Primele date din ancheta privind tragedia din Ucraina

Primele date ale anchetei privind cauzele prăbuşirii avionului Boeing-777 Malaysia Airlines arată că fuselajul avionului a fost afectat de numeroase schije ca urmare a exploziei unei rachete, informează CBS News citând un oficial european responsabil de securitatea zborurilor. Oficialul a identificat drept cauză a accidentului „o decompresie explozivă masivă”, scrie adevarul.ro.

Cele zece ţări care au avut pasageri în zborul MH 17, Ucraina şi Europol se întâlnesc astăzi la Haga. Olanda coordonează ancheta privind aflarea cauzelor prăbuşirii aeronavei deasupra Ucrainei. Între timp, echipele de experţi şi agenţi ai Poliţiei Militare olandeze încearcă să recupereze toate victimele şi obiectele personale ale acestora de la locul accidentului.

Premierul Mark Rutte a anunţat aseară că Olanda a renunţat la o misiune militară în estul Ucrainei. “Împreună cu partenerii noştri internaţionali am ajuns la concluzia că prezenţa unei forţe militare ar duce la escaladarea situaţiei în zonă şi ar pune în pericol procesul de recuperare a victimelor de la locul accidentului” a spus Mark Rutte.

Olanda, Australia, Malaysia şi Ucraina au hotărât să menţină actualul caracter civil al echipei internaţionale: experţi şi agenţi de poliţie neînarmaţi. Numărul acestora va creşte treptat în următoarele zile, Olanda intenţionând să trimită încă 120 de agenţi de poliţie şi militari, Australia 150 şi Malaysia 68.

Rolul lor este de a găsi restul victimelor nerecuperate până acum de la locul accidentului, care se întinde pe o rază de 35 de kilometri pătraţi, precum şi de a culege dovezi în ancheta privind cauzele accidentului.

În total, potrivit experţilor, pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă a experţilor internaţionali implicaţi în anchetarea doborârii MH17, va fi nevoie de cel puţin 1.000 de militari înarmaţi ai forţelor speciale. Misiunea din Ucraina urma să fie condusă de un ofiţer olandez, asistat de unul australian.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.