Connect with us

Diverse

Programul Prima Casă: Cele mai multe contracte ipotecare au fost înregistrate la Chișinău, Bălți și Rîșcani

Publicat

pe

Din momentul adoptării programului Prima Casă au fost perfectate  121 de contracte de creditare, în valoare totală de aproape 68 de milioane de lei. În acelaşi timp, garantia totală acordată de stat a ajuns la aproape 30 de milioane de lei. De împrumuturi au beneficiat 91 de cupluri şi 30 de persoane necăsătorite, cu vârsta medie de 31 de ani. Aceste date au fost oferite de către Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Medii, care administrează programul în numele Guvernului.

Cele ai multe contracte ipotecare în cadrul proiectului au fost perfectate în Chişinău (91) și Bălţi (21). S-au mutat la casă nouă sau o vor face în scurt timp patru beneficiari de la Râșcani, trei de la Cahul, câte doi la Comrat și Ungheni și unul la Nisporeni.

La Programul “Prima Casă”, lansat în data de 26 martie 2018, pot aplica cetăţeni cu vârsta de până la de 45 de ani, angajați oficial și care nu au alte imobile, precum și credite ipotecare. Salariul trebuie să fie cel puțin dublu faţă de rata lunară, iar statul va garanta 50 % din soldul creditului acordat. Pentru 2018, în bugetul de stat este prevăzut un fond de garantare în valoare de 50 milioane de lei.

În scurt timp, proiectul urmează să fie extins pentru angajați publici, pentru care statul va compensa o jumătate din creditul ipotecar. De asemenea, vor putea aplica la ”Prima Casă” și tinerii care au moștenit sau primit în dar case în sate, cu excepția suburbiilor capitalei, dar și cei care dețin un imobil care nu asigură cel puțin șase metri pătrați de spațiu locativ pentru fiecare membru al familiei.

Citește mai departe

Diverse

În doar două zile, aproape 3000 de cetățeni au solicitat pașaport cu termen de valabilitate extins

Publicat

pe

De către

În doar două zile de la intrarea în vigoare a amendamentelor operate la Legea privind actele de identitate, 2940 de persoane au solicitat eliberarea pașaportului cu termen de valabilitate extins. 602 cetățeni care au depus cereri de perfectare a documentului la urgență și-au ridicat deja pașapoartele.

Miercuri, 10 octombrie, au intrat în vigoare modificările legislative ce prevăd extinderea termenului de valabilitate al pașaportului pentru cetățenii care au atins vârsta de 16 ani, de la 7 la 10 ani.

Prețurile pentru perfectarea documentului au rămas neschimbate. Termenul de valabilitate al pașapoartelor pentru copii cu vârsta sub 7 ani este în continuare de 4 ani, iar al celor pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 7 și 16 ani este de 7 ani.

De asemenea, la solicitarea actelor de identitate cetățenii nu mai prezintă documentul ce atestă grupa sangvină.

Anterior obținerea acestui document implica timp pentru deplasare la centrul medical și cheltuieli. Serviciul de determinare a grupei sangvine în majoritatea cazurilor se prestează contra plată. Pe când serviciul de eliberare a primului buletin de identitate cetățenilor Republicii Moldova se oferă în mod gratuit.

Începând cu 10 octombrie, legea obligă toți cetățenii Republicii Moldova domiciliați pe teritoriul țării care au atins vârsta de 16 ani să dețină buletin de identitate.

În acest context, Agenția Servicii Publice îndeamnă părinții și cadrele didactice ale instituțiilor de învățământ preuniversitar să contribuie la asigurarea elevilor care ating vârsta de 16 ani pe parcursul anului de învățământ cu buletinul de identitate.

ASP face acest apel cu scopul de a respecta legea și pentru a evita fluxul majorat de solicitați de acte de identitate, care se atestă în perioada lunilor mai-iunie când elevii solicită buletinul de identitate pentru a fi admiși la examenul de absolvire în învățământul gimnazial.

Odată cu intrarea în vigoare a noilor modificări, persoanele care au emigrat autorizat și s-au stabilit cu traiul permanent pe teritoriul altor state, dar din anumite circumstanțe se află temporar pe teritoriul Republicii Moldova, pot solicita buletin de identitate provizoriu.

Citește mai departe

Diverse

METRO dă startul iniţiativei de colectare a deşeurilor electrice şi electronice

Publicat

pe

De către

În cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a avut loc conferința de presă în cadrul căreia au fost înmânate primele 5 boxe pentru colectarea deşeurilor electrice şi electronice.

Începând cu data de 23 septembrie 2018 a intrat în vigoare Hotărârea  Guvernului pentru aprobarea Regulamentului privind deșeurile de echipamente electrice şi electronice, document ce stabilește măsurile de prevenire sau reducere a efectelor negative ale generării și gestionării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Conform acestei inițiative legislative agenții economici care plasează pe piață echipamentele electrice și electronice, au obligația sa asigure colectarea, in mod gratuit, acestor deșeuri şi să le transfere către companii specializate în prelucrarea lor.

METRO Moldova a fost prima compania, din comerț, care s-a asociat acestei inițiative şi a primit primele 3 boxe de colectare care au fost instalate în magazinele companiei din orașul Chişinău şi Bălţi. Prin aceasta inițiativă, METRO demonstrează că manifestă grijă faţă de mediul înconjurător, deoarece conform principiilor de afaceri ale companiei, METRO îşi asumă responsabilitatea pentru bunăstarea clienților, angajaților şi a mediului înconjurător unde aceștia trăiesc. Mai mult ca atât, compania METRO dorește să contribuie la informarea populației despre efectele nocive ale deșeurilor electrice şi electronice asupra mediului, precum şi privind drepturile cetățenilor în predarea deșeurilor electronice către producători, agenți economici. În acest sens, datorită contribuției partenerilor proiectului, inclusiv a companiei METRO Cash & Carry Moldova, a fost creat un spot video de informare, pe care îl poți urmări aici:

Consumatorii au posibilitatea să depună în cadrul magazinelor METRO, electrocasnicele şi echipamentele electrice deteriorate, de dimensiuni mici, în boxe special amenajate, în acest scop. Boxele sunt instalate la intrarea în magazine. Acestea conțin informare şi semnalizare specială.
Pana la finele anului este planificată organizarea mecanismului şi a procesului de colectare a electrocasnicelor şi echipamentelor electrice de dimensiuni mari.

METRO este unul din specialiştii internaţionali in domeniul vânzărilor en-gros şi retail. Compania își desfășoară activitatea în 35 țări și angajează peste 150,000 de oameni din întreaga lume. În anul financiar 2016/17, compania METRO a înregistrat un volum al vânzărilor de aproape €37 miliarde. Compania oferă soluții individualizate pentru a satisface cererea la nivel regional și internațional pentru clienții săi angrosiști și din vânzări cu amănuntul. Prin intermediul mărcilor sale comerciale METRO/MAKRO Cash & Carry și Real, precum și prin intermediul serviciilor de livrare și prin inițiativele privind digitalizarea, compania METRO stabilește standardele pentru viitor: focalizarea pe client, soluții digitale și modele de afaceri sustenabile. În Republica Moldova, compania METRO este prezentă din 2004, avand trei magazine, peste 25000 de articole in fiecare magazin si peste 600 de angajaţi.

Pentru mai multe informații accesați paginile www.metroag.de; www.metro.md

Citește mai departe

Diverse

1,4 tone de alcool, reținute de echipele mobile ale Vămii. Era adus din regiunea transnistreană

Publicat

pe

De către

Ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal au prevenit două cazuri de comercializare ilegală a alcoolului etilic, care era adus din regiunea transnistreană prin ocolirea posturilor vamale interne de control.

Prima reținere a fost operată în apropiere de localitatea Răzeni din raionul Ialoveni.

Acționând în baza informațiilor operative deținute, inspectorii au stopat o unitate de transport în care au depistat mai multe recipiente din plastic, care conțineau un lichid cu miros specific de alcool.

Unitatea de transport a fost escortată la terminalul vamal Cricova, unde au fost numărate 40 de recipiente, care conțineau, în total, 800 de litri de alcool etilic.

Alți 600 de litri de alcool etilic au fost depistați de Echipele Mobile la intrarea în municipiul Chișinău.

Șoferul microbuzului nu a putut prezenta acte de proveniență, recunoscând că a eludat controlul vamal pentru a nu achita taxele prevăzute de legislația în vigoare.

Loturile au fost reținute pentru continuarea cercetărilor, iar șoferii sunt documentați pentru trafic ilicit cu produse alcoolice.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com