Problemele şcolilor moldoveneşti din regiunea transnistreană, discutate la Bender

Probleme ce ţin de activitatea celor 8 şcoli moldoveneşti din regiunea transnistreană care studiază în grafie latină şi sunt subordonate Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova au fost discutate la Bender. Aici,  la sediul Misiunii OSCE, a avut loc şedinţa ordinară a grupurilor de lucru pentru educaţie cu participarea reprezentanţilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

Reprezentanţii Chişinăului au solicitat reluarea discuţiilor despre asigurarea condiţiilor necesare pentru buna funcţionare a şcolilor moldoveneşti din regiunea transnistreană. S-a cerut asigurarea, ca prim-pas, a Liceului Teoretic „Evrica” din Râbniţa cu sediu, prin reîntoarcerea clădirii construite pentru această instituţie de învăţământ din banii bugetului de stat al RM, care a fost blocată de către structurile de la Tiraspol după criza şcolilor din 2004.

Contrar înţelegerilor convenite în cadrul şedinţelor anterioare ale Grupului de lucru pentru educaţie de a identifica în acest format de negocieri o soluţie pentru această problemă, reprezentanţii Tiraspolului s-au eschivat de la dezbaterea subiectului, relevând că problema ţine de competenţa reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană.

Nici pe subiectul privind apostilarea actelor de studii emise în regiunea transnistreană nu au fost înregistrate progrese, reprezentanţii Tiraspolului substituind discuţiile concrete despre modelul actului de studii care ar urma să fie supus apostilării, prin formularea unor propuneri irelevante în acest caz, care au tangenţă cu alte mecanisme juridice.

La şedinţă au fost abordate şi alte probleme, cum ar fi condiţiile de încheiere a contractelor de arendă şi asumarea de către arendator a unei părţi din cheltuielile pentru întreţinerea şi reparaţiile capitale ale sediilor, despre stabilirea unor tarife echitabile la serviciile comunale, rezultatele evaluării comune a stării sanitare a şcolilor moldoveneşti din regiunea transnistreană etc.

S-a convenit că discuţiile la aceste şi alte subiecte de actualitate vor continua la următoarea şedinţă, data urmând a fi stabilită în regim de lucru

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare