Connect with us

Diverse

Prim-ministrul a cerut producătorilor de fructe să reînceapă livrarea fructelor proaspete în școli

Publicat

pe

Prim-ministrul Pavel Filip îndeamnă producătorii de fructe și autoritățile locale să reînvie programul care prevede livrarea fructelor proaspete în școli și grădinițe. Șeful Guvernului a menționat că programul dat presupune numai beneficii, atât pentru copii, dar și pentru producătorii agricoli.

“Am avut o discuție importantă cu președintele producătorilor de fructe. După cum știm, a existat un program care oferea câte un măr pentru elevi. Vreau să revenim la acest program. În acest mod, avem grijă și de copii, dar și promovăm producția autohtonă. Acest program este unul foarte bun din toate punctele de vedere și toți își doresc acest program. Rog să elaborați acest program cât mai curând posibil. De asemenea, sunt gata și partenerii noștri de dezvoltare. Vom identifica finanțele pentru a porni din nou acest program”, a explicat Pavel Filip.

Amintim că la finele lunii august 2016, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a lansat, în comun cu asociațiile de producători agricoli și cu alți parteneri, Campania socială „Produse autohtone pentru copiii Moldovei”. Scopul acțiunii a fost stimularea consumului de produse autohtone în rândul copiilor, precum și de promovare a producătorilor agricoli din țară pentru creșterea comerțului pe piața internă. În cadrul campaniei, mii de copii din instituțiile de învățământ din țară au primit fructe și legume proaspete de la producători locali.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Iulian Chifu spune că retragerea lui Negruță ar trebui să fie urmată de retragerea ambasadorului rus de la Chișinăi

Publicat

pe

De către

Decizia Guvernului de a retrage pe o perioadă nedeterminată ambasadorul Moldovei la Moscova, Andrei Neguța, înseamnă scăderea gradului de reprezentare a unui stat. De această părere este Iulian Chifu, fostul consilier al ex-președintelui României Traian Băsescu.

Într-un editorial pentru portalul Deschide, Chifu susține că după acest act, autoritățile ruse ar trebui, drept replică, să-și retragă ambasadorul, acceptând nivelul redus de reprezentare.

„Formal, este un prim pas care poate duce fie la revizuirea unui comportament, schimbarea contextului ce a generat reacția și reluarea relației, respectiv revenirea ambasadorului în capitală, fie poate duce la agravarea situației. Formula de agravare înseamnă retragerea ambasadei și ruperea relațiilor bilaterale.

Firește, nu suntem acolo, dar, teoretic, o pantă descendentă a relațiilor bilaterale, respectiv agravarea diferendului, poate duce la ruperea relațiilor diplomatice în mod real”, a declarat Chifu pentru Deschide.md

Reamintim că Președintele Igor Dodon a reacționat dur la decizia de chemare a ambasadorului Neguță. Într-o postare pe pagina sa de facebook Dodon a calificat gestul guvernării drept un act neprietenos, pentru a-i sabota vizita la Moscova, la summit-ul informal al șefilor de state-membre a CSI, unde a fost invitat de președintele rus, Vladimir Putin.

Citește mai departe

Diverse

Ambasada R.Moldova în Canada a organizat o masă rotundă în Parlamentul Federal al Canadei

Publicat

pe

De către

Parlamentul Federal al Canadei a găzduit Panelul de discuții întitulat “Rethinking Policy Towards Eastern Europe: The Case of Moldova, Georgia, and Ukraine”.

Susținută de Președintele Comisiei pentru Politică Externă și Dezvoltare Internațională (FAAE) a Camerei Comunelor din cadrul Legislativului canadian, Onorabilul Robert Nault, precum și Delegația Uniunii Europene în Canada și a misiunii diplomatice a Estoniei la Ottawa (ţară care deține Președinția în exercițiu la Consiliul UE), masa rotundă a fost co-organizată de Ambasadele celor trei state asociate cu UE – Republica Moldova, Georgia, Ucraina.

Evenimentul a avut ca speakeri principali Ambasadorii Delegației UE, Estoniei, Moldovei, Georgiei, Ucrainei, Directorul General pentru Europa de Est și Eurasia din cadrul MAE al Canadei, Directorul politic din cadrul MAE al Ucrainei. Dr. Andres Kasekamp,  Șeful Catedrei studii estoniene din cadrul Universității din Toronto a participat în calitate de vorbitor principal cu tematica “State of play for the EU Eastern Partnership”.

De asemenea, printre participanții la masa rotundă au fost membrii Comisiei pentru Politică Externă, ai Comisiei pentru Apărare, Grupului parlamentar de prietenie Moldova-Canada, ai Congresului Ucraina-Canada, reprezentanți ai MAE canadian și ai corpului diplomatic străin acreditat la Ottawa, precum și formatori de opinie din Canada.

Evenimentul și-a propus drept scop sporirea vizibilității în societatea canadiană a acestor trei state din Parteneriatul Estic  cu un nivel avansat de dialog cu UE, precum și discutarea modalităților de angajare a Canadei în susținerea proceselor democratice și transformărilor economice desfășurate de acestea.

Speakerii au împărtășit viziuni comune asupra necesității continuării reformelor în țările asociate UE și a rolului important al Canadei în susținerea acestor procese de transformare profundă la care s-au angajat noile democrații est-europene.

De asemenea, vorbitorii au subliniat interesul deosebit al Canadei pentru promovarea activă a valorilor democratice în plan global, în special în contextul presiunilor sporite asupra actualului sistem mondial bazat pe normele de drept internațional, Canada consolidându-și tot mai mult rolul de actor important pe scena politică internațională.

Citește mai departe

Diverse

Roman Chircă despre proiectul privind eliminarea presiunilor asupra businessului: Este unul necesar

Publicat

pe

De către

Proiectul de lege care prevede eliminarea presiunilor asupra mediului de afaceri este un proiect necesar pentru piață, care va reduce abuzurile față de business. Afirmația aparține directorului Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă. În opinia expertului, inițiativa lansată de Guvernul Filip este una logică și corectă, iar cei care o critică, spunând că se urmărește absolvirea escrocilor de răspundere – manipulează.

„Este un proiect necesar, o modalitate de a reduce presiunea asupra mediului de afaceri din R. Moldova. Esența crimei economice e rezultatul producerii unei daune economice, care poate fi evaluată, estimată. Această inițiativă pare a fi logică și corectă. Când se produce asemenea daună, atunci aceasta trebuie să fie recuperată. E vorba până la urmă de o abordare umană. În instituțiile penitenciare sunt multe persoane care au comis asemenea infracțiuni, iar daunele nu sunt restituite. Deci, penitenciarele nu pot fi instituții de corecție. Esențial să fie restituite daunele provocate”, a declarat Roman Chircă pentru Ziarul Național.

Acesta mai adaugă că toți cei care critică proiectul și invocă faptul ca va scăpa de răspundere escrocii sunt niște pseudo-experți care n-au făcut parte din mediul de afaceri și vor să manipuleze opinia publică. Directorul IEP mai remarcă faptul în ultimul timp s-au activizat tot mai mulți așa-ziși experți care critică permanent orice inițiativă și sunt ca niște „roboți de generare a opiniilor negative”.

„Mă miră o astfel de abordare. Cei care fac asemenea afirmații nu au făcut parte din mediul de afaceri. Decriminalizarea nu înseamnă legalizarea infracțiunilor economice. Legea nu va avea efect retroactiv. Eu cred că e vorba de manipularea opiniei publice de către niște pseudo-experți”, adaugă Roman Chircă.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Politică4 minute în urmă

Pavel Filip a discutat cu ambasadorii și cu partenerii de dezvoltare despre prioritățile anului 2018

Premierul Pavel Filip s-a întâlnit astăzi cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii şi Turciei acreditaţi...

Politică1 oră în urmă

“De ce a fost chemat acasă ambasadorul Moldovei de la Moscova?” Ce a răspuns Andrian Candu

Decizia Ministerului de Externe de rechemare a ambasadorului R. Moldova în Federația Rusă Andrei Neguță este o procedură normală în...

Justiție4 ore în urmă

Adriana Bețișor, câștigătoare a concursului pentru funcția de adjunct al șefului Procuraturii Anticorupție

Procurora Adriana Bețișor a fost desemnată câștigătoare a concursului pentru ocuparea funcției de adjunct al șefului Procuraturii Anticorupție. Aceasta a...

Politică4 ore în urmă

Maia Sandu despre remanierea din Guvern: Toţi aceşti oameni noi-vechi se află sub papucul lui Plahotniuc

Liderul PAS, Maia Sandu, susține că remanierea guvernamentală, anunțată de liderul PDM Vlad Plahotniuc, arată că Partidul Democrat nu are...

Politică5 ore în urmă

Igor Dodon reacționează: Voi semna demisia actualilor miniștri, însă nu voi accepta noile candidaturi

După ce liderul PDM Vlad Plahotniuc a anunțat astăzi că șapte din cei 13 miniștri din Guvernul Filip vor fi...

Politică6 ore în urmă

Remanieri în Guvern! Doi foști premieri și un ex-președinte al CC vor face parte din Guvernul Filip

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, a anunțat astăzi că șapte membri ai Guvernului vor fi înlocuiți în...

Social6 ore în urmă

Localnicii din Petrești au auzit împușcături și au alertat polițiștii de frontieră. Peste cine au dat oamenii legii

Localnicii din satul Petrești au auzit împușcături de armă în apropierea satului și au alertat oamenii legii. Imediat angajații Sectorului...

Advertisement

Opinii