Primăria Chişinău va avea faţade noi!

Clădirea Primăriei municipiului Chişinău va avea acoperiş şi faţade noi. Proiectul de restaurarea va fi realizat de Institutul municipal de proiectări „Chişinău-Proiect”.

Instituţia a fost desemnată învingătoarea concursului, în urma licitaţiei publice din 11 ianuarie a.c. Pentru serviciile de elaborare a proiectului de restaurare a faţadelor şi reconstrucţie a acoperişului, Primăria Chişinău va achita 1.039.265,0 lei (inclusiv TVA).

Proiectul de execuţie va fi elaborat în termen de 10 luni.

Clădirea Primăriei are statut de monument de istorie şi arhitectură de categorie națională şi este introdus în registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat.

La sfârșitul secolului al XIX-lea primarul orașului, Carol Schmidt, a înaintat inițiativa construcției unui sediu nou pentru duma orășeneascăi. Proiectarea a fost încredințată lui Mitrofan Elladi, arhitectul de atunci al orașului. În ajutorul său a fost invitat Alexandru Bernardazzi. Arhitectura clădirii este în spirit eclectic în baza arhitecturii renașterii italiene.

Construcția sediului dumei a fost terminată în 1901. În 1941 a fost aruncat în aer. Clădirea a fost restaurată în 1944 de către administrația românească. A fost distrusă din nou, în luna august a anului respectiv, în timpul bombardamentelor sovietice.

După război clădirea necesita o restaurare serioasă, iar de acest lucru s-a ocupat arhitectorul Robert Kurtz, în perioada 1946–1948. Acesta s-a inspirat din fotografiile păstrate, pentru a restabili fațada cât mai aproape posibil de varianta originală.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.