Connect with us

Social

Prima probă a examenului de bacalaureat, desfășurat fără incidente

Publicat

pe

Candidații alolingvi au susținut astăzi, 6 iunie, proba la limba și literatura română în 55 de centre de bacalaureat. La examen au fost admiși 2925 de candidați. Conform informațiilor preliminare proba de examen s-a desfășurat fără incidente.

Următoarea probă din sesiunea curentă se va desfășura vineri, 8 iunie, în toate cele 92 centre de bacalaureat. La examenul la limba de instruire vor participa 15348 de candidați, dintre care 12608 vor susține examen la limba și literatura română, iar 2740 – la limba și literatura rusă.

Sesiunea de bacalaureat 2018 se va desfășura în perioada 5-22 iunie. La sesiune au fost admiși 18150 de candidați, dintre care 3020 de candidați sunt restanțieri din sesiunile anterioare.

Verificarea lucrărilor de examen va fi efectuată în perioada 5-26 iunie. Rezultatele vor fi afişate în centrele de bacalaureat la data de 27 iunie 2018.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Programul „Prima Casă” va fi extins pentru mai multe categorii de beneficiari

Publicat

pe

De către

La programul „Prima Casă” vor putea aplica și tinerii care dețin mai puțin de șase metri pătrați pentru un membru al familiei, adică nu au suficient spațiu. Până în prezent erau eligibile doar persoanele care nu au deținut împreună cu soțul/soția o altă locuință în decurs de un an până la solicitarea creditului.

Cabinetul de miniștri a avizat astăzi pozitiv o inițiativă legislativă care include mai multe măsuri de îmbunătățire a programului „Prima Casă”.

De asemenea, beneficiari vor putea fi și tinerii care dețin locuințe în sate, dobândite prin moștenire sau donație, cu excepția cazurilor în care acestea sunt situate în suburbiile municipiului Chișinău.

„Odată cu punerea în aplicare a proiectului „Prima Casă”, au ieșit în evidență niște lucruri care au trebuit corectate. Mulțumesc Ministerului Finanțelor pentru că, luând în considerare perioada scurtă, au fost receptivi la observații și au venit cu rectificări pentru eliminarea constrângerilor, ceea ce lărgește numărul celor care pot aplica la acest proiect pentru a avea o locuință”, a subliniat, în context, Pavel Filip.

Totodată, în contextul programului „Prima Casă 2”, în Codul fiscal și în Legea bugetului social de stat pe 2018 va fi introdusă o nouă categorie de prestații – compensația bănească acordată din bugetul de stat beneficiarilor programului.

Se propune ca sumele acestor compensații să constituie surse de venit neimpozabile, măsură care are drept scop facilitarea accesului bugetarilor la achiziția unei locuințe. Modul de acordare din bugetul de stat a compensațiilor va fi stabilit printr-un Regulament aprobat de Guvern.

De asemenea, potrivit proiectului, organizațiile de microfinanțare vor fi obligate să prezinte cel puțin unui birou al istoriilor de credit informațiile de care dispun în privinţa debitorilor persoane fizice. Astfel, băncile comerciale vor avea acces la informații depline despre împrumuturile obținute de către solicitanți de la alte instituții financiare.

Programul „Prima Casă” a fost lansat la 26 martie curent și până în prezent de acesta au beneficiat peste o sută de persoane.

Citește mai departe

Social

Vino în 10 iunie cu familia și prietenii să spunem NU traficului de ființe umane

Publicat

pe

De către

La data de 10 iunie, vino cu familia și prietenii în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, pentru un maraton de acțiuni de sensibilizare și conștientizare a consecințelor traficului de ființe umane. De la ora 10:00 până la 15:00 participă la activitățile organizate, dar și informează-te despre ce este traficul de ființe umane, consecințele acestuia și cum să participi la combaterea acestui fenomen.

Maraton de 5 km

Startul maratonului va fi dat la ora 12:00. De la Arcul de Triumf vom ajunge până la strada Ismail, apoi vom coti înapoi pe bulevardul Ștefan cel Mare – până la strada Toma Ciorbă.

Linia de finiș va fi tot la Arcul de Triumf.

Participanții maratonului vor avea acces gratuit la apă potabilă. La fel, fiecare alergător va primi în dar câte un tricou.

Orășelul copiilor

În orășelul copiilor vor fi organizate un șir de activități educaționale și distractive de către Laboratorul distracțiilor științifice, Mendelevium și Centrul educațional pentru copii, Ingenium.

În programul orășelului:

·         starturi vesele și concursuri cu premii

·         ateliere de creație

·         galerie de desene în aer liber

·         experimente haioase

·         personaje și eroi din desene animate.

Zona expozițională

În zona expozițională vei avea posibilitatea să cunoști îndeaproape dispozitivele și mijloacele de transport folosite de către subdiviziunile Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Vei admira ATV-urile Poliției de Frontieră, echipamente mobile de patrulare, dar și tehnică criminalistă, centrul mobil de prevenire și informare în domeniul siguranței rutiere și autospeciale de intervenție la incendii.

Zona ONG

Peste 10 organizații care activează în domeniul combaterii fenomenului traficului de ființe umane, dar și în sprijinirea victimelor, își vor prezenta activitatea. Vei avea oportunitatea să te informezi cum să previi acest fenomen. La fel, vei afla istoriile frapante ale victimelor traficului de ființe umane.

Food zone

După ce vei alerga 5 km, vei avea posibilitatea să te odihnești și să-ți recapeți forțele. Am pregătit, în Food Zone, băuturi răcoritoare și bucate delicioase pe toate gusturile.

Despre circularea transportului public la 10 iunie

Pe parcursul maratonului de 5 km, care va începe la ora 12:00, circulația transportului public pe bulevardul Ștefan cel Mare, în perimetrul străzilor Ismail și Toma Ciorbă va fi sistată. Transportul public va fi redirecționat pe străzi adiacente. Iar între orele 13:30 și 19:00 va fi suspendată circulația transportului în perimetrul străzilor Bănulescu Bodoni – Alexandr Pușkin.

Participarea la eveniment este gratuită.

Pentru mai multe detalii despre eveniment: https://www.facebook.com/events/2111879669096340 

Citește mai departe

Social

Atenție! Șoferii nu vor avea dreptul să utilizeze telefoanele mobile în timp ce conduc. Care vor sancțiunile

Publicat

pe

De către

Șoferii nu vor avea dreptul să utilizeze telefoanele mobile în timp ce conduc. Aceștia nu vor putea folosi, de asemenea, dispozitive similare pentru convorbiri telefonice, nu vor putea naviga pe platforme web, utiliza camera foto sau video, citi sau scrie texte.

Se estimează că șoferii care trimit sau primesc mesaje sunt distrași de la trafic în medie între 4 şi 6 secunde. Pentru a spori gradul de securitate în trafic, prevederile vor fi aplicate inclusiv conducătorilor de vehicule cu tracțiune animală și bicicliștilor.

Aceasta după ce Guvernul a avizat pozitiv modificările legislative pentru sporirea responsabilității conducătorilor auto, prevenirea accidentelor rutiere și excluderea activităților ce distrag atenţia în trafic.

Pentru aceste încălcări va fi aplicată o amenda de până la 600 de lei și 3 puncte de penalizare. Amenda nu va fi aplicată dacă apelul telefonic a fost efectuat prin dispozitivul tip „mâini libere” sau în cazul apelurilor la servicii de urgență. Totodată, va fi permisă utilizarea dispozitivelor de navigaţie GPS.

De asemenea, potrivit proiectului, conducătorii auto care nu cedează trecerea pietonilor şi bicicliştilor vor plăti amenzi mai mari.

La prima abatere șoferii vor achita între 600 și 1200 de lei cu aplicarea a 3 puncte de penalizare. În prezent, pentru această încălcare este prevăzută o amendă de până la 300 de lei, cu aplicarea a 2 puncte de penalizare.

Pentru abaterea repetată în decursul unui an calendaristic, amenda ar putea ajunge până la 3000 de lei, cu aplicarea a 6 puncte de penalizare.

Potrivit datelor Inspectoratului Naţional de Patrulare, anul trecut au avut loc 2640 de accidente rutiere, dintre care 358 au fost cauzate de neacordarea priorității pietonilor, iar 106 s-au produs din cauza conducerii imprudente, provocate inclusiv de utilizarea telefoanelor mobile.

Citește mai departe