Connect with us

Diverse

Primarul Dorin Chirtoacă, suspendat din funcție, este cercetat penal într-o nouă cauză penală

Publicat

pe

Primarul municipiului Chişinău, suspendat din funcție, este cercetat penal într-o nouă cauză penală, în care este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Ordonanţa de bănuit a fost emisă, astăzi, însă va fi adusă la cunoştinţă vineri, deoarece bănuitul s-a prezentat în fața procurorului fără avocați.

Potrivit materialelor cauzei penale, în perioada anilor 1998 – 2013, instanţele judecătoreşti au emis 383 de hotărâri prin care obliga Consiliul municipal Chişinău să asigure diferite persoane şi familiile acestora cu spaţiu locativ din fondul public de locuinţe municipale, conform normelor prevăzute de legislaţia locativă în vigoare la acel moment

Astfel, în perioada  2012 – ianuarie 2017, Primăria mun.Chişinău, reprezentată de către primarul general, prin înțelegere prealabilă cu părțile în procedura de executare, au găsit o metodă de soluţionare a titlurilor executorii,  încheind tranzacţii de împăcare cu persoanele care au prezentat acte executorii ale instanţelor judecătoreşti, prin care CMC era obligat să-i asigure cu locuinţe.

Potrivit tranzacţiilor de împăcare, prin acordul comun al părţilor, s-a stabilit ca Primăria mun.Chişinău, în calitate de debitor, să achite creditorilor, costul mediu al unui apartament, cu suprafeţe diferite, în funcţie de componenţa familială a creditorilor, după proiectul „Prima Casă”, iniţiat de Primăria mun. Chişinău. Totodată, s-a convenit ca suma finală, achitată de Primăria mun. Chişinău, să fie de 664 euro / 1 m2, dintre care 564 euro / 1m2 – preţul mediu pentru apartament în varianta albă, iar 100 euro / 1m2 – pentru reparaţie.

Ulterior, primarul mun. Chişinău, creditorii şi executorii judecătoreşti au semnat câte un proces-verbal de consemnare a condiţiilor tranzacţiilor de împăcare, potrivit cărora Primăria transferă mijloacele băneşti pe conturile executorilor judecătoreşti.

Asta chiar dacă, potrivit hotărârilor instanţelor de judecatăCMC era obligat să acorde persoanelor şi familiilor acestora spaţiu locativ cu drept de folosinţă şi nicidecum să acorde mijloace financiare pentru procurarea spaţiului locativ în proprietate privată.

În asemenea circumstanțe, contrar art.77 din Codul de executare, a fost schimbat modul de executare a titlurilor de către părțile în procedura de executare, fiind modificată esenţa litigiului, competență ce aparține instanței de judecată, care a eliberat documentul executoriu.

Prin urmare, în conformitate cu prevederile art.32 din Legea privind administraţia publică locală nr.436 „în exercitarea atribuţiilor sale, primarul emite dispoziţii cu caracter normativ şi individual”, or, tranzacţia de împăcare nu reprezintă o dispoziţie cu caracter normativ şi individual.

 De asemenea, conform prevederilor art. 29 alin.din Legea privind administraţia publică locală, primarul asigură executarea deciziilor consiliului local şi asigură repartizarea fondului locativ, dar în niciun caz nu aprobă bugetul local şi modul de utilizare al acestuia, care este în competenţa de bază a Consiliului Municipal Chişinău.

Subsidiar este de menţionat, că nu există nici o decizie a CMC cu privire la împuternicirea primarului de a încheia astfel de tranzacţii de împăcare cu creditorii.

Astfel, primarul general al mun.Chişinău, încheind 81 de tranzacţii de împăcare şi achitând mijloace ale bugetului municipal în sumă totală de 66 730 577, 80 lei,  a cauzat administraţiei publice locale un prejudiciu în proporţii deosebit de mari.

De asemenea, la  Primăria mun. Chişinău este o listă a persoanelor ce necesită asigurarea cu spaţiu locativ conform hotărârilor judecătoreşti în baza titlurilor executorii, iar în urma analizei ordinii de executare a titlurilor executorii s-a constatat că Primăria mun.Chişinău nu a asigurat realizarea transparentă a hotărârilor instanţelor de judecată conform unui registru sau a unui program succesiv după principiul primul venit-primul servit”, repartizarea spaţiului locativ fiind realizată selectiv, preferenţial şi dezordonat. Prin urmare, implimintînd schema infracțională descrisă, au fost cauzate daune în proporţii considerabile drepturilor şi intereselor persoanelor fizice.

Luând în considerare că materialele şi probele acumulate în cadrul urmăriri penale s-a dispus recunoaşterea acestuia în calitate de bănuit.

În cadrul urmăririi penale sunt investigate și alte persoane care au fost parte la schema infracțională, care a existat de mai mulți ani în cadrul Primăriei mun.Chișinău, exprimată în schimbarea modului de executare a titlurilor privind acordarea spațiului locativ cu titlul de folosință contra unor favoruri financiare.

Cauza se află în gestiunea Procuraturii Anticorupţie.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

BOP 2017: Cine este cel mai corupt politician din Republica Moldova

Publicat

pe

De către

Cetățenii consideră că cel mai corupt politician din Republica Moldova este liderul PDM Vlad Plahotniuc. Cel puțin aceasta arată datele Barometrului Opiniei Publice, realizat de CBS-AXA la comanda Institutului de Politici Publice.

Astfel, Vlad Plahotniuc a fost votat de 32,5% din respondenți, fiind urmat în acest clasament de președintele țării Igor Dodon cu 4,9%.

Alți 2,6 % din respondenți l-au numit pe fostul premier Vlad Filat, iar 0,9 % pe liderul PL Mihai Ghimpu.

De menţionat că 43,9 % din respondenţi au declarat că nu ştiu, iar 7  la sută au spus că toţi politicienii.

Sondajul a fost realizat în perioada 18 noiembrie – 5 decembrie 2017, pe un eșantion reprezentativ cu eroarea maximă de eșantionare de 2,9%.

Citește mai departe

Diverse

Prima cursă aeriană directă între Chișinău și Geneva va fi deschisă începând cu 15 decembrie 2017

Publicat

pe

De către

Prima cursa directă între Chişinău și Geneva se va deschide începând cu data de 15 decembrie, fiind preconizată operarea de către compania Air Moldova a două zboruri săptămânale. Subiectul a fost discutat la cea de-a VI-a Comisie mixtă moldo-elvețiană în domeniul comercial – economic ce a avut loc la Berna.

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de către Vitalie Iurcu, secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, iar delegația elvețiană a fost condusă de către Livia Leu, ambasador, şef al Direcției Relații Economice Bilaterale din cadrul Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice al Elveției (SECO).

Potrivit unui comunicat, atât delegația Republicii Moldova, cât și delegația Confederației elvețiene au salutat eforturile diplomatice în vederea semnării Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Consiliul Federal Elvețian privind serviciile aeriene, care reglementează cadrul juridic al operării zborurilor directe între cele două state.

Ambasadorul Republicii Moldova în Elveția, Tudor Ulianovschi, a apreciat disponibilitatea autorităților elvețiene de a semna acordul bilateral privind serviciile aeriene, reiterând necesitatea creării premizelor necesare consolidării relațiilor inter-umane, comercial-economice și socio-culturale între Republica Moldova și Elveția.

Principalele teme de discuţii au vizat atragerea investițiilor în economia națională, dezvoltarea schimburilor comerciale bilaterale, valorificarea asistenței tehnice și financiare oferită țării noastre de către Guvernul elvețian, precum și consolidarea cooperării bilaterale în domeniul energetic, financiar – bancar, al inovației și tehnologiei, metrologiei și industriei famaceutice.

Alte subiecte importante de pe agenda consultărilor bilaterale de la Berna au vizat rolul IMM-urilor şi dezvoltarea mediului de afaceri. În acest sens, părțile au promovat potențialul existent în domeniul agriculturii, comerțului cu bunuri și servicii, pe care îl dețin principalele întreprinderi mici și mijlocii din ambele țări.

În cadrul Comisiei mixte au fost remarcate evoluţiile Republicii Moldova în dialogul avut cu cele patru state ale Asociației Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția), cu statele membre UE, Organizaţia Mondială a Comerţului, precum și parteneriatul cu Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare.

Părțile au convenit organizarea celei de-a VII-a comisii mixte comercial – economice la Chișinău.

Citește mai departe

Diverse

Usatîi spune că sub paravanul luptei împotriva lui Veaceslav Platon, Plahotniuc ar fi început capturarea unei noi bănci

Publicat

pe

De către

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, susține că declarațiile sale din 11 decembrie, precum că Vlad Plahotniuc ar intenționa să „jefuiască cea mai mare bancă” din republică, s-au confirmat. Și asta după ce Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm a dat câștig de cauză Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în litigiul cu acționarii „Moldova Agroindbank” (MAIB), ale căror acțiuni au fost blocate anterior de conducerea BNM pentru activitate concertată.

Potrivit lui Usatîi, sub paravanul luptei împotriva lui Veaceslav Platon, Plahotniuc ar fi început capturarea unei noi bănci.

„Alaltăieri spuneam că Plahotniuc îl şantajează cu dosare penale pe preşedintele Comitetului de Conducere al „Moldova Agroindbank”, Sergiu Cebotari. El deja a obligat această bancă să cumpere la un preţ mare hotelul „Codru”, pe care oligarhul l-a luat anterior de la stat pentru copeici. Acum începe operaţiunea de înstrăinare a acţiunilor băncii. Semnalul pentru începerea atacului raider a fost câştigul de cauză dat de Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm, care a lăsat blocate 40% din acţiunile „Moldova Agroindbank”, conform deciziei BNM din 2016”, a scris Usatîi pe pagina sa de facebook.

Acesta a adăugat că anume acest semnal era așteptat de cei care ar dori preluarea acestei bănci. „Aceasta şi aşteptau raiderii. Acum, pachetul va fi transmis inițial statului, iar ulterior va fi împărţi între câteva companii din off-shore, care aparţin lui Plahotniuc. În zilele noastre, băncile nu sunt jefuite cu pistoale, ci cu structurile de stat şi regulatorii din buzunar. Plahotniuc cu Iaralov sunt specialişti în asta. Tot ei au înfăptuit şi renumitul „jaf al secolului” în Moldova. La închisoare stau ţapii ispăşitori, iar hoţii îşi continuă treaba”, a conchis Renato Usatîi.

Citește mai departe

Ultimele Știri

Social13 minute în urmă

Un nou elicopter SMURD va efectua operațiuni de salvare pentru Republica Moldova// FOTO

Un nou elicopter SMURD va efectua în scurt timp operațiuni de salvare pentru Republica Moldova. Aparatul de zbor a fost...

Externe28 de minute în urmă

Vladimir Putin va candida ca independent la prezidenţialele din martie 2018: “Va fi o auto-nominalizare”

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, joi, că va candida ca independent în cadrul alegerilor prezidenţiale din martie 2018 şi...

Opinii31 de minute în urmă

Replica lui Dorin Dusciac la scrisoarea lui Alexandr Baikalov către Trăian Băsescu

Textul de mai jos este o replică pe care o adresez lui Aleksandr Baikalov, în urma publicării unui material semnat...

Justiție43 de minute în urmă

Două persoane au venit acasă la unul din martori şi i-au solicitat să-l ajute pe secretarul Consiliului Bubuieci

Procurorii anticorupţie, de comun cu ofiţerii CNA, au reţinut ieri o persoană şi sunt în căutarea alteia, care sunt bănuite...

Diverse1 oră în urmă

BOP 2017: Cine este cel mai corupt politician din Republica Moldova

Cetățenii consideră că cel mai corupt politician din Republica Moldova este liderul PDM Vlad Plahotniuc. Cel puțin aceasta arată datele...

Politică2 ore în urmă

13 lucruri pe care trebuie să le știi despre NATO

Politică2 ore în urmă

BOP 2017: Doar două formaţiuni politice ar accede în Parlament pe liste de partid

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, doar două formaţiuni politice- PSRM și PAS- ar accede în Parlament, pe...

Advertisement

Opinii