Connect with us

Politică

Promo-LEX alertează privind mai multe încălcări în raza secțiilor de votare până la 12:30

Publicat

pe

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor Președintelui constată că, până la ora 12.30, au fost înregistrate multiple cazuri de restricționare sau obstrucționare a observării libere în secțiile de votare pentru observatori și cazuri de rupere, deteriorare sau lipsă a sigiliilor de pe urnele de vot.

De asemenea, continuă să fie prezent afișajul electoral în raza secțiilor de votare și cazuri de PR negru în perimetrul secțiilor de votare, acte de violență și intimidare a alegătorilor, precum și diverse cazuri de transport organizat al alegătorilor.

Informațiile primite de la observatorii Promo-LEX arată că:

  • buletinele de vot sunt păstrate într-un loc nesigur în 15 secții de votare,
  • au votat fără a fi verificate actele de identitate de către operatorii SIAS Alegeri – 83 de alegători,
  • au votat fără a le fi verificată fișa de însoțire a buletinului de identitate de către membrii BESV – 21 de alegători,
  • au votat fără aplicarea ștampilei în fișa de însoțire a buletinului de identitate – 107 alegători,
  • au votat fără documente de identitate sau cu documente necorespunzătoare – 15 alegători.

De asemenea, observatorii informează despre prezența localurilor sau a magazinelor în care se vând sau se servesc băuturi alcoolice în perimetrul a 114 secții de votare. Totodată, au fost raportate 18 cazuri de agitație electorală, 19 cazuri de zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești și 7 cazuri de eliberare intenționată a mai mult de un buletin de vot pentru un alegător sau de introducere a mai mult decât un buletin de vot în urnă de către un singur alegător.

Citește mai departe

Politică

Pavel Filip către Johannes Hahn: Integrarea europeană rămâne unicul plan sustenabil de dezvoltare a R. Moldova

Publicat

pe

De către

În marja vizitei întreprinse la New York cu ocazia participării la reuniunea Adunării Generale a ONU, prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Johannes Hahn, Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocierile pentru Extindere.

Potrivit unui comunicat de presă, interlocutorii au făcut un schimb de opinii privind implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, punctând priorităţile agendei de reforme europene a Guvernului.

„În pofida speculaţiilor privind vectorul politic al ţării, integrarea europeană rămâne unicul plan sustenabil de dezvoltare a Republicii Moldova”, a menționat Pavel Filip.

Premierul s-a referit și la acțiunile întreprinse de Executiv pentru asigurarea creșterii economice, a stabilității sectorului bancar și reformarea justiției.

În alt context, Pavel Filip a spus că Guvernul va asigura toate condițiile necesare, astfel încât alegerile parlamentare din Republica Moldova să fie libere, corecte și transparente.

Citește mai departe

Politică

La Chișinău va fi deschis Muzeul național de istorie a evreilor

Publicat

pe

De către

Un Muzeu național de istorie a evreilor va fi deschis la Chișinău, iar legislația națională privind combaterea antisemitismului, intoleranței și xenofobiei va fi perfecționată. Asupra acestor lucruri au convenit premierul Pavel Filip și Ronald Lauder, președintele Congresului Mondial Evreiesc (WJC).

Discuţiile au vizat, de asemenea, politicile sociale privind protecţia victimelor Holocaustului, actualizarea programului educaţional din Republica Moldova la subiectul respectiv, precum şi cooperarea internaţională pe acest segment.

Părțile au menționat importanța consolidării colaborării dintre Republica Moldova, SUA și Israel, inclusiv în cadrul Alianţei Internaţionale pentru Memoria victimelor Holocaustului.

În acest sens, au fost evidențiate mai multe acțiuni care urmează a fi întreprinse de autoritățile de la Chișinău pentru conservarea patrimoniului evreiesc pe teritoriul țării noastre.

La rândul său, Ronald Lauder a exprimat recunoștință Guvernului Republicii Moldova pentru atitudinea bună față de evrei. Oficialii au vorbit și despre programele Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului realizate pe plan internaţional şi posibilitatea de implementare a acestora pe teritoriul Republicii Moldova.

Citește mai departe

Politică

Cooperarea cu Republicii Moldova cu NATO, discutată la Mons

Publicat

pe

De către

Ambasadorul Republicii Moldova la NATO, Lilian Darii, a efectuat o vizită de lucru la Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SHAPE) al NATO în cadrul căreia a avut o întrevedere cu adjunctul şefului statului major al Direcţiei parteneriate militare, general-maiorul Odd Egil Pedersen.

În cadrul întrevederii a fost realizat un schimb de opinii cu privire la cooperarea Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică, în special implementarea Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) Republica Moldova – NATO, Inițiativa de Consolidare a Capacităţilor de Apărare, Procesul de Planificare şi Analiză (PARP).

Potrivit unui comunicat de presă, șeful Misiunii Republicii Moldova la NATO a mulțumit Alianței pentru sprijinul constant de care beneficiază Republica Moldova în procesul de reformare a sectorului de securitate şi apărare națională și a reconfirmat interesul autorităţilor de la Chişinău pentru consolidarea și extinderea cooperării în domeniile de interes.

Lilian Darii a apreciat pozitiv sprijinul oferit în materie de instruiri și asistența la exercițiile cu participarea statelor membre și partenere NATO, care consolidează capacitățile naționale și contribuie la sporirea interoperabilității.

La rândul său, general-maiorul Odd Egil Pedersen a reconfirmat angajamentul Alianței pentru cooperarea cu Republica Moldova, pornind de la solicitările autorităților de la Chișinău și cu respectarea statutului de neutralitate.

Oficialul NATO a exprimat recunoştinţă pentru contribuţia importantă a Republicii Moldova la consolidarea securităţii europene prin detaşarea contingentului militar în cadrul operațiunii de menținere a păcii KFOR din Kosovo.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com