Programul Bunelor Practici ale Autoritatilor Publice Locale din Moldova – 2005

Consiliul Europei in colaborare cu Guvernul Republicii Moldova are placerea sa anunte lansarea Programul Bunelor Practici ale Autoritatilor Publice Locale din Moldova care are scopul de a recunoaste si aprecia autoritatile publice locale care au initiat si realizat cu succes o buna practica – initiativa sau proiect de succes intr-un domeniu de referinta al activitatii administratiei publice locale care a avut un impact semnificativ asupra comunitatii.

Acestor autoritati le va fi conferit Statutul Celei mai Bune Practici in domeniu pentru o perioada de un an. Devenind Autoritate cu Cea mai Buna Practica, ea va primi suportul necesar pentru ca sa-si impartaseasca practicile bune cu alte autoritati publice locale din Republica Moldova prin: evenimente nationale, „ziua usilor deschise”, vizite de studiu, etc. Autoritatile locale cu statut de Cea mai Buna Practica vor fi invitate sa participe la programe de instruire in domeniul la care se refera buna lor practica pentru a sti cum sa transmita cit mai eficient experienta sa altor autoritati locale.

Autoritatile publice locale cistigatoare vor fi anuntate si premiate in cadrul unei Ceremonii Nationale de inminare a Premiilor care va avea loc in luna mai 2006.

MODALITATEA DE APLICARE:
Toate autoritatile publice locale din Republica Moldova sunt invitate sa aplice pentru Statutul Celei mai Bune Practici in una din urmatoarele teme
I. Dezvoltare socio-economica locala durabila
II. Participare cetateneasca
III. Gestionarea finantelor publice locale

Numarul de teme la care poate aplica o singura autoritate locala nu este limitat, dar pentru fiecare tema trebuiesc completate si expediate formulare de aplicare separate.

Pentru a-i fi decernat Statutul Celei mai Bune Practici, autoritatea publica locala trebuie sa demonstreze:
– Excelenta in una din cele trei teme ale PBP, prin corespunderea bunei practici cu criteriile de evaluare
– Dorinta de a transmite experienta de realizare a bunei practici altor autoritati publice locale.

Pentru a fi eligibil pentru Statutul Celei mai Bune Practici, practica Dvs. trebuie sa corespunda urmatoarelor CRITERII:
– Sa fie initiate de catre o autoritate publica locala;
– Inovatie – sa aiba o abordare noua a problemelor la care se refera;
– Costuri reduse – folosirea eficienta a resurselor locale;
– Sa fie verificabile si bine documentate;
– Replicabilitate – sa poata fi aplicate de catre alte autoritati publice locale.

Va rugam sa tineti cont de faptul ca practica trebuie sa fie implementata inainte de luna ianuarie 2006 dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2004 – pentru a-i putea fi acordat Statutul Celei mai Bune Practici in cadrul acestui Program.

Formularele de participare completate trebuie trimise nu mai tirziu de data de 17 Februarie 2006, pe adresa: 10/14, Str. Iacob Hincu, Chisinau, MD-2005, cu mentiunea: Programul Bunelor Practici -2005.

Formularul de Participare poate fi trimis prin fax sau e-mail. Fax: 22.18.44; E-mail: [email protected].

Toate autoritatile publice locale din Moldova vor primi o brosura informativa referitor la Programul Bunelor Practici impreuna cu un Formularul de Participare. Mai multe Formularul de Participare  poate fi oferite la solicitare. Pe parcursul lunilor Ianuarie si Februarie 2006 3 evenimente publice locale si unul national (in Chisinau) vor fi organizate pentru acele autoritati publice locale care doresc sa cunoasca mai multe despre program si despre modalitatea de participare. Pentru a participa si pentru mai multe informatii va rugam sa contactati Co-ordonatorul National al Programului, Olesea CRUC la tel. 22.18.44.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.