Proiectul de lege privind statutul juridic al Transnistriei nu poate fi adoptat, sustin expertii

Proiectul de statut al regiunii transnistrene, propus de autoritatile moldovene, este criticat cu fermitate de liderii politici si de opinie. “Am certitudinea ca acest proiect este produsul consultarilor pe care le-a avut recent ministrul Reintegrarii, Vasile Sova, in doua capitale ale celor doua tari importante, de la care asteptam doua decizii majore. De la Federatia Rusa asteptam retragerea armatei sale si a armamentului, iar de la Ucraina – contributia la instalarea controlului vamal mixt", a declarat marti seara vicepresedintele Parlamentului, Iurie Rosca, in cadrul unor dezbateri ad-hoc asupra proiectului de lege privind statutul regiunii transnistrene. Acest document constituie, de fapt, “o invitatie la un divort civilizat" sau "o secesiune de catifea”, a mai spus Rosca.

La randul sau, liderul Partidului Social Liberal, Oleg Serebrian, si-a exprimat parerea ca proiectul propus de Presedintie "va duce la recunoasterea regimului de la Tiraspol ca subiect al dreptului international”, opinie sustinuta si de comentatorul politic, Oazu Nantoi, care considera ca acest document nu va conduce decat la recunoasterea internationala a autoritatilor, fara ca regiunii transnistrene sa i se acorde un statut special, cum este modelul Kosovo. “Acest document contravine Constitutiei RM si este agramat din punct de vedere juridic. El trebuie refacut temeinic”, a spus Nantoi.

O pozitie aparte a fost exprimata de analistul politic, Nicolae Chirtoaca. In opinia acestuia, initiativa Presedintiei trebuie salutata, pentru ca “prevede solutionarea diferendului transnistrean in conformitate cu documentele adoptate de Legislativul moldovean la 10 iunie curent". "Diferendul are o dimensiune geopolitica clara, iar in spatele separatistilor sta Federatia Rusa, care nu va accepta vreo solutie ce nu va tine cont de anumite interese". "Proiectul propus ar servi drept baza pentru identificarea unor solutii de compromis, in problema transnistreana, care ar putea fi acceptate si de Federatia Rusa", a estimat Chirtoaca.

Majoritatea participantilor la dezbateri au fost unanimi in parerea ca proiectul a fost elaborat in graba si "nu poate fi adoptat pana la finele sesiunii de vara a Parlamentului. Expertii s-au pronuntat pentru respingerea variantei actuale a proiectului, urmand ca "viitorul statut al Transnistriei sa fie discutat cu participarea tuturor componentelor societatii civile din Republica Moldova".

Amintim ca proiectul de lege cu privire la prevederile de baza ale statutului juridic special al localitatilor din stanga Nistrului prevede constituirea unei unitati teritorial-administrative in componenta Republicii Moldova – Transnistria, care sa aiba statut juridic de republica. Documentul stipuleaza ca Transnistria este parte componenta, inalienabila a Republicii Moldova, in acelasi timp acordandu-i dreptul de a iesi din componenta statului moldovenesc, in cazul in care ultimul inceteaza sa mai existe ca subiect de drept international. //REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.