Promo-LEX: Secțiile de votare peste hotare trebuie deschise într-un număr mai mare, iar amplasarea lor să fie decisă conform legii

Asociația Promo-LEX insistă ca repartizarea per circumscripții a secțiilor de votare de peste hotare să se facă strict în baza unor calcule matematice bazate pe criteriile definite de Codul Electoral, fără atitudini de natură subiectivă.

De asemenea, consideră că asigurarea unui vot incluziv pentru cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare în ziua alegerilor va fi posibil doar în condițiile majorării numărului de secții de votare, comparativ cu alegerile prezidențiale din 2016.

Asociația menționează că exodul cetățenilor din Republica Moldova este un proces continuu, astfel că numărul de persoane aflate peste hotare este în permanentă creștere.

Geografia amplasării și numărul de secții de votare este un aspect primordial în asigurarea dreptului de vot al cetățenilor aflați peste hotare, acestea urmând a fi evaluate și aprobate conform celor 5 criterii prevăzute de Codul electoral: a) informațiile deținute de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova din țările de reședință; b) informațiile deținute de către autoritățile publice centrale; c) informațiile obținute în rezultatul înregistrării prealabile a cetățenilor aflați în străinătate; d) numărul de alegători care au participat la scrutinul precedent; e) alte date relevante, obținute de autoritățile publice centrale, la solicitare, din partea autorităților țării de reședință.

Concomitent, urmează a fi luate măsuri pentru a preveni situațiile înregistrate la alegerile anterioare prin deschiderea secțiilor de votare suplimentare unde în secțiile de votare s-au înregistrat un număr de 2500 alegători și mai mulți.

În opinia Promo-LEX, doar repartizarea unui număr de 5000 buletine de vot unei secții de votare peste hotare nu va soluționa problemele manifestate în cadrul scrutinului electoral precedent  – mai ales în contextul unui sistem electoral mixt.

Pornind de la premisa că la alegerile precedente în cadrul a 27 secții de votare au votat 2500 alegători și mai mult – se impune necesitatea deschiderii unei secții de votare suplimentare în acele localități.

La fel, pornind de la faptul că la aprobarea bugetului pentru anul 2018, CEC a planificat cheltuieli financiare pentru 150 secții de votare peste hotare, Promo-LEX a simulat distribuirea acestora pe fiecare circumscripție uninominală în funcție de rezultatele obținute în baza celor 5 criterii legale analizate.

În contextul celor expuse, Asociația Promo-LEX solicită constituirea unui număr mai mare de secții de votare peste hotarele Republicii Moldova pentru alegerile din 24 februarie 2019, cu amplasarea geografică a acestora în strictă concordanță cu criteriile legale prevăzute.

„Considerăm că doar majorarea numărului de buletine de vot pentru fiecare secție de votare de la 3000 la 5000, nu va soluționa problema în lipsa unei abordări sistemice a chestiunii – extinderii ariei geografie și majorării numărului de secții constituite peste hotare”, a menționat Asociația.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.