătorilor și listele electorale

În opinia MO trezește îngrijorare diferența considerabilă și nejustificată de 18 713 alegători în 2016 și de 17 368 în 2017 dintre numărul de alegători din RSA și cel din listele electorale de bază generate de acesta în cazul mun. Chișinău. La fel de îngrijorător este decalajul de 4 214 alegători între datele RSA și listele electorale generate pentru mun. Bălți în alegerile prezidențiale din 2016. Reiterăm – pentru asigurarea transparenței și integrității proceselor electorale, considerăm imperios necesar ca autoritățile responsabile să explice în mod clar şi concludent natura acestor mutații.

Activitatea Misiunii de Observare a Alegerilor se desfășoară pe durata perioadei electorale prin implicarea a opt observatori pe termen lung (OTL) în toate circumscripțiile electorale constituite pentru alegerile locale noi din 20 mai 2018. În ziua scrutinului, Promo-LEX va delega câte un observator pe termen scurt (OTS) în fiecare din cele 375 secții de votare (SV) deschise. Toți observatorii implicați în procesul de monitorizare sunt instruiți în cadrul seminarelor organizate de către Misiune și semnează Codul de conduită al Promo-LEX pentru observatorii naționali independenți, obligându-se să acționeze operativ, cu bună credință și în mod non-partizan. Activitatea tuturor observatorilor este coordonată de echipa centrală a Asociației.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.