Connect with us

Politică

Promo-LEX atenționează asupra cazurilor de discurs instigator la ură în mesajele concurenților electorali

Publicat

pe

Asociația Promo-LEX atenționează asupra cazurilor de discurs instigator la ură în mesajele concurenților. Astfel, Promo-LEX a înregistrat mai multe mesaje care conțin forme de discurs denigrator sau instigator la ură. În mod special, a fost vizat Dorin Chirtoacă – în cel puțin 5 cazuri, iar într-un caz este vorba despre incitarea la ură din partea persoanei respective.

Atenţionarea a fost făcută în cadrul celui de-al doilea raport al misiunii de observare a referendumului local privind revocarea primarului general al municipiului Chișinău și a alegerilor locale noi din 19 noiembrie 2017.

Potrivit acestuia, abateri de la lege au avut loc atât în cazul procesului electoral din Chișinău, cât și în cele 10 localități unde vor avea loc alegeri locale noi la 19 noiembrie curent: orașul Sângera-Chișinău, comuna Berlinți-Briceni, comuna Zârnești-Cahul, comuna Plopi-Cantemir, comuna Ștefănești-Florești, satul Fundurii Noi-Glodeni, comuna Lăpușna-Hâncești, comuna Sărăteni-Leova, satul Căpriana-Strășeni, comuna Ghiliceni-Telenești.

Cheltuielile participanților la referendumul din Chișinău – mai transparente

Observatorii Promo-LEX au remarcat o raportare mai bună la aspectele ce țin de publicitatea TV, în presa scrisă, publicitatea radio și online și constată o raportare defectuoasă în privința publicității promoționale, stradale și mobile, a cheltuielilor de transport și a activităților voluntarilor.

Pe de altă parte, în perioada 28 octombrie – 10 noiembrie 2017, participanții au folosit fonduri  care nu au fost declarate în totalitate. La fel, aceștia au omis să includă în raportul către Comisia Electorală Centrală (CEC) anumite cheltuieli, astfel încât cheltuielile neraportate au constituit circa 285.000 lei.

Donații de 4 ori mai mari pentru PSRM

Referendumul local de revocare a Primarului de Chișinău a fost susținut doar  de persoane fizice. Astfel, în cazul PL au fost 7 donatori care au contribuit cu 285.000 lei, în cazul PSRM au fost de 15 ori mai mulți donatori (115 la număr), cu contribuții de aproape 1.200.000 lei – de 4 ori mai mult decât în cazul primului participant. De altfel, participanții abia de au atins 11% din plafonul permis de CEC (16.508.739.00 lei).

Resurse administrative folosite în campanie

Întâlnirile cu alegătorii în timpul orelor de lucru au avut loc cu participarea reprezentanților ambelor tabere concurente la referendumul local din Chișinău. Este vorba despre angajați din instituții medicale, educaționale și publice. Au fost raportate 10 astfel de cazuri în perioada de raportare: PSRM este vizat în 4 cazuri, iar PL – în 6. În primul raport Promo-LEX, însă, a fost raportată o singură încălcare la acest capitol, de către PSRM.

Dotarea secțiilor de votare – satisfăcătoare

În cadrul sondajului telefonic efectuat de Asociația Promo-LEX, a fost constatat faptul că majoritatea secțiilor de votare dispun de condițiile necesare activității – agent termic și conectare la internet, precum și iluminare suficientă.

Activitatea autorităților electorale

Autoritățile electorale au activat conform programului calendaristic stabilit. Totuși, în cazul a circa 20% din vizitele efectuate la birourile electorale ale secțiilor de votare, acestea nu au fost deschise pe parcursul programului de  activitate.

CEC a adoptat hotărâri ce au vizat recepționarea rapoartelor financiare, acreditarea observatorilor și modificarea componenței Consiliului Electoral Chișinău. Au fost acreditați 453 observatori  Promo-LEX. De asemenea, au fost acreditați 4 observatori internaționali (din Țările de Jos și din România).

Pe de altă parte, atât contestațiile depuse în cazul referendumului din Chișinău, cât și în cazul alegerilor locale noi, au fost respinse de CEC.

Neclarități la votarea cu certificatul cu drept de vot

Promo-LEX a constatat lipsa unei definiri clare a mecanismului de votare în baza certificatului de vot, a rolului lui în procesul electoral și a subiecților cărora îi este destinat.

În general, alegătorii pot merge să voteze la secția de votare din apropierea adresei indicate în fișa de însoțire a buletinului de identitate. Totuși,  legea permite cetățenilor să voteze și în baza certificatului cu drept de vot, atunci când au loc alegeri locale (în aceeași circumscripție) sau referendum local.

Pe de altă parte, Promo-LEX observă că CEC a permis să voteze în baza acestui certificat, în cadrul acestui referendum, doar membrilor birourilor electorale. Prin urmare, de această posibilitate ar fi privați cei  care ar dori să voteze la locul de muncă, dar sunt înscriși să voteze în lista electorală din altă secție de votare unde le este domiciliul sau reședința.

Cărări asfaltate de un concurent la alegerile locale noi

Legea interzice oferirea de bunuri și servicii în perioada campaniei electorale. Candidatul PDM, însă, a contribuit la repararea clădirii Oficiului Poștal, dar și a asfaltat cărările care duc spre drumul central.

Alte încălcări țin, spre exemplu, de afișarea materialelor promoționale pe o conductă de gaz, în timp ce  legea permite doar în spațiile oferite de autorități ori panouri private. Mai mult, un candidat independent a efectuat cheltuieli fără a deschide cont bancar “Fond electoral” și respectiv, fără de a prezenta raport la organul mandatat. La fel, ca și în cazul campaniei privind referendumul din Chișinău, a fost semnalată distribuirea pliantelor fără informația privind denumirea tipografiei și numărul de exemplare tipărite.

Amintim că duminică, 19 noiembrie 2017, va ave loc referendumul local privind revocarea primarului general al municipiului Chișinău.

De asemenea, vor avea loc alegeri noi ale primarilor orașului Sângera din municipiul Chișinău, comunei Berlinți din raionul Briceni, comunei Zîrnești din raionul Cahul, comunei Plopi din raionul Cantemir, comunei Ștefănești din raionul Florești, satului Fundurii Noi din raionul Glodeni, comunei Lăpușna din raionul Hâncești, comunei Sărăteni din raionul Leova, satului Căpriana din raionul Strășeni și comunei Ghiliceni din raionul Telenești.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

PAS cere anularea alegerilor din Jora de Mijloc: Partidul Șor ar fi depășit plafonul maxim de cheltuieli

Publicat

pe

De către

Partidul Acțiune și Solidaritate a cerut în instanță anularea alegerilor din comuna Jora de Mijloc din Orhei, unde primar a devenit reprezentatul Partidului Șor. În contestația depusă, formațiunea invocă faptul că Partidul Șor ar fi depășit plafonul maxim de cheltuieli stabilit pentru alegerile din comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei.

„Încălcarea de bază se referă la faptul că, deși plafonul maxim de cheltuieli stabilit pentru alegerile din comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei, a fost de 93 504 lei, Partidul Șor a cheltuit, conform estimărilor Promo-Lex, cel puțin 294 505 lei, adică cu peste 200 de mii de lei mai mult decât suma maximă prevăzută potrivit legii”, a declarat liderul PAS Maia Sandu. 

Totodată, potrivit ei, în ziua alegerilor, ar fi avut loc coruperea alegătorilor, transportarea organizată a acestora, filmarea ilegală a scrutinului, iar dronele au survolat cerul Jorei de Mijloc, precum și alte încălcări grave.

„Nu putem sta deoparte și urmări cum Plahotniuc îi permite pușcăriabilului Șor să fraudeze alegerile, cu banii furați de la cetățeni, în detrimentul voinței locuitorilor comunei Jora de Mijloc, inclusiv al membrilor și simpatizanților Partidului Democrat. Faptul că lui Plahotniuc nu-i pasă de cetățeni era un lucru cunoscut, acum vedem că Plahotniuc nu dă doi bani nici pe membrii și simpatizanții PD-ului”, a adăugat liderul PAS Maia Sandu.

Precizăm că vicepreședintele Partidului Șor, Marina Tauber, a câștigat la scrutinul din 20 mai mandatul de primar în comuna Jora de Mijloc.

Citește mai departe

Politică

PDM nu va comunica public opţiunea privind turul II din Chișinău: Nu avem favoriţi

Publicat

pe

De către

Partidul Democrat din Moldova nu va comunica public opţiunea partidului privind turul II din Chișinău, dar speră că la 3 iunie cetăţenii se vor mobiliza şi  vor participa activ la vot, a declarat la un briefing vicepreședintele formațiunii Vladimir Cebotari.

„În ceea ce priveşte turul II al alegerilor din capitală. Acesta a fost discutat astăzi în cadrul partidului. Doar că de această dată, nu vom comunica public opţiunea PDM. Pentru că nu dorim ca alţii să comunice în numele nostru şi într-o manieră schimonosită aşa cum se întâmplă cel mai des sau întotdeauna şi nu vrem ca membrii noştri de partid să înţeleagă acest mesaj greşit. De această dată, comunicarea cu membrii noştri de partid se va face direct, prin intermediul organizaţiilor teritoriale”, a spus vicepreședintele PDM.

El a spus că PDM nu a avut favoriţi nici la Bălţi şi nici la Chişinău şi nu are favoriţi în turul II la Chişinău, dar și-a exprimat speranța că în turul doi va fi o prezență mai bună la vot, astfel încât noul primar să aibă o legitimitate cât mai consistentă, nu cea dată de doar o treime dintre votanți.

Cu referire la rezultatele primului tur de scrutin în cele două municipii – Chișinău și Bălți, unde PDM nu a avut candidați, Vlad Cebotari a evidențiat că, în special în capitală, scrutinul electoral a scos în evidență situații care merită atenție, „fiindcă ele transmit mesaje clare clasei politice și celor rămași în cursă.

Vlad Cebotari a opinat că a fost un rezultat previzibil.

”Am făcut mai multe apeluri să fie identificat un candidat de dreapta unic, dar constatăm că luptele politice și-au adus rezultatul. Cel mai îngrijorător este numărul extrem de mic de cetățeni care s-au prezentat la urne. Vedem că oamenii devin din ce în ce mai pasivi la alegeri. Neparticiparea lor la acest exercițiu este o pedeapsă pe care a primit-o clasa politică”, a punctat vicepreședintele PDM .

Citește mai departe

Politică

PPEM își exprimă sprijinul pentru Andrei Năstase în turul II al alegerilor din Chișinău

Publicat

pe

De către

Partidul Popular European din Moldova își exprimă sprijinul pentru Andrei Năstase în turul II al alegerilor locale din Chișinău . Anunțul a fost făcut de președintele Iurie Leancă, în urma ședinței Biroului Permanent al formațiunii. 

Liderul PPEM a menționat că decizia formațiunii pe care o conduce reprezintă o continuitate a poziției sale de la începutul campaniei electorale, atunci când a decis să nu înainteze un candidat la funcția de primar al capitalei, pentru a nu fragmenta și mai tare dreapta pro-europeană.

„Pentru a evita preluarea conducerii capitalei de forțe ostile parcursului european al Republicii Moldova și urmare a deciziei Biroului Permanent al PPEM de astăzi, alături de primarii și consilierii din mun. Chișinău, exprim sprijinul echipei noastre pentru candidatul Andrei Năstase”, a specificat Iurie Leancă într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

Un apel la maturitate politică și responsabilitate a făcut și vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, care a venit cu îndemnul ca partidele pro-europene să înceteze luptele fratricide și să-și concentreze energia spre conlucrare și o competiție onestă de idei pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor.

„Sper ca domnul Andrei Năstase să înțeleagă importanța acestui dialog. Consider că pasul în sprijinul candidatului pro-european trebuie să genereze un pas reciproc îndreptat spre conlucrarea și consolidarea tuturor forțelor pro-europene. Doar așa vom învinge pe 3 iunie în Chișinău și ulterior în toamna acestui an în toată Republica Moldova“, a spusValeriu Ghilețchi.

Amintim că în turul II de scrutin, pentru funcția de primar general al mun. Chișinău, vor concura candidații PSRM și PPDA.

Citește mai departe