Connect with us

Social

Procuratura Generală a publicat strategia de recuperare a miliardelor de lei, în urma fraudei bancare

Publicat

pe

Procuratura Generală a publicat astăzi strategia de recuperare a mijloacelor financiare fraudate din cele trei bănci falimentate Banca de Economii, Banca Socială SA și Unibank, în urma fraudei bancare din 2015.

Potrivit acesteia, o valoare exactă a cuantumului fraudei bancare nu este stabilită cu exactitate, având în vedere că mecanismul de sustragere a mijloacelor financiare a fost unul complex. Totuși, Procuratura Anticorupție și Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale au obiectivul de recuperare a sumei de 10,7 miliarde lei.

Conform datelor dosarelor penale examinate sau în curs de examinare în instanța de judecată valoarea mijloacelor financiare constatate a fi fraudate este de 5, 64 miliarde de lei, valoarea mijloacelor financiare pe cauzele penale aflate în curs de examinare la faza de urmărire penală este de 5,06 miliarde lei.

La moment, conform constatărilor din cadrul dosarelor penale, suma mijloacelor financiare în privința cărora au fost emise hotărâri judecătorești definitive constituie 1,39 miliarde lei.

În privința sumelor de 4 miliarde lei, Procuratura Anticorupție consideră că sunt acumulate probe care demonstrează ca au fost fraudate și la scurt timp vor fi expediate în instanța de judecată.

De asemenea, în strategie se arată că beneficiarii majori ai fraudei bancare pot fi calificați în: Grupul Gacikevici si Grupul Filat, Platon și Șor.

În întregul proces de fraudare, în opinia Procuraturii Anticorupție, au fost implicate peste 200 persoane juridice rezidente și nerezidente, o parte dintre care au fost recunoscute vinovate, prin hotărâri definitive ale instanțelor de judecată, persoane de țin statut de inculpat, persoane de țin statut de învinuit și alte persoane de țin statut de bănuit.

Etapele comiterii fraudei bancare pot fi divizateîn: Etapa grupului Gacikevici; Etapa grupului Filat, Platon și Şor.

Aceste grupări, persoane au beneficiat de o parte din mijloacele bănești provenite din frauda bancară, o altă parte a acestor mijloace fiind pierderi cauzate băncilor, sistemului bancar.

Mijloacele financiare care au proveniența din fraudele expuse mai sus, au fost „circulate” prin aproximativ 10 jurisdicții străine.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Un bebeluș de 6 luni a fost transportat cu un elicopter SMURD la București// VIDEO

Publicat

pe

De către

Un bebeluș de 6 luni a fost transportat astăzi cu un elicopter SMURD la București. Potrivit datelor IGSU, băiețelul a fost diagnosticat cu insuficiența hepatică acută.

Elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chișinău.

Micuțul pacient a fost preluat de la Spitalul Clinic Republican din capitală și transportat în siguranța de către medici și paramedici a echipajului aerian SMURD la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii “Maria Sklodowska Curie” din Bucurști pentru ulterioare intervenții medicale.

Aceasta este a opta intervenție aero-medicală SMURD realizată pe teritoriul Republicii Moldova de la începutul anului 2018.

Citește mai departe

Social

Militarii din forţele speciale ale armatei au executat salturi cu paraşuta

Publicat

pe

De către

Militarii din trupele cu destinaţie specială ale Armatei Naţionale şi Forţele pentru operaţii speciale ale Armatei Române au executat salturi cu paraşuta la Baza de Aviaţie „Decebal” din Mărculeşti.

Acţiunea face parte din antrenamentul exerciţiului „JCET 2018”, desfăşurat în perioada 1-30 iunie, la baza de instruire militară a Armatei Naţionale.

Potrivit maiorului Constantin Cîşleanu din Batalionul cu Destinaţie Specială „Fulger” (BDS),  paraşutiştii au efectuat salturi de la înălţimea  de 400 de metri, cu sistemele de paraşutare din dotare, din aeronava militară C-27J.

La salturi au participat peste 70 ofiţeri şi subofiţeri ai Batalionului cu Destinaţie Specială al Armatei Naţionale şi militari ai Batalionul Operaţii Speciale “Băneasa-Otopeni”.

Activitatea  este parte a planului pregătirii de luptă pentru anul 2018.

Citește mai departe

Social

Primarul comunei Trușeni şi preşedintele întovărăşirii pomicole din localitate, reţinuţi

Publicat

pe

De către

O schemă de înstrăinare a terenurilor, ce aparţin administraţiei locale din Trușeni, a fost deconspirată de CNA şi procurori în urma unor ample investigaţii. Un grup de persoane, printre care actualul primar, dar şi preşedintele întovărăşirii pomicole din localitate, ar fi organizat deposedarea întovărăşirii pomicole din localitate de loturi de pământ cu ulterioara vânzare a acestora unor terţi.

Potrivit materialelor cauzei, membrii grupului ar fi identificat doritori de a intra în posesia terenurilor, după care, contra unor sume de bani, care se ridicau până la 10 000 de euro pentru un teren, le-ar fi legalizat prin falsificarea mai multor documente.

Pentru a da o tentă legală tranzacţiei, bănuiţii ar fi falsificat certificate de proprietate, dându-le numere de înregistrare fictive, prin care se atesta dreptul beneficiarului asupra terenurilor.

De regulă, cumpărătorii primeau dreptul de proprietate cu un număr de înregistrare din anii 90, atunci când s-ar fi constituit întovărăşirea pomicolă şi, prin urmare, puteau fi consideraţi membri ai întovărăşirii cu drepturi depline asupra terenurilor. Asta chiar dacă tranzacţiile , de facto, se desfăşurau în perioada de după anii 2000.

Ieri, procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au operat mai multe percheziţii, iar în urma acestora primarul din Trușeni şi preşedintele întovărăşirii pomicole menţionate au fost reţinuţi pentru 72 de ore şi sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu.

De asemenea, investigaţiile continuă şi în privinţa altor persoane din administraţia locală, participaţia cărora urmează a fi probată.

Urmărirea penală a fost pornită de către Procuratura anticorupţie, iar în prezent se întreprind toate acţiunile necesare pentru stabilirea întregului cerc de suspecţi şi valoarea prejudiciului cauzat administraţiei publice locale.

Citește mai departe