Primul președinte al Parlamentului R.Moldova Alexandru Moșanu a decedat

Primul președinte al Legislativului de la Chișinău, Alexandru Moșanu, a decedat joi la vârsta de 85 de ani. Istoric și politician, Alexandru Moșanu a fost unul din liderii mișcării de renaștere națională şi unul din fondatorii Frontului Popular.

A condus Legislativul în perioada 3 septembrie 1990 – 2 februarie 1993. A fost cel care a citit în Parlament proiectul Declarației de Independență pe 27 august 1991, care a fost votată în aceeași zi, unanim, de cei 278 de deputați prezenți în sală.

Alexandru Moşanu a contribuit la elaborarea actelor legislative ce au dus la adoptarea drapelului de stat al Republicii Moldova şi la adoptarea primului imn al ţării, „Deşteaptă-te române”.

S-a născut la data de 19 iulie 1932 în comuna Branişte, judeţul Bălţi, pe atunci parte a Regatului României. A studiat la Facultatea de Istorie. A lucrat în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe al Moldovei.

Totodată,  Alexandru Moşanu şi-a desfăşurat activitatea didactică la Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Moldova, fiind şef al Catedrei de Istorie Universală Modernă şi Contemporană, iar apoi decan al Facultăţii de Istorie (1989-1990).

În perioada 1989-1990, a deţinut funcţia de preşedinte al Asociaţiei Istoricilor din Moldova. A fost redactor-şef al revistei trimestriale de istorie şi cultură Destin Românesc.

Alexandru Moşanu a fost doctor habilitat în ştiinţe istorice şi membru de onoare al Academiei Române din anul 1993.

Foto: Radio Europa Libera

[youtube id=”ecm7l41nYPE” start=”0″]

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.