Problema reluarii exporturilor de productie agricola si carne in Federatia Rusa ramine incerta

Problema reluarii exporturilor de produse agricole, carne si mezeluri in Federatia Rusa ramine incerta. Desi autoritatile de la Chisinau afirma ca au initiat o serie de negocieri in acest sens, dupa 20 iunie curent "lucrurile s-au complicat si mai mult", spun experti independenti.

Pina la 20 iunie Serviciile veterinare de stat din Republica Moldova si Federatia Rusa urmau sa elaboreze o strategie de monitorizare a livrarilor, care ar garanta ca mezelurile exportate sunt de origine moldoveneasca, insa din anumite motive aceste deocamdata nu au fost facute publice. Totodata, in aceeasi zi la Chisinau, potrivit unei intelegeri preventive dintre parti, urma sa vina intr-o vizita de studiu o delegatie a Serviciului Fitosanitar de Stat din Rusia, vizita care a fost aminata pe o perioada nedefinita.

***

La 18 aprilie 2005 Moscova a stopat importurile de carne si mezeluri din R.Moldova. Directorul Serviciului pentru control veterinar si fitosanitar din Rusia, Serghei Dankvert, citat de agentia Interfax, a declarat ca decizia de a stopa importurile de carne din R.Moldova a fost aprobata dupa ce s-a constatat ca importurile "sunt mai mari decit productia interna moldoveneasca". Potrivit lui Dankvert, nu este exclus ca "R.Moldova sa fie o filiera utilizata pentru reexport de carne". Oficialul rus a mentionat ca exista probabilitatea ca "o parte din carnea reexportata sa fie infectata".

in replica, Anatol Spivacenco, ministrul adjunct al Agriculturii si Industriei Alimentare a declarat pentru BASA-press ca "nu stiu ce i-a determinat pe rusi sa limiteze importurile. Este o decizie inoportuna, mai ales ca in prezent exporturile moldovenesti de carne in Rusia sunt foarte neimportante".

Restrictiile "nu vor provoca nici un deranj eventualilor exportatori, care in prezent nu livreaza carne pe piata rusa, unde produsele din carne sunt mai ieftine cu circa 30 la suta decit in R.Moldova".

in acelasi timp, agentia RBC cita o serie de experti care afirmau ca decizia Moscovei ar avea caracter politic. "in Moldova si Belarus este foarte simplu de depistat probleme de ordin zootehnic", mai afirmau specialistii rusi, citati de RBC. La rindul lor, alti operatori de pe piata rusa argumentau decizia Rusiei privind importurile din Moldova ca "o incercare a Moscovei de a limita reexportul mare de carne, livrata de unele state occidentale, ce utilizeaza "coridorul deschis" existent intre tarile CSI".

Dupa aproximativ o luna de negocieri, la 20 mai, Serviciile veterinare de stat din R.Moldova si F.Rusa au semnat un protocol privind realizarea masurilor necesare pentru reluarea exporturilor de carne in Federatia Rusa, potrivit caruia partile au convenit sa elaboreze pina la 20 iunie curent o strategie de monitorizare a livrarilor, care ar garanta ca mezelurile exportate sunt de origine moldoveneasca.

Astfel, Chisinaul va trebui sa prezinte trimestrial Rusiei lista producatorilor de mezeluri moldoveni ce au certificate de export, marimea exporturilor si numele importatorului rus. La rindul sau, Rusia va acorda certificate de export doar companiilor prezentate, iar documentele vor avea un grad sporit de protectie.

Dupa semnarea protocolului de la Moscova, la sfirsitul lunii mai ministrul adjunct Spivacenco declara, intr-o sedinta a Parlamentului, ca "procesul de negocieri devine mai constructiv si este pe cale de deblocare", insa, pina in prezent nici o decizie in acest sens nu a fost anuntata.

Date ale Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare arata ca in 2004 R.Moldova a exportat in Rusia 6,1 mii tone de carne, dintre care 4,5 mii tone de carne de vita si 1,2 mii tone de carne de pasare. Potrivit statisticilor rusesti livrarilor producatorilor moldoveni nu depasesc 0,1% din cantitatea pe carne ce o importa anual F.Rusa.

***

"Embargoul" asupra importurilor de produse vegetale a fost impus de catre autoritatile de la Moscova la 16 mai. Rusia isi motiveaza decizia prin faptul ca "autoritatile moldovenesti din domeniu nu respecta normele ruse si internationale de livrare a productiei agricole".

Directorul Serviciului pentru control veterinar si fitosanitar din Rusia, Serghei Dankvert, a declarat ca "in R.Moldova lipseste vreun control de apreciere a calitatii legumelor si fructelor, prin urmare, nu este exclus ca pe piata rusa sa fie exportate produse infectate cu diferite boli si daunatori".

Ca si in cazul anterior, ministrul adjunct al Agriculturii s-a aratat nedumerit de decizia Moscovei de a stopa importurile de legume si fructe si a presupus ca aceasta ar avea conotatii politice. Potrivit acestuia, afirmatiile expertilor rusi precum ca autoritatile moldovene nu respecta normele internationale de livrare a productiei agricole "nu corespund adevarului, iar legumele si fructele moldovenesti sunt unele dintre cele mai ecologice din Europa, deoarece aceste se cresc exclusiv in conditii naturale".

Ulterior, Spivacenco a recunoscut intr-o sedinta a Parlamentului ca interdictiile au fost introduse din cauza incalcarilor admise la perfectarea certificatelor fitosanitare pentru exportul materialului saditor al culturilor decorative de catre SRL Floridel din Straseni.

Interdictiile rusilor au fost comentate si de catre organizatiile neguvernamentale din domeniu. Astfel, Federatia Nationala a Fermierilor si Uniunea Asociatiilor Producatorilor Agricoli Uniagroprotect au declarat ca "decizia Moscovei incalca prevederile Acordului de comert liber incheiat intre R.Moldova si F.Rusa". Conducerea organizatiilor s-a aratat convinsa ca embargoul are un caracter politic vadit.

Nicolae Soia, directorul Agentiei pentru carantina fitosanitara din R.Moldova a precizat pentru BASA-press ca Ministerul Agriculturii a transmis un sir de documente privind produsele fitotehnice exportate, necesare pentru deblocarea exporturilor, insa "deocamdata nu avem nici un raspuns oficial".

La numai o saptamina dupa aceasta declaratie Soia estimeaza ca livrarile de productie agricola in Fedearatia Rusa ar putea fi reluate pina la sfirsitul lunii iunie, dupa ce expertii rusi vor incheia vizita de studiu in R.Moldova. "in cadrul acesteia vom demonstra partii ruse ca culturile agricole moldovenesti nu sunt afectate de daunatori si boli. Prin urmare, speram ca acestia vor lua o decizie corecta", a spus Soia.

Potrivit statisticilor, in primele patru luni ale anului curent, R.Moldova a livrat pe piata rusa 40,4 mii tone de fructe si struguri si 4,8 mii tone de legume. in total, R.Moldova exporta in Rusia peste 170 de produse fitotehnice. Federatia Rusa este principala piata de desfacere pentru marfurile din Republica Moldova. in primul trimestru, in Rusia au fost indreptate 34,7% din exporturile moldovenesti sau 86,5 mln USD. //  Ruslan Grabari

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.