Proiectul legii bugetului de stat prevede venituri de peste 16 miliarde lei

Veniturile globale ale bugetului public national pentru anul 2006 se estimeaza la aproximativ 16 miliarde 191,2 milioane lei, ceea ce constituie o crestere cu circa 2 miliarde 395,5 milioane lei fata de veniturile scontate pentru anul 2005.

Potrivit un comunicat al Serviciului de presa al Guvernului, in cadrul sedintei de lucru de saptamina trecuta, convocata de primul-ministru Vasile Tarlev cu factori de decizie, ministrul Finantelor, Zinaida Grecianii, a mentionat ca volumul cheltuielilor globale ale bugetului public national pentru anul 2006 se estimeaza la 16 miliarde 208,9 milioane lei, cu 3 miliarde 354,7 milioane lei sau cu 26,1 la suta mai mult fata de cele aprobate pentru 2005 si cu 15,8 la suta mai mult fata de cheltuielile asteptate in anul curent.

Cresterea PIB in 2006 este estimata la 6,5 la suta, cu o rata a inflatiei de aproximativ 10 la suta.

Ministrul Finantelor a specificat ca la elaborarea proiectului de lege au fost consultate autoritatile publice centrale si locale, partenerii sociali si societatea civila.

Astfel, bugetul pentru anul 2006 acorda o atentie sporita subventionarii sectorului agricol, investitiilor capitale, sustinerii dezvoltarii stiintei etc. Vasile Tarlev a accentuat importanta definitivarii proiectului legii bugetului pentru anul 2006 in termenele stabilite, astfel incit pina la, cel mult, 30 septembrie curent documentul sa fie prezentat deputatilor. Pentru a familiariza societatea civila cu bugetul pentru anul 2006, proiectul de document a fost plasat pe Internet.

Premierul a accentuat necesitatea optimizarii politicii fiscale prin implementarea impozitului unic in agricultura in toata republica, avind in vedere scutirea de la plata impozitului pe venit a producatorilor agricoli pe un termen de pina la 5 ani. in context, Tarlev a pledat pentru reducerea impozitului social pentru producatorii agricoli.

La compartimentul investitii capitale, primul-ministru a atentionat asupra necesitatii planificarii reparatiei capitale a cladirii Muzeului de Arte Plastice din Chisinau si a altor obiecte de semnificatie istorica si culturala.

De asemenea, el a optat pentru introducerea alocatiilor bugetare pentru compensarea ratei dobinzilor la acordarea creditelor destinate tinerilor specialisti care activeaza in sectorul rural, la constructia spatiului locativ si conectarea la retelele de gaze naturale. / Victor Dragan // Flux.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.