Primul la apel: Romgaz vrea să exporte gaze în Republica Moldova

Romgaz, producătorul român controlat de stat, este prima companie ce şi-a anunţat intenţia de a exporta gaze către Republica Moldova. Preţul şi cantităţile urmează să fie stabilite, anunţă www.economica.net.

Directorul Romgaz Virgil Metea a menţionat că întreprinderea va participa la licitaţia de rezervare de capacitate pe Iaşi-Ungheni, pentru a exporta gaze către Republica Moldova. „Nu ştim încă la ce preţ o vom face, depinde şi de contrapartea din Republica Moldova. Ideal ar fi să fie un preţ de piaţă”, a spus Virgil Metea. Acesta mai precizează că, în condiţiile în care capacitatea maximă actuală a conductei este de 45 de milioane de metri cubi pe an, Romgaz nu are nicio problemă să asigure acest necesar, chiar daca va fi singurul furnizor care va acoperi întreaga capacitate.

Moldova.org precizează că potrivit unui ordin al lui Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE din România, tarifele de transport al gazelor din România spre Republica Moldova prin gazoductul Iasi – Ungheni vor fi de circa 30 ori mai mici decât cele livrate spre UE. Astfel, tariful anual pentru livrările de lungă durată va fi de 0, 38 lei româneşti (circa 1,6 lei moldoveneşti) pentru un mWh (circa 95 de metri cubi de gaze) faţă de 10,95 lei tariful similar pentru ţările UE. Calculele preliminare ale experţilor arată că preţul final de livrare a gazului din România va fi de circa 318 de dolari pentru o mie de metri cubi, în raport cu 365-370 de dolari pentru o mie de metri cubi livrat de Gazprom.
Gazoductul Ungheni –Iaşi, care urmează a fi dat ăn exploatare la 27 august, are o lungime de 43,2 kilometri, dintre care 11 kilometri pe teritoriul Republicii Moldova. A costat circa 26 de milioane de euro, dintre care 18,2 milioane de euro costă conducta de pe teritoriul României şi 8,3 milioane de euro – cea de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv subtraversarea râului Prut (2 milioane de euro). 7 milioane de euro reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene, iar restul finanţării este suportat de Guvernul României, în contul unui grant de 100 de milioane de euro destinat Republicii Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.