Connect with us

Politică

Promo-LEX atenționează asupra cazurilor de discurs instigator la ură în mesajele concurenților electorali

Publicat

pe

Asociația Promo-LEX atenționează asupra cazurilor de discurs instigator la ură în mesajele concurenților. Astfel, Promo-LEX a înregistrat mai multe mesaje care conțin forme de discurs denigrator sau instigator la ură. În mod special, a fost vizat Dorin Chirtoacă – în cel puțin 5 cazuri, iar într-un caz este vorba despre incitarea la ură din partea persoanei respective.

Atenţionarea a fost făcută în cadrul celui de-al doilea raport al misiunii de observare a referendumului local privind revocarea primarului general al municipiului Chișinău și a alegerilor locale noi din 19 noiembrie 2017.

Potrivit acestuia, abateri de la lege au avut loc atât în cazul procesului electoral din Chișinău, cât și în cele 10 localități unde vor avea loc alegeri locale noi la 19 noiembrie curent: orașul Sângera-Chișinău, comuna Berlinți-Briceni, comuna Zârnești-Cahul, comuna Plopi-Cantemir, comuna Ștefănești-Florești, satul Fundurii Noi-Glodeni, comuna Lăpușna-Hâncești, comuna Sărăteni-Leova, satul Căpriana-Strășeni, comuna Ghiliceni-Telenești.

Cheltuielile participanților la referendumul din Chișinău – mai transparente

Observatorii Promo-LEX au remarcat o raportare mai bună la aspectele ce țin de publicitatea TV, în presa scrisă, publicitatea radio și online și constată o raportare defectuoasă în privința publicității promoționale, stradale și mobile, a cheltuielilor de transport și a activităților voluntarilor.

Pe de altă parte, în perioada 28 octombrie – 10 noiembrie 2017, participanții au folosit fonduri  care nu au fost declarate în totalitate. La fel, aceștia au omis să includă în raportul către Comisia Electorală Centrală (CEC) anumite cheltuieli, astfel încât cheltuielile neraportate au constituit circa 285.000 lei.

Donații de 4 ori mai mari pentru PSRM

Referendumul local de revocare a Primarului de Chișinău a fost susținut doar  de persoane fizice. Astfel, în cazul PL au fost 7 donatori care au contribuit cu 285.000 lei, în cazul PSRM au fost de 15 ori mai mulți donatori (115 la număr), cu contribuții de aproape 1.200.000 lei – de 4 ori mai mult decât în cazul primului participant. De altfel, participanții abia de au atins 11% din plafonul permis de CEC (16.508.739.00 lei).

Resurse administrative folosite în campanie

Întâlnirile cu alegătorii în timpul orelor de lucru au avut loc cu participarea reprezentanților ambelor tabere concurente la referendumul local din Chișinău. Este vorba despre angajați din instituții medicale, educaționale și publice. Au fost raportate 10 astfel de cazuri în perioada de raportare: PSRM este vizat în 4 cazuri, iar PL – în 6. În primul raport Promo-LEX, însă, a fost raportată o singură încălcare la acest capitol, de către PSRM.

Dotarea secțiilor de votare – satisfăcătoare

În cadrul sondajului telefonic efectuat de Asociația Promo-LEX, a fost constatat faptul că majoritatea secțiilor de votare dispun de condițiile necesare activității – agent termic și conectare la internet, precum și iluminare suficientă.

Activitatea autorităților electorale

Autoritățile electorale au activat conform programului calendaristic stabilit. Totuși, în cazul a circa 20% din vizitele efectuate la birourile electorale ale secțiilor de votare, acestea nu au fost deschise pe parcursul programului de  activitate.

CEC a adoptat hotărâri ce au vizat recepționarea rapoartelor financiare, acreditarea observatorilor și modificarea componenței Consiliului Electoral Chișinău. Au fost acreditați 453 observatori  Promo-LEX. De asemenea, au fost acreditați 4 observatori internaționali (din Țările de Jos și din România).

Pe de altă parte, atât contestațiile depuse în cazul referendumului din Chișinău, cât și în cazul alegerilor locale noi, au fost respinse de CEC.

Neclarități la votarea cu certificatul cu drept de vot

Promo-LEX a constatat lipsa unei definiri clare a mecanismului de votare în baza certificatului de vot, a rolului lui în procesul electoral și a subiecților cărora îi este destinat.

În general, alegătorii pot merge să voteze la secția de votare din apropierea adresei indicate în fișa de însoțire a buletinului de identitate. Totuși,  legea permite cetățenilor să voteze și în baza certificatului cu drept de vot, atunci când au loc alegeri locale (în aceeași circumscripție) sau referendum local.

Pe de altă parte, Promo-LEX observă că CEC a permis să voteze în baza acestui certificat, în cadrul acestui referendum, doar membrilor birourilor electorale. Prin urmare, de această posibilitate ar fi privați cei  care ar dori să voteze la locul de muncă, dar sunt înscriși să voteze în lista electorală din altă secție de votare unde le este domiciliul sau reședința.

Cărări asfaltate de un concurent la alegerile locale noi

Legea interzice oferirea de bunuri și servicii în perioada campaniei electorale. Candidatul PDM, însă, a contribuit la repararea clădirii Oficiului Poștal, dar și a asfaltat cărările care duc spre drumul central.

Alte încălcări țin, spre exemplu, de afișarea materialelor promoționale pe o conductă de gaz, în timp ce  legea permite doar în spațiile oferite de autorități ori panouri private. Mai mult, un candidat independent a efectuat cheltuieli fără a deschide cont bancar “Fond electoral” și respectiv, fără de a prezenta raport la organul mandatat. La fel, ca și în cazul campaniei privind referendumul din Chișinău, a fost semnalată distribuirea pliantelor fără informația privind denumirea tipografiei și numărul de exemplare tipărite.

Amintim că duminică, 19 noiembrie 2017, va ave loc referendumul local privind revocarea primarului general al municipiului Chișinău.

De asemenea, vor avea loc alegeri noi ale primarilor orașului Sângera din municipiul Chișinău, comunei Berlinți din raionul Briceni, comunei Zîrnești din raionul Cahul, comunei Plopi din raionul Cantemir, comunei Ștefănești din raionul Florești, satului Fundurii Noi din raionul Glodeni, comunei Lăpușna din raionul Hâncești, comunei Sărăteni din raionul Leova, satului Căpriana din raionul Strășeni și comunei Ghiliceni din raionul Telenești.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Guvernul a avizat pozitiv inițiativa privind numirea limbii române drept limbă de stat în Constituție

Publicat

pe

De către

Guvernul susține inițiativa legislativă de modificare a articolului 13 din Constituția Republicii Moldova prin substituirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu „limba română”.

Astfel, în Legea Supremă limba română ar putea fi numită limba de stat a Republicii Moldova.

Propunerea legislativă este în conformitate cu Hotărârea Curții Constituționale nr. 36 din 5 decembrie 2013, care prevede că în cazul divergențelor între textul Declarației de Independență și cel al Constituției, prevalează cel din Declarația de Independență.

În Declarația de Independență a Republicii Moldova, aprobată prin Legea nr. 691 din 27 august 1991, se spune că limba de stat în Republica Moldova este limba română.

Citește mai departe

Politică

Maia Sandu despre candidatura lui Zumbreanu: Plahotniuc numește în funcții oameni după chipul și asemănarea sa

Publicat

pe

De către

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate Maia Sandu a criticat candidatura lui Bogdan Zumbreanu, care va fi propusă Parlamentului pentru funcţia de şef al CNA. Potrivit ei, actuala guvernare doar mimează lupta cu corupţia, iar liderul PDM Vlad Plahotniuc numește în funcții oameni “după chipul și asemănarea sa”.

““Lupta” împotriva corupției continuă… Plahotniuc numește în funcții oameni după chipul și asemănarea sa. Implicat în cel puțin trei dosare condamnate la CEDO, care au prejudiciat Republica Moldova cu milioane de euro, Zumbreanu este răsplătit de guvernare în stilul cu care ne-a obișnuit”, a declarat Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Lidera PAS a menţionat că Partidul Democrat mimează niște proceduri democratice, dar, de fapt, numește în funcții oameni implicați în scheme dubioase. “Doar cu astfel de oameni PD își poate continua regimul polițienesc, de protejare a hoților și sărăcire a țării”, a adăugat ea.

În aceeaşi postare, Maia Sandu a criticat membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, care au votat pentru candidatura lui Bogdan Zumbreanu, menţionând că” vinovăția lor este la fel de mare ca a lui Plahotniuc pentru starea gravă în care ați adus Republica Moldova”.

Precizăm că Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei Urmărire Penală a CNA, va fi propus Parlamentului pentru funcția de director al CNA. Aceasta după ce candidatura acestuia a fost votată astăzi cu şapte voturi la şedinţa Comisiei juridice, numiri și imunități.

Citește mai departe

Politică

Igor Dodon pleacă la Moscova, la invitaţia lui Putin

Publicat

pe

De către

Preşedintele Igor Dodon a anunţat astăzi că va pleca din nou la Moscova, la invitaţia liderului de la Kremlin Vladimir  Putin. Preşedintele rus l-a invitat pe Igor Dodon să participe la summit-ul informal al șefilor statelor-membre ale CSI, care va avea loc la Moscova la 26 decembrie.

Invitaţia a fost transmisă de ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău Farit Muhametşin, cu care s-a întâlnit astăzi Igor Dodon.  “Am acceptat această invitație, confirmând că voi participa la ea”, a scris preşedintele pe pagina sa de Facebook.

De notat că ultima întrevedere Dodon-Putin a avut loc în luna octombrie la Soci, la şedința Consiliului Șefilor de State al CSI şi a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic. În ajunul reuniunii, Putin s-a întâlnit separat cu președintele Igor Dodon şi a declarat că Rusia va garanta orice posibil acord care ar duce la soluționarea definitive a conflictului transnistrean.

Totodată, atunci, liderul de la Kremlin a menţionat că legalizarea situației imigranților moldoveni sau redeschidertea pieței rusești pentru anumite exporturi strategice moldovenești, au fost gesturi gândite să sprijine eforturile președintelui Dodon și a forțelor care doresc normalizarea relațiilor moldo-ruse.

Citește mai departe

Ultimele Știri

Social55 de minute în urmă

Agenția Națională pentru Sănătate Publică va fi singurul organ de control în domeniul sănătății publice

În Republica Moldova va funcționa un singur organ de control în domeniul sănătății publice- Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Autoritatea...

Social2 ore în urmă

Delegația Parlamentului a adus un ultim omagiu Majestății Sale Regele Mihai al României

Delegația Parlamentului Republicii Moldova a adus un ultim omagiu Majestății Sale Regele Mihai al României. Parlamentul a fost reprezentat la...

Politică2 ore în urmă

Guvernul a avizat pozitiv inițiativa privind numirea limbii române drept limbă de stat în Constituție

Guvernul susține inițiativa legislativă de modificare a articolului 13 din Constituția Republicii Moldova prin substituirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe...

Social2 ore în urmă

Produsele de tip fast food, shaorma și kebab NU vor fi interzise în Europa

În ultimele săptămâni, mai multe instituţii de presă au publicat știri potrivit cărora Uniunea Europeană interzice produsele fast food, cum...

Social3 ore în urmă

Două maşini s-au lovit frontal pe o stradă din capitală. Unul din şoferi, descarcerat de salvatori// VIDEO

Două autovehicule de model “Mazda” și „Toyota” s-au lovit frontal pe str. Valea Crucii din capitală. Pompierii Detașamentului salvatori sectorului...

Social3 ore în urmă

Autoritatea Națională pentru Cetățenie și-ar putea dubla personalul în anul 2018

Autoritatea Națională pentru Cetățenie și-ar putea dubla personalul în anul 2018. Amendamentul depus în acest sens de către deputatul PMP...

Politică4 ore în urmă

Maia Sandu despre candidatura lui Zumbreanu: Plahotniuc numește în funcții oameni după chipul și asemănarea sa

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate Maia Sandu a criticat candidatura lui Bogdan Zumbreanu, care va fi propusă Parlamentului pentru funcţia...

Advertisement

Opinii