Primarul comunei Trușeni şi preşedintele întovărăşirii pomicole din localitate, reţinuţi

O schemă de înstrăinare a terenurilor, ce aparţin administraţiei locale din Trușeni, a fost deconspirată de CNA şi procurori în urma unor ample investigaţii. Un grup de persoane, printre care actualul primar, dar şi preşedintele întovărăşirii pomicole din localitate, ar fi organizat deposedarea întovărăşirii pomicole din localitate de loturi de pământ cu ulterioara vânzare a acestora unor terţi.

Potrivit materialelor cauzei, membrii grupului ar fi identificat doritori de a intra în posesia terenurilor, după care, contra unor sume de bani, care se ridicau până la 10 000 de euro pentru un teren, le-ar fi legalizat prin falsificarea mai multor documente.

Pentru a da o tentă legală tranzacţiei, bănuiţii ar fi falsificat certificate de proprietate, dându-le numere de înregistrare fictive, prin care se atesta dreptul beneficiarului asupra terenurilor.

De regulă, cumpărătorii primeau dreptul de proprietate cu un număr de înregistrare din anii 90, atunci când s-ar fi constituit întovărăşirea pomicolă şi, prin urmare, puteau fi consideraţi membri ai întovărăşirii cu drepturi depline asupra terenurilor. Asta chiar dacă tranzacţiile , de facto, se desfăşurau în perioada de după anii 2000.

Ieri, procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au operat mai multe percheziţii, iar în urma acestora primarul din Trușeni şi preşedintele întovărăşirii pomicole menţionate au fost reţinuţi pentru 72 de ore şi sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu.

De asemenea, investigaţiile continuă şi în privinţa altor persoane din administraţia locală, participaţia cărora urmează a fi probată.

Urmărirea penală a fost pornită de către Procuratura anticorupţie, iar în prezent se întreprind toate acţiunile necesare pentru stabilirea întregului cerc de suspecţi şi valoarea prejudiciului cauzat administraţiei publice locale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.