Proiectul de modificare a Constituției privind integrarea europeană NU a întrunit voturile necesare

Proiectul de modificare a Constituției prin introducerea sintagmei „integrare europeană”  nu a fost susținut de Parlament, după ce deputații PL, PLDM, PCRM și PSRM au refuzat să voteze. În total, proiectul a fost votat de 54 de deputați ai majorității parlamentare.

Deputații PLDM, PL și PCRM au părăsit sala ședinței înaintea votării.

Fracțiunea PL a declarat că nu votează proiectul, întrucât nu a fost susținută inițiativa opoziției pro-europene de modificare a art. 13 din Constituție, privind denumirea limbii de stat.

Fracțiunea PLDM a îndemnat majoritatea parlamentară să nu modifice Constituția privind integrarea europeană, ci să implementeze prevederile Acordului de Asociere cu UE și să înlăture carențele înregistrate la acest capitol.

Fracțiunea PCRM a menționat că nu va vota la acest „vot neconstituțional”, întrucât proiectul va diviza și mai mult societatea, „care este și așa divizată”.

Iar PSRM și-a reiterat poziția exprimată anterior că proiectul nu poate fi votat întrucât Legea Fundamentală „trebuie să garanteze libertatea gândirii și exprimării pentru toți cetățeni RM”.

La rândul său, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că a sperat că deputații din fracțiunile PL şi PLDM se vor răzgândi. Potrivit lui, aceștia „au întors spatele integrării europene”, iar „alegătorii care i-au votat pentru integrarea europeană trebui să ia în considerare şi să ţină minte ziua de astăzi”.

Totodată, președintele Parlamentului a reiterat că PDM va propune organizarea unui referendum privind modificarea Constituției privind integrarea europeană.

Modificarea Constituției se votează în prima lectură cu majoritate simplă, iar în cea de a doua – cu 2/3 din totalul deputaților, adică 67 de voturi.

Proiectul, înaintat de PDM, prevedea introducerea unui articol nou în Constituție care stabilea că integrarea europeană este obiectivul strategic de dezvoltare a Republicii Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.