Problema privind scumpirea calatoriei cu microbuzul in Chisinau este comentata in contradictoriu

Transportatorii privati din Chisinau insista asupra majorarii tarifelor la calatoria cu microbuzul, in timp ce unii experti independenti afirma ca scumpirea transportului este nejustificata.

"Transportatorii negociaza acum cu o comisie municipala pentru a majora tariful. in cazul in care situatia nu se va decide pozitiv transportatorii vor protesta, inclusiv nu vor iesi pe rute", a declarat Ion Mamaliga, presedintele Asociatiei transportatorilor privati din Chisinau. Proprietarii de maxi-taxi afirma ca dupa scumpirea motorinei suporta pierderi considerabile si cer majorarea taxei de calatorie de la 2 la 3 lei.

Pe de alta parte, Veaceslav Ionita, expert la Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale "Viitorul", considera ca cererea de a majora tarifele la transportul cu microbuze este nejustificata. "Atita timp cit dreptul de a circula pe o ruta costa 2-6 mii USD, iar investitiile in deschiderea afacerilor se recupereaza intr-un termen de pina la doi ani, nu se poate spune ca afacerea este neprofitabila", argumenteaza Ionita.

Potrivit lui, piata serviciilor de transport in Chisinau este evaluata la 400 mln lei, cifra comparabila de exemplu cu piata telefoniei mobile. "insa, in sectorul comunicatiilor se fac investitii enorme, in timp ce sistemul de microbuze in Chisinau este depasit si trebuie revazut".

"in urmatorii 3-4 ani se asteapta ca piata serviciilor de transport va creste pina la 1 mlrd lei. Ne vom trezi intr-o buna zi ca nu mai este loc pentru maxi-taxi. Iar majorarea tarifelor inseamna ca vom sustine in continuarea sistemul de microbuze. Municipalitatea ar trebuie sa faca tot posibilul pentru a inlocui microbuzele cu autobuzele", afirma Ionita.

El este de parere ca microbuzele au solutionat problema transportului in Chisinau acum zece ani, insa, a venit timpul ca municipalitatea sa renunte la acestea. "Sistemul de microbuze deja a inceput sa creeze probleme de trafic, ecologice, etc. Si pentru ca statul nu poate face investitii acum pentru procurarea autobuzelor aceasta ar trebuie sa fie pus in seama transportatorilor privati", considera Ionita.

in acest context, transportatorii afirma ca ar fi gata sa renunte la microbuze in cazul in care statul ar acorda unele garantii. "Am putea sa procuram autobuze, dar cine ne asigura ca pe viitor nu va fi aplicat un tarif politic si nu unul argumentat economic. Cine ne va asigura ca nu vom ajunge ca in cazul microbuzelor – sa ni se refuze majorarea tarifului si sa suportam noi consecintele unor jocuri politice", spune Ion Mamaliga, presedintele Asociatiei transportatorilor privati.

Si expertul Ghenadie Ivascenco, managerul proiectului PNUD "Moldova Fermecatoare", considera ca sistemul transportului cu microbuze "incepe sa cedeze". "Deja sunt resimtite efecte negative ca blocarea strazilor, probleme ecologice, calitatea scazuta a deservirii. Este nevoie de o noua conceptie de dezvoltare a transportului in Chisinau, insa din pacate nici transportatorii si nici municipalitatea nu poate stabili un dialog constructiv pentru elaborarea acestei strategii", a apreciat pentru BASA-press Ghenadie Ivascenco.

Consiliul municipal Chisinau a respins la 23 septembrie solicitarea de a majora tariful la transportul cu microbuzele cu 50%, de la 2 la 3 lei, si a creat o comisie care va analiza suplimentar necesitatea scumpirii.

in prezent, pe strazile capitalei circula aproximativ 2 mii de microbuze, care asigura aproximativ 25 la suta din traficul de pasageri. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.