Proiectele finantate din exterior nu intotdeauna sint coordonate cu politicile statului

Administratia publica locala Un seminar international cu tema „Dezvoltarea Economica Locala” (DEL) s-a desfasurat recent in districtul Brcko, Bosnia si Hertegovina, sub egida Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est in cooperare cu Asociatia municipiilor si oraselor din Republica Serbia. Participantii la seminar, printre care si delegatia Asociatiei Primarilor si Colectivitatilor locale (APCLM) – directorul executiv Mihai Perebinos si primarul de Leova Ion Condrea, au studiat experienta membrilor NALAS (Retea de Asociatii ale Autoritatilor Publice Locale) in conformitate cu schema: continutul, strategiile, impactul DEL, actorii de baza, influenta cooperarii transfrontaliere, APL si DEL, relatiile DEL – economia tenebra, corelatia intre DEL si procesul descentralizarii fiscale etc. Mentionind importanta parteneriatului dintre sectorul privat, public si cel guvernamental in DEL, mai multi experti din Germania, Bosnia si Hertegovina etc. au indicat in mod deosebit rolul managerilor locali (primarilor) si al exponentilor societatii civile. Or, dupa cum au specificat surse de la APCLM, schimbarea mentalitatii actorilor locali este primordiala in promovarea DEL, cu atit mai mult cu cit elaborarea, implementarea si monitorizarea acestor programe sint periclitate de lipsa de finante locale. Si atunci devine iminenta obtinerea de proiecte finantate din exterior, implicind organizatiile internationale: BM, PNUD, SOROS, USAID, SIDA, ambasadele Olandei, Italiei, Frantei, Angliei si altele. Dar in ultimul timp se constata cu regret faptul ca in mare parte ONG-urile isi dubleaza activitatile, diminuind eficienta utilizarii suporturilor financiare. Mai mult decit atit, ONG-urile nu coordoneaza proiectele lor cu politicile statului in domeniu, astfel si eforturile, si finantele sint relativ neinsemnate pentru promovarea principiilor programatice in cadrul Dezvoltarii Economice Locale. Este de neinteles situatia ca resursele financiare sint utilizate in special la salarizarea angajatilor care activeaza in aceste structuri si a unor persoane intermediare ce reprezinta donatorii. in unele tari pentru activitati practice in administratia publica locala se repartizeaza, in cel mai bun caz, sume ce nu depasesc cu mult un procent din finantele proiectelor. Si mai regretabila este starea de lucruri cind ONG-urile finantate din exterior cheltuie bani pentru jocuri politice in perioada alegerilor, diminuind si discreditind misiunea societatii civile in procesul de reformare si democratizare.

Participind la o „masa rotunda” din cadrul seminarului de la Brcko, leoveanul Ion Condrea a prezentat exemple despre implicarea administratiei publice locale din regiune la DEL, identificind oportunitatile utilizate. in opinia primarului, scopul DEL este ameliorarea bunastarii cetatenilor prin dezvoltarea economica locala si ocuparea fortei de munca disponibile in spatiul rural. Dar fara parteneriatul autoritatilor publice locale cu businessul mic si mijlociu, cu cetatenii comunitatii, cu sectorul public si cel privat acest scop va ramine doar la nivel de buna intentie.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.