Procuratura Generală a publicat strategia de recuperare a miliardelor de lei, în urma fraudei bancare

Procuratura Generală a publicat astăzi strategia de recuperare a mijloacelor financiare fraudate din cele trei bănci falimentate Banca de Economii, Banca Socială SA și Unibank, în urma fraudei bancare din 2015.

Potrivit acesteia, o valoare exactă a cuantumului fraudei bancare nu este stabilită cu exactitate, având în vedere că mecanismul de sustragere a mijloacelor financiare a fost unul complex. Totuși, Procuratura Anticorupție și Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale au obiectivul de recuperare a sumei de 10,7 miliarde lei.

Conform datelor dosarelor penale examinate sau în curs de examinare în instanța de judecată valoarea mijloacelor financiare constatate a fi fraudate este de 5, 64 miliarde de lei, valoarea mijloacelor financiare pe cauzele penale aflate în curs de examinare la faza de urmărire penală este de 5,06 miliarde lei.

La moment, conform constatărilor din cadrul dosarelor penale, suma mijloacelor financiare în privința cărora au fost emise hotărâri judecătorești definitive constituie 1,39 miliarde lei.

În privința sumelor de 4 miliarde lei, Procuratura Anticorupție consideră că sunt acumulate probe care demonstrează ca au fost fraudate și la scurt timp vor fi expediate în instanța de judecată.

De asemenea, în strategie se arată că beneficiarii majori ai fraudei bancare pot fi calificați în: Grupul Gacikevici si Grupul Filat, Platon și Șor.

În întregul proces de fraudare, în opinia Procuraturii Anticorupție, au fost implicate peste 200 persoane juridice rezidente și nerezidente, o parte dintre care au fost recunoscute vinovate, prin hotărâri definitive ale instanțelor de judecată, persoane de țin statut de inculpat, persoane de țin statut de învinuit și alte persoane de țin statut de bănuit.

Etapele comiterii fraudei bancare pot fi divizateîn: Etapa grupului Gacikevici; Etapa grupului Filat, Platon și Şor.

Aceste grupări, persoane au beneficiat de o parte din mijloacele bănești provenite din frauda bancară, o altă parte a acestor mijloace fiind pierderi cauzate băncilor, sistemului bancar.

Mijloacele financiare care au proveniența din fraudele expuse mai sus, au fost „circulate” prin aproximativ 10 jurisdicții străine.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.