Connect with us

Diverse

Prima reacție a PPDA: Nu vom accepta o cooperare cu PD

Publicat

pe

Vicepreședintele Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA), Alexandru Slusari, a declarat că nu va accepta o cooperare cu PD în vederea susținerii unui candidat comun la alegerile locale noi din municipiul Chișinău.

Alexandru Slusari a afirmat pentru Radio Chișinău că decizia anunțată de democrați este ipocrită. „Noi suntem deja deprinși cu aceste lucruri. Este un măr otrăvit. Nu consider că PD este proeuropean. Știind că persoana care va fi înaintată în calitate de candidat la Primăria Chișinău nu ar avea nicio șansă, PD încearcă acum să semene zâzanie printre partidele de dreapta și centru-dreapta”, a mai spus reprezentantul PPDA, menționând că orice sprijin care vine din partea PD este unul toxic.

Alexandru Slusari a criticat și persoana desemnată de către PD pentru a realiza negocierile între partidele proeuropene, fostul ministru Vladimir Cebotari, declarând că este o figură controlversată prin legile pe care le-a promovat.

Astăzi, liderul PD, Vlad Plahotniuc, a anunțat că partidul pe care-l reprezintă va susține un candidat comun al partidelor proeuropene în cadrul alagerilor locale din Chișinău.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

LIVE. Protestele vor continua până la validarea mandatului lui Andrei Năstase

Publicat

pe

De către

UPDATE.16.26: Protestatarii au pornit într-un marș pe străzile Chișinăului. Potrivit rezoluției adoptate, protestele vor continua până la validarea mandatului lui Andrei Năstase.

Anularea alegerilor este neconstituțională, ilegală și reprezintă sfârșitul democrației.Noi cerem confirmarea alegerilor din Chișinău și validarea mandatului lui Andrei Năstase”, se spune în rezoluție.

UPDATE.16.06: Andrei Năstase: O țară nu se stăpânește, ci se iubește. Totul depinde noi, depinde dacă vom fi uniți. Vă invit să înțelegem că se poate de trăit onest, în libertate, aici, acasă, dar depinde de dvs. Minciuna nu mai trece în țara noastră. Să nu-i lăsăm să ne fure votul. Vom da citirii unei rezoluții, care va ajunge la cancelariile de peste hotare.

„Vă invit să nu plecăm acasă. Noi nu pentru aceasta am venit Am venit să ne obținem un drept fundamental – dreptul la libertate. Să nu-i lăsăm să ne fure votul”, a declarat el.

UPDATE.16.00: Moldovenii din diasporă s-au adunat la Londra și scandează „Chișinău suntem cu voi” și „Jos mafia”

UPDATE.15.50: Cătălin Josan și Pașa Parfeni cântă în PNAM: „Arde Tare”. Cei prezenți scandează „Victorie”și „Urna de vot nu-i urna de gunoi”.

UPDATE.15.35: Publicistul Mircea Ciobanu: Prima instanță a condamnat efectul Facebook-ului, dar Curtea de Apel a condamnat faptul că la alegeri au ieșit prea mulți oameni.  Singura autoritate a poporului de a-și manifesta puterea este votul, a spus el.

UPDATE.15.25.Președintele PLDM Viorel Cibotaru a menționat că întregul mod cum a fost tratată problema invalidării alegerilor este o dovadă că nu este o eroare de sistem, ci că întregul sistem de justiție e putred. „Dl Plahotniuc a corupt întreaga putere din Republica Moldova, nu doar sistemul de justiție. Sistemul așa cum este putred trebuie să-i permită lui Andrei Năstase să preia funcția de primar”, a spus Viorel Cibotaru.

UPDATE.15.15. Judecătoarea Domnica Manole: „Atunci când se indignă un om sau doi oameni este o situație, dar când se indignă o masă de oameni față de justiție, oare nu e vorba despre o o justiție subjugată politic?”

Manifestanții scandează „Nu avem o justiție independentă”

UPDATE.15.05. Arcadie Barbăroșie a menționat că în turul doi Andrei Năstase în luptă legală a câștigat alegerile pentru Primăria Chișinău. „Acum mă întreb de ce votul oamenilor este anulat. Pentru că Plahotniuc nu îl vrea primar pe Andrei Năstase?”.

„Ceea ce se face acum în Chișinău se va face și la alegerile parlamentare. Noi nu vrem asta”, a spus analistul.

UPDATE.14.45. Maia Sandu a spus că acum câteva zile această guvernare a lăsat ultima sa mască.

„Toți au văzut că în spatele declarațiilor mărețe, se ascund interesele unui personaj, care în viața sa nu a obținut niciun vot.  A decis să meargă pe scurtătură, să anuleze votul cetățenilor. Aceasta înseamnă începutul dictaturii”, a menționat Maia Sandu.

„Cererea noastră este validarea mandatului lui Andrei Năstase. Forța noastră este unitatea”, a mai spus liderul PAS.

Maia Sandu s-a adresat către forțele de ordine.

„Oameni buni, știți că nu suntem dușmanul vostru. Noi suntem cu toții de aceeași parte a baricadei. Avem cu toții un singur scop ca oamenii să trăiască bine în Republica Moldova”.

UPDATE.14.40: Alexandru Slusari a declarat că principală revendicare a manifestanților este validarea mandatului primarului nou ales Andrei Năstase. „Dacă nu luptăm și nu rezistăm, până la alegerile parlamentare zeci de mii de oameni au să plece din Republica Moldova”, a declarat el.

UPDATE.14.30: În aceste clipe la Bruxelles diaspora scandează „Vot furat”, „Vrem votul înapoi”, „Plahotniuc nu uita, Moldova nu uita”. „Oamenii au ieși aici pentru că lor le pasă și ei vor să se întoarcă acasă într-o țară normală”. au declarat moldovenii din Belgia.

UPDATE.14.25: Manifestanții scandează „Jos dictatura”, „Hoții”, „Să vă fie frică”, „Validare”, „Noi suntem poporul”. Maia Sandu a anunțat că manifestanții vor merge în PMAN. Cei prezenți la manifestație poartă drepele de stat și ale UE.

O manifestaţie de protest cu genericul „Protestăm. Nu Cedăm. Oprim Dictatura!” are loc, astăzi, la Chişinău, faţă de decizia judecătorilor de invalidare a alegerilor pentru funcţia de primar al capitalei. Manifestația începe la ora 14:00, în fața Primăriei Chișinău, ulterior oamenii vor merge în PMAN.

Liderii PAS și PPDA Maia Sandu și Andrei Năstase au lansat un apel de participare a cetățenilor la această acțiune, acuzând guvernarea PDM că ar sta în spatele invalidării scrutinului din 3 iunie.

„Au îndrăznit să fure cel mai important drept al nostru, dreptul la vot. Știam că sunt niște hoți, niște parveniți, dar Plahotniuc a arătat în aceste zile că nu este doar un hoț, ci că devine un dictator. Dacă nu-i oprim acum, în țara noastră se va stabili dictatura”, a declarat Maia Sandu.

Andrei Năstase a îndemnat oamenii să iasă în număr cât mare la protest, pentru a se opune acestui abuz fără precedent, pentru a apăra democrația și a-și apăra dreptul la vot. De asemenea, Năstase a invitat cetățenii din diaspora să protesteze în fața ambasadelor.

„Dacă ne oprim aici, ei vor trece cu buldozerele peste noi. Este nevoie ca să fim cât mai mulți. La ora 14:00, ne întâlnim în fața Primăriei. Îndemn diaspora noastră să iasă în stradă. Îndemn cetățenii noștri din diasporă să se adune în fata unui consulat al RM și să protesteze alături de noi. Sprijinul dvs este unul foarte important”, a spus Andrei Năstase.

Protestul de astăzi a fost precedat de alte două manifestaţii de protest cu genericul „Până aici! Ne-am săturat!” , care au avut loc pe 20 și 21 iunie. Pe 20 iunie, sute de oameni s-au adunat în fața Primăriei Chișinău, iar mai apoi au mers în fața sediului PDM, pentru a-și arăta nemulțumirea față de decizia de invalidare a alegerilor locale noi din Chișinău.  Manifestanții au scandat „Hoții”, „La pușcărie”, „Poporul se ridică, să vă fie frică”.

Mulți din cei prezenți au purtat pancarte – „VOT FURAT”, „Votul nostru nu-i moftul vostru”.

Ulterior, liderul PAS Maia Sandu a declarat că după prima zi a protestului „Până aici! Ne-am săturat!” mai multe persoane au relatat că au ajuns acasă și au găsit în gențile lor obiecte străine, inclusiv cuțite de tăiat hârtia.

Poliția a anunțat ulterior că a chemat la audieri mai multe persoane care ar fi instigat la violențe pe rețele de socializare.

Totodată, reprezentanții Poliției au solicitat participanților la protestul de duminică să manifeste înţelegere faţă de măsurile de ordine şi siguranţă publică, să respecte Legea și indicaţiile forţelor de ordine pentru ca acțiunea să se desfăşoare în condiţii optim

Manifestanții au fost rugați să se abţină de la acţiuni care pot împiedica desfăşurarea întrunirii, iar în timpul întrunirii să nu deţină arme, obiecte explozive sau orice substanţe interzise sau alte obiecte ce pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor.

Precizăm că Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel au invalidat alegerile din capitală. În decizia Curții de Apel se arată că în cauza deferită justiției s-a stabilit că concurentul electoral Andrei Năstase , la 3 iunie, adică în Ziua tăcerii a efectuat agitație electorală prin intermediul paginii sale de pe rețelele de socializare.

Imediat după aceasta, liderul PPDA Andrei Năstase a calificat deciziile instanțelor drept o comandă politică, iar mai mulți actori politici și activiști civici au lansat critici privind independența și profesionalismul sistemului judecătoresc.

Îngrijorarea față de evoluțiile legate de validarea alegerilor a fost exprimată de mai multe misiuni diplomatice acreditate la Chișinău.

Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, a ieșit învingător în turul doi al alegerilor pentru primăria Chișinăului la 3 iunie. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Andrei Năstase a acumulat 52,57% din sufragii,

Citește mai departe

Diverse

Miros de cauciuc ars şi zgomot de motoare la cea de-a doua etapă a Campionatului Moldovei de Autoslalom

Publicat

pe

De către

Miros de cauciuc ars şi zgomot de motoare în Capitală. Pasionaţii de adrenalină şi-au dat întâlnire la cea de-a doua etapă a Campionatului Moldovei de Autoslalom. Peste 20 de piloţi de curse şi-au demonstrat priceperea de a manevra maşinile.

“Începând de la motor, a fost făcut motorul, a fost pregătită să ridice la 500 de cai, dar la moment are undeva 300. Pe urmă suspensia a fost schimbată, frâna este mai puternică”, a spus Alexandru Ursu, pilot de curse.

“Eu trăiesc cu acest gen de sport, îmi place, îmi oferă adrenalină, sunt senzaţii plăcute. Eu sunt multiplu campion”, a menţionat Evghenii Baranov, pilot de curse.

Roman Mazur este cel mai tânăr participant. Are doar 12 ani, dar a reuşit deja să obţină mai multe premii importante.

“Eu acum sunt campionul Moldovei la carting. Am participat deja doi ani la campionaturile din Moldova, au fost în total cinci etape şi am participat o dată în Ucraina şi am luat tot locu I”, a spus Roman Mazur, pilot de curse.

“Ei participă în două clase, este clasa tracţiune faţă şi clasa, tracţiune spate. O să fie selectaţi cei care or arăta cel mai bun timp şi cei cu mai puţine încălcări, pentru că sunt şi penalizări”, a declarat Gheorghe Vâlcu, vicepreşedintele Federaţiei de Automobilism din Moldova.

“Pentru prima dată în istoria campionatului avem un traseu de aproximativ distanţa de un km, un km şi ceva, nu am mai avut aşa distanţă lungă. Este un traseu foarte rapid cu minim obstacole”, a spus Andrei Balan, organizator.

Campionatul a atras zeci de spectatori. Copiii au urmărit cursa cu cel mai mult entuziasm.

“Îmi place foarte tare că merg cu viteză şi fac drifturi multe şi sunt foarte fericit că am venit astăzi aici”

“Noi suntem amatori de autosport şi chiar avem o plăcere deosebită să participăm la aşa eveniment”

Evenimentul este organizat de Federaţia de Automobilism, cu susţinerea Ministerului de Interne şi a Ministerul Economiei și Infrastructurii. Finala campionatului va avea loc în luna septembrie.

Citește mai departe

Diverse

Află cine ar putea fi noul ambasador SUA în Moldova

Publicat

pe

De către

Președintele american Donald J. Trump și-a anunțat astăzi intenția de a-l nominaliza pe Derek J. Hogan din Virginia, pentru a fi ambasador extraordinar și plenipotențiar al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

Derek J. Hogan este membru al echipei de conducere a Serviciului de Externe Senior, unde a funcționat ca diplomat american încă din 1997. În prezent, este secretar executiv adjunct al Departamentului de Stat al Statelor Unite, poziție pe care o deține din 2017.

Hogan este unul dintre experții departamentului de stat SUA pe țările din Europa de Est, inclusiv Rusia. A deținut funcții de conducere înalte, atât la misiunile Statelor Unite ale Americii, cât și la nivel național pentru Departamentul de Stat.

Cele mai recente misiuni ale lui Derek Higan au avut loc în perioada 2013-2016, în calitate de Chargé d’affaires și șef adjunct de misiune în Azerbaidjan și, în perioada 2008-2009, ca reprezentant al Departamentului de Stat al echipelor de reconstrucție civilă militară din Sudul și Estul Afganistanului.

Hogan a câștigat premiul B.A. de la Universitatea din Pittsburgh și de la M.P.A. de la Școala de Afaceri Publice și Internaționale Woodrow Wilson de la Universitatea Princeton. Este beneficiar al mai multor premii superioare și meritorii de onoare de la Departamentul de Stat. Dl Hogan vorbește rusă și spaniolă.

Candidatura lui Hogan trebuie să fie confirmată de Congresul american, după care acesta îl va înlocuit pe Jim Pettit, al cărui mandat se încheie în vara aceasta.

Citește mai departe