Promo-LEX: Doar 12 din 32 de recomandări europene cu privire la sistemul electoral mixt au fost îndeplinite

Parlamentul implementează cu abateri recomandările privind sistemul electoral mixt de votare, pe care le-au oferit Comisia de la Veneția și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), semnalează o analiză a Asociației Promo-LEX.

Acceptarea recomandărilor nu înseamnă și implementarea acestora

Doar 12 din 32 recomandări au fost executate până la ziua de azi. Mai mult, din cele 7 recomandări acceptate în  legislația electorală și implementate, putem deduce un număr de 5 recomandări care au fost implementate cu abateri de la norma legală sau amânări. Printre aceste abateri se numără caracterul ”independent” al Comisiei naționale de constituire a circumscripțiilor uninominale, delimitarea circumscripțiilor cu condiția nedepășirii devierii de 10% a numărului de alegători, constituirea circumscripțiilor peste hotare, criterii ”clare” pentru constituirea circumscripțiilor pentru regiunea transnistreană, precum și eliberarea cazierelor de integritate pe exemplul alegerilor locale noi.

Mai mult, procesul netransparent și pe alocuri contrar prevederilor legale de implementare a recomandărilor, la etapa dată, creează suspiciuni rezonabile privind integritatea și caracterul discreționar al acțiunilor de implementare pe viitor a recomandărilor. Pe lângă aceasta, abaterile ar putea pune în pericol buna desfășurare a alegerilor în baza noilor prevederi legale.

Parlamentul susține că toate recomandările au fost implementate

De cealaltă parte, conform sintezei realizate de către Parlament, toate recomandările identificate de către autoritatea legislativă în textul Opiniei comune au fost executate. Însă, analiza Asociației demonstrează că acest rezultat a fost obținut datorită, pe de o parte, autoaprecierii pozitive pe toate recomandările incluse în analiza Parlamentului, iar pe de altă parte, prin omiterea anumitor recomandări ale experților din Opinia comună a Comisiei de la Veneția și a OSCE/ODIHR.

Societatea nu trebuie să fie divizată

O atenție aparte merită să fie acordată recomandării cu privire la necesitatea unui consens larg în societate pe subiectul sistemului electoral mixt. Or, reieșind din conținutul evenimentelor politice din Republica Moldova, precum și în baza dezbaterilor electorale organizate de către Asociație, deducem lipsa unui consens larg pe acest subiect. Dimpotrivă, constatăm că este vorba de un principiu de divizare a societății. În plus, sondajele de opinie, realizate inclusiv la comanda Promo-LEX, indică spre faptul că sistemul electoral mixt nu se bucură de aprecierea majorității populației.

Generică și principială, în opinia Promo-LEX, este poziția comună a Comisiei de la Veneția și a OSCE/ODIHR cu privire la faptul că modificarea sistemului electoral în Republica Moldova nu este recomandabilă.

Precizăm că o delegație a Comisiei de la Veneția și a Oficiului OSCE pentru instituţii democratice şi drepturile omului se află la Chişinău. Experţii discută cu oficialii moldoveni despre modificările în legislaţia electorală privind trecerea la sistemul mixt de vot.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.