Connect with us

Important

Prinşi la hotar: doi minori din Basarabeasca au încercat să ajute o femeie să treacă în mod ilegal peste frontieră

Publicat

pe

Polițiștii de frontieră au reținut doi minori din Basarabeasca care au traversat ilegal frontiera moldo-ucraineană. Reținerea a avut loc în seara zilei de 5 noiembrie, în timp ce cei doi au încercat să ajute o femeie să treacă în mod ilegal peste frontiera moldo-ucraineană.

Astfel, Serviciul pe subdiviziune al Sectorului Poliției de Frontieră Basarabeasca, aflată în misiune de supraveghere a frontierei de stat, prin intermediul dispozitivelor de detecție și alertă a observat trei persoane, două tineri şi o femeie, care se îndreptau spre linia de frontieră.

La fața locului, inspectorii sectorului au intervenit pentru reținerea acestora. De asemenea a fost transmisă informația și Serviciului de Grăniceri a Ucrainei pentru a interveni.

Urmare a acțiunilor de reținere în comun, au fost depistați doi minori cu vârste de 17 ani, ambii locuitori ai satului Basarabeasca.

În declarații, făptuitorii și-au justificat trecere ilegală a frontierei de stat prin faptul că au încercat să ajute o femeie să treacă în mod ilegal peste frontiera moldo-ucraineană, așa cum aceasta nu deținea niciun act de identitate pentru traversare. De asemenea, din cercetările primare s-a stabilit că în organizarea acestei scheme, mai este implicat un bărbat, cunoscutul acesteia, care la fel, a ajutat-o în acțiunea de traversare ilegală cu ajutorul unui automobil, așteptând-o de partea cealaltă a frontierei.

Pentru elucidarea circumstanțelor infracțiunii, au fost inițiate un șir de măsuri speciale de investigații de către ofițerii SPF Basarabeasca în conlucrare activă cu ofițerii Serviciului de Grăniceri a Ucrainei, pentru a identifica femeia și alte persoane implicate în organizarea migrației ilegale.

Pentru fapta comisă, persoanele reținute dacă vor fi găsite vinovate, riscă pedeapsă penală: amendă în mărime de la 850 la 1150 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 3 la 5 ani.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Important

Autorităţile vor lansa un nou tip de acte în februarie 2018

Publicat

pe

De către

Începând cu februarie 2018, cetățenii Republicii Moldova vor putea achiziționa pașapoarte de tip nou. Anunțul a fost făcut de directorul Agenţiei Servicii Publice, Sergiu Răileanu, în cadrul unui interviu oferit pentru postul TV Prime.

Potrivit acestuia, noile acte vor intra în vigoare în luna februarie a anului viitor, când se vor termina stocurile pașapoartelor de tip vechi. „Acest pașaport este cu un grad de securitate mai înalt, avem trei nivele de securitate și, cum s-a menționat, pașaportul biometric este practic imposibil de falsificat. Are și amprentele și datele biometrice”, a spus directorul Agenţiei Servicii Publice, Sergiu Răileanu.

Pașapoartele vor avea un design nou. Pe prima pagină se va afla imaginea brandului turistic al țării, Pomul Vieții, iar pe celelalte vor fi mai multe monumente și locuri turistice din Moldova, precum Mănăstirea Căpriana, Arcul de Triumf sau Orheiul Vechi. Potrivit lui Sergiu Răileanu, prețul noilor documente nu va crește.

Citește mai departe

Important

Procedura de intrare pe teritoriul din stânga Nistrului va fi simplificată

Publicat

pe

De către

Liderul autoproclamatei republici moldovenești nistrene, Vadim Krasnoselski, a semnat un ordin prin care se instituie proceduri simplificate de control la intrarea în regiune. Decizia vine în contextul sărbătorilor de iarnă. Procedurile simplificate vor fi valabile pentru perioada 30 decembrie – 15 ianuarie, transmite IPN cu referire la presa din regiune.

De asemenea, Krasnoselski a dispus să fie deschise temporar căi de trecere suplimentare a mijloacelor de transport cu pasageri prin următoarele puncte: Valea Adâncă-Zagnitkov, Ploti-Krutîe, Vinogradnoe- Novîe Butorî, Grușca-Nemirovka, Krasnî Oktiabri-Vetrujeni, Rașcov-Vadul-Rașcov, Țîbulevka-Țehanovka, Teia-Calfa.

Pasagerii, cetățeni ai Ucrainei și ai Republicii Moldova, vor prezenta actul de identitate sau actul ce confirmă viza de domiciliu în una din localitățile limitrofe. De asemenea, la toate punctele de control, în această perioadă, va fi aplicat un regim simplificat de verificare a mărfurilor, cu excepția celor care sunt interzise în regiunea transnistreană.

Sursa: IPN

Citește mai departe

Important

Peste 600 de tineri au depus jurământul militar

Publicat

pe

De către

Peste 600 de tineri au depus ieri jurământul militar în cadrul unor ceremonii desfăşurate în garnizoanele Chişinău şi Cahul.

Prezent la evenimentul desfăşurat cu această ocazie în Brigada de infanterie motorizată „Ştefan cel Mare”, ministrul Apărării Eugen Sturza i-a felicitat pe cei 234 de soldaţi şi le-a solicitat să demonstreze responsabilitate în executarea misiunilor pe parcursul stagiului militar obligatoriu.

„Pe dumneavoastră vă aşteaptă 10 luni de instruire, cu un corp de sergenți, subofițeri și ofițeri care au învățat meseria armelor nu doar din manuale, ci au testat-o pe poligoane de instrucție și misiuni de menținere a păcii cu mandat internațional. Sunt sigur că v-ați convins de prestația, dar și dorința lor de a vă transmite ce au mai bun în perioada de când sunteți în această unitate. Ei v-au familiarizat cu viaţa militară, v-au învățat să faceți față provocărilor, iar voi, la rândul vostru, aţi dat dovadă de abnegaţie, străduinţă şi disciplină, a spus Eugen Sturza.

Tot astăzi, alţi 374 de ostaşi din Tabăra Militară 143, Regimentul Rachete Antiaeriene şi Brigada de infanterie motorizată „Dacia” din Cahul au depus jurământul de credinţă Patriei în prezenţa corpului de comandă al Armatei Naţionale.

De notat că după depunerea jurământului militar, soldații vor beneficia de patru zile de concediu. Serviciul militar în termen durează 12 luni.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Diverse7 ore în urmă

Procuratura verifică denunțul liberalilor împotriva primarului interimar Silvia Radu

Procuratura municipiului a pornit un proces penal în urma denunțului făcut de PL în cazul primarului general interimar, Silvia Radu....

Diverse7 ore în urmă

Străzile din Bălți, sufocate de gunoi. Fondatorul companiei de salubritate anunță că a fost forțat să plece

Orașul Bălți este, din nou, sufocat de gunoi. Compania Salubrity Solutions, care era responsabilă de evacuarea deșeurilor, s-a retras de...

Social9 ore în urmă

Poliția de Frontieră: Cetățenii români sunt cei care au primit cel mai des refuz de a intra în Republica Moldova

Cetățenii români sunt cei care au primit cel mai des refuz de a intra în țară din partea autorităților moldovenești,...

Social11 ore în urmă

INTERPOL a refuzat solicitarea Rusiei de a-l anunța în căutare pe Vlad Plahotniuc

Secretariatul General al Organizației Internaționale a Poliției Criminale INTERPOL, cu sediul la Lyon, a analizat solicitarea Federației Ruse de a-l...

Social11 ore în urmă

Primăria Chișinău va anunţa concurs pentru ocuparea a opt funcţii vacante de şefi de direcţie

Primarul general interimar al Chişinăului, Silvia Radu, a declarat astăzi că în perioada imediat următoare administraţia publică locală va anunţa...

Social12 ore în urmă

Igor Dodon a acordat „Ordinul Republicii” Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

Președintele Igor Dodon a acordat cea mai înaltă distincţie de stat „Ordinul Republicii” Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” cu prilejul împlinirii a 200...

Opinii12 ore în urmă

Acordul de Liber Schimb a scăpat de la colaps economia enclavei transnistrene

Companiile din regiunea stângă a Nistrului exportă 40% din mărfuri și produse în statele din UE, iar pretinsele autorități de...

Advertisement

Opinii