Connect with us

Social

Profesorul Constantin Șchiopu despre BAC: testul la Limba și literatura română conține o greșeală științifică

Publicat

pe

Doctorul habilitat, conferențiar universitar la USM, Constantin Șchiopu, a adresat o scrisoare deschisă ministrei Monica Babuc, în care declară că testul la Limba și literatura română, susținut de candidații la BAC,  conține o greșeală științifică.

Constantin Șchiopu roagă să fie examinat cazul, prin convocarea unei comisii formate din specialiști din domeniul teoriei literaturii, care să elucideze problema.

Astfel, profesorul arată că, potrivit unui item, elevilor li se cere să comenteze semnificația simbolului „cuvinte” ( care, de fapt, nu este un simbol, ci o sinecdocă) din secvența „…oamenii nu deschid cărţi subţiri/ iar dacă o fac/observă imediat/ că înăuntru sunt/ puţine cuvinte pe rând/ puţine cuvinte pe pagină.

Șchiopu a menționat că aceeași situație a fost atestată și în testul de evaluare din cadrul pretestării, elevilor solicitându-li-se să comenteze simbolul „fete” din versurile „El se îndrăgostește de una și de mai multe fete deodată”.

Scrisoare deschisă
Stimată Doamnă Ministru Monica Babuc,
Mi-aduc aminte de scandalul iscat, vara trecută, în urma depistării unei erori în testul de evaluare la disciplina Fizica, eroare ce a pus elevii într-o situație destul de dificilă și care nu putea să nu aibă consecințe. Iată că și în sesiunea aceasta, din 2018, testul la Limba și literatura română conține o greșeală științifică. Conform unui item, elevilor li se cere să comenteze semnificația simbolului „cuvinte” ( care, de fapt, nu este un simbol, ci o sinecdocă) din secvența „…oamenii nu deschid cărţi subţiri/ iar dacă o fac/observă imediat/ că înăuntru sunt/ puţine cuvinte pe rând/ puţine cuvinte pe pagină. Aceeași situație a fost atestată și în testul de evaluare din cadrul pretestării, elevilor solicitându-li-se să comenteze simbolul „fete” din versurile „El se îndrăgostește de una și de mai multe fete deodată”.
În temeiul celor enunțate, rog să fie examinat cazul, prin convocarea unei comisii formate din specialiști din domeniul teoriei literaturii, care să elucideze problema în vederea evitării consecințelor ce pot avea un impact negativ asupra rezultatelor elevilor.
Cu respect, C. Șchiopu, dr.hab., conf. univ.

Precizăm că pe 8 iunie 15 000 de candidați la examenul de bacalaureat au susținut proba la limba de instruire. Proba la limba și literatura română a fost susținută de 12 608 candidați, iar proba la limba și literatura rusă – de 2 740 de candidați.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Tragedie în Orhei. O femeie, găsită moartă într-o casă părăsită, iar lângă ea – un bebeluș viu

Publicat

pe

De către

Tragedie în localitatea Hulboaca, raionul Orhei. O femeie de 37 de ani, aflată în ultimele luni de sarcină, a mers aseară să dea mâncare la iepuri, însă nu s-a mai întors. Soțul ei a găsit-o astăzi dimineața într-o casă părăsită de la marginea localității, scrie PROTV.

Potrivit poliției, după ce q văzut că nu soția sa nu se mai întoarce acasă, soțul ei de 43 de ani a căutat-o toată noaptea.

Abia azi dimineața, în jurul orei 6:00, bărbatul și-a găsit soția, fără suflare, într-o casă părăsită de la marginea localității. Lângă corpul neînsuflețit al femeii se află un bebeluș, care plângea.

Imediat, bărbatul a făcut un apel la 903. Medicii de pe ambulanță au dus copilul la spitalul raional din Orhei, starea lui fiind bună.

Femeia a lăsat orfani 7 copii.

Autoritățile au inițiat o cauză penală pentru a investiga circumstanțele în care s-a produs tragedia, mai scrie PRO TV.

Citește mai departe

Social

Igor Dodon i-a acordat titlul onorific „Artist al Poporului” lui Filip Kirkorov. Ce a declarat interpretul rus

Publicat

pe

De către

Igor Dodon i-a acordat titlu onorific „Artist al Poporului” interpretului rus Filip Kirkorov. Potrivit șefului statului, titlul i-a fost acordat lui Kirkorov în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei muzicale.

Filip Kirkorov a venit astăzi în Republica Moldova pentru a participa la Festivalul Mierii și Căpșunelor, ce are loc la Sadova, satul de baștină al președintelui Dodon.

„Pentru contribuţie la consolidarea relaţiilor culturale moldo-ruse, am conferit interpretului de muzică ușoară, compozitorului și producătorului din Federația Rusă, domnului Filip Kirkorov titlul onorific „Artist al Poporului”. I-am urat succese în activitatea de creaţie și am subliniat că este oricînd binevenit în țara noastră”,a scris Dodon într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Decizia președintelui Dodon a fost imediat criticată de internauți, care au declarat că în Moldova există multe personalități demne de această distincție, iar acordarea titlului lui Filip Kirkorov știrbește din valoarea acestei distincții. Aceasta în condițiile, în care, Igor Dodon a anunțat că Filip Kirkorov va cânta gratis la Festivalul Mierii și Căpșunelor de la Sadova.

Lupta cu regimul oligarhic e în toi, A cântat pentru mâncare si a primit titlul onorific”, Acum e rândul lui Igor Dodon să primească titlul onorific din partea Federației Ruse, au ironizat internauții.

Ajuns la Sadova, Filip Kirkorov a spus că pentru el acordarea acestui titlu este o adevărată misiune, mai ales când în prezent totul nu este simplu și atâtea forțe încearcă să dezbine țările noastre.

Iubesc spectatorii din Moldova. Au fost primii mei spectatori, când am venit acum 30 de ani în Moldova cu Petre Teodorovici. De-a lungul anilor m-am întâlnit periodic cu Ion Suruceanu, Anastasia Lazariuc, pe care o iubesc foarte mult, cu Maria Codreanu, care a prietenit mulți ani cu tatăl meu. Trupa mea de 30 de ani poartă denumirea de Teodor în cinstea lui Petre Teodorovici. Am schimbat denumirea programelor,  a pieselor, dar numele trupei- nu, a spus Kirkorov.

Întrebat de jurnaliști despre ce onorariu va încasa, Filip Kirkorov a spus că participarea la acest Festival nu este o acțiune comercială.

„Statul nu a cheltuit nici o copeică. E un eveniment organizat sub patronajul președintelui Republicii Moldova. Ce ține de invitați este gratis”, a adăugat președintele Dodon.

Anterior, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a declarat că șeful statului va cheltui pentru acest eveniment aproximativ 130 de mii de euro.

Citește mai departe

Social

Împreună spunem NU traficului de ființe umane: programul evenimentului

Publicat

pe

De către

Astăzi, 10 iunie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, vor avea loc o serie de acțiuni de sensibilizare și conștientizare a consecințelor traficului de ființe umane – Împreună spune NU traficului de ființe umane.

De la ora 10:00 până la 15:00 cetățenii sunt invitați să participe la activitățile organizate, dar și să se informeze despre ce este traficul de ființe umane, consecințele acestuia și cum să participe la combaterea acestui fenomen.

În programul evenimentului

Cursa de 5 km va începe la ora 12:00 de la Arcul de Triumf.

Pentru a participa la cursă este necesar să te înregistrezi la cortul unde vor fi eliberate gratuit tricourile participanților și să te asiguri că la ora 12:00 ești la linia de start.

În cadrul evenimentului vom avea parte de un program artistic nemaipomenit din partea Corului de cameră „Credo” și Orchestrei-Model al Departamentului Trupelor de Carabinieri.

La fel, vor avea loc prezentări excepționale de echitație, avându-l ca protagonist pe calul Decebal, adevărată stea a Plutonului de Cavalerie a Inspectoratului Național de Patrulare.

În zona EXPO vei avea posibilitatea să afli mai multe despre activitatea ONG-urilor ce lucrează în domeniul combaterii traficului de ființe umane, dar și în sprijinirea victimelor.

Aici, vei cunoaște mai multe informații despre activitatea organizațiilor La Strada, Centrul de Drept Căușeni, Женские Инициативы din Tiraspol și Stimul din Ocnița.

În zona expozițională MAI vei avea posibilitatea să cunoști îndeaproape dispozitivele și mijloacele de transport folosite de către subdiviziunile Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Vei admira ATV-urile Poliției de Frontieră, echipamente mobile de patrulare, dar și tehnică criminalistă, centrul mobil de prevenire și informare în domeniul siguranței rutiere și autospeciale de intervenție la incendii.

În orășelul copiilor vor fi organizate un șir de activități educaționale și distractive pentru toți copiii prezenți la eveniment.

Despre circularea transportului public în 10 iunie

Pe parcursul maratonului de 5 km, care va începe la ora 12:00, circulația transportului public pe bulevardul Ștefan cel Mare, în perimetrul străzilor Ismail și Toma Ciorbă va fi sistată. Transportul public va fi redirecționat pe străzi adiacente. Iar între orele 13:30 și 19:00 va fi suspendată circulația transportului în perimetrul străzilor Bănulescu Bodoni – Alexandr Pușkin.

Citește mai departe