Prezentarea Programului de activitate a Guvernului pe anii 2005-2009 „Modernizarea tarii – bunastarea poporului”

Prezentarea de catre Prim-ministrul Vasile Tarlev a Programului de activitate a Guvernului pe anii 2005-2009

Stimate Domnule Presedinte al Republicii Moldova

Stimate Domnule Presedinte al Parlamentului,

Onorat Parlament,

Doamnelor si domnilor

M-am simtit patruns de toata responsabilitatea, cind mi s-a incredintat sa formez structura si componenta nominala a Guvernului, sa elaborez si sa prezint Programul de activitate a viitorului Guvern pentru urmatorii patru ani.

in continuare tin sa va prezint Programul de activitate si echipa noului Guvern care urmeaza sa realizeze sarcini, pe cit de ambitioase, pe atit si de pragmatice, chemate sa contribuie la edificarea unei Moldove modernizate, care tinde sa se integreze in Uniunea Europeana ca partener egal si dezvoltat, si nu in calitate de membru cu probleme serioase.

Sint convins ca astfel de oportunitati nu contravin si nu sint straine nici uneia din doctrinele subiectilor electorali care formeaza actualul Parlament, inclusiv acelora ramasi in afara lui.

Sper ca, Dumneavoastra ati luat deja cunostinta de proiectul Programului de activitate, care a fost prezentat din timp fiecaruia, deci, mie nu-mi ramine decit sa expun, in mod laconic, cele mai principale idei si obiective ale acestuia, pentru perioada de exercitare a functiilor.

La baza Programului sint puse urmatoarele principii:

principiul consecventei si continuitatii, care s-a realizat prin reflectarea esentei conceptiilor, strategiilor si programelor adoptate in perioada de activitate a Guvernului precedent, precum si a platformelor electorale;

principiul ajustarii cadrului institutional, legislativ si organizatoric la normele si standardele europene

principiul abordarii sistemice si stiintific fundamentate.

Programul prezinta principalele probleme ale tarii, ofera politici si sarcini concrete pentru a le rezolva. Totodata, fixeaza obiectivele nationale si identifica problemele care trebuie sa fie solutionate pentru a atinge acest scop. Guvernul, care se afla in fata Dumneavoastra, are o viziune clara asupra economiei tarii pe care doreste sa o consolideze, devenind Guvernul tuturor cetatenilor Moldovei.

Pe agenda Guvernului se afla, la loc de frunte, urmatoarele prioritati vitale:

1. Modernizarea economiei;

2. Reintegrarea teritoriala a tarii;

3. O mai buna calitate a vietii;

4. Consolidarea societatii;

5. Integrarea europeana.

Un element important al politicii noului Guvern va fi consolidarea rolului mediului de afaceri, contributia sectorului privat la realizarea unei economii de piata functionale, moderne si competitive.

Programul de activitate inainteaza pasi indrazneti pentru dinamizarea economiei, punind accentul pe politica industriala si pe investitiile publice.

Guvernul va sustine orice initiativa chemata sa stimuleze mediul de afaceri, sa atraga capital strain, sa modernizeze piata muncii si sa coopereze cu sistemul bancar.

in acest scop, Guvernul va relansa dialogul cu partenerii sociali in vederea sporirii rolului sindicatelor, organizatiilor profesionale si patronale, care vor deveni adevarati parteneri in elaborarea politicilor economice, in asigurarea stabilitatii legislative, in sustinerea antreprenoriatului si dezvoltarea economica a tarii.

Deschiderea economiei nationale spre promovarea exporturilor si atragerea investitiilor, cresterea semnificativa a ponderii sectorului privat in ocuparea fortei de munca, sint premise pentru inceperea unei noi etape de colaborare cu toti partenerii sociali.

in activitatea sa Guvernul va acorda o atentie sporita principiului performantei si capacitatii sectorului economic de a crea locuri noi de munca mai bine platite. Din aceste considerente, dialogul social se va afla la baza formarii unui nou nivel al calitatii vietii in tara, drept conditie de prima importanta pentru consolidarea societatii

Modernizarea economiei si bunastarea populatiei este scopul primordial al tarii.

Respectarea angajamentelor asumate prin semnarea Planului de Actiuni Moldova – Uniunea Europeana si realizarea unor reforme eficiente corespunzatoare valorilor europene le vom pune in aplicare imediata.

Modernizarea economiei si bunastarea populatiei sint imposibile fara sustinerea liberei initiative. Drept mecanism principal pentru stimularea initiativelor de afaceri va fi politica fiscala.

Se va reduce impozitul pe venit, pentru persoanele juridice pina la cota de 15 %, iar pentru persoanele fizice cotele minime si maxime ale impozitului pe venit vor atinge respectiv 7 %, 10 % si 15 %.

Cetatenii cu venituri mici nu vor fi afectati, deoarece vor creste deducerile actuale.

Mai mult ca atit, prin relansarea politicii fiscale vor fi create noi locuri de munca. Intentionam sa reducem treptat si contributiile sociale, astfel incit sa nu fie afectate capacitatile financiare ale statului in asigurarea protectiei sociale a populatiei.

Modernizarea economiei si bunastarea populatiei depinde in mare masura, de intreprinderile mici si mijlocii, fapt care inseamna dezvoltarea clasei de mijloc.

Vom asigura:

stimulente economice intreprinderilor mici si mijlocii ca sa devina furnizori de servicii pentru marile intreprinderi din economia nationala;

facilitarea accesului intreprinderilor la finantare prin dezvoltarea organizatiilor de microfinantare, pentru majorarea ofertei de microcredite cu o rata accesibila a dobinz

Vom stimula intreprinzatorii onesti, care doresc sa-si asume riscurile inceperii unor activitati economice, avind o atitudine responsabila fata de economie. Sintem convinsi ca fara o clasa de mijloc puternica nu vom avea o economie sanatoas

Modernizarea va fi asigurata promovind o politica investitionala activa, capabila sa provoace, in mod accelerat, diversificarea ramurilor de producere, dezvoltarea unor noi activitati economice, realizarea programului de substituire a marfurilor de import, consolidarea infrastructurii necesare unei economii dezvoltate, precum si asigurarea integrala a economiei cu capacitati de producere a energiei.

Pentru realizarea acestui deziderat, intentionam sa elaboram si sa implementam un Program eficient de Investitii Publice.

Modernizarea economiei si bunastarea populatiei depind de dezvoltarea societatii informationale, conform normelor europene.

Vom incuraja utilizarea celor mai noi tehnologii informationale si consolidarea industriei de profil, ca surse ale competitivitatii economiei. Administratia publica va deveni mai eficienta, prin implementarea de sisteme informationale integrate.

Sporirea bunastarii populatiei va fi realizata prin modernizarea sistemului educational, pentru a forma in tara generatii de elita autentice.

Consideram ca investitia in capitalul uman este cea mai profitabila pe termen lung. De aceea, vom tinde sa asiguram accesul egal si sporit la educatie, cresterea calitatii educatiei si pregatirea societatii bazate pe cunoastere, descentralizarea si depolitizarea sistemului educativ, reconstructia si consolidarea invatamintului in mediul rural.

Politica de tineret, promovarea culturii fizice si a sportului vor fi orientate spre:

promovarea tinerilor in calitate de parteneri egali si activi in viata politica, sociala si economica a tarii;

educarea noilor generatii in spiritul patriotismului si dragostei fata de tara in care traiesc;

practicarea culturii fizice si a sportului in rindurile copiilor, adolescentilor, juniorilor, tineretului, persoanelor mature si de virsta inaintata, persoanelor cu disabilitati fizice;

asigurarea formarii profesionale continue, sustinerea familiilor tinere.

Modernizarea societatii poate si trebuie sa fie inspirata si sustinuta de cultura. Guvernul va avea ca principal obiectiv imbunatatirea constanta a cadrului legislativ institutional si de finantare a culturii. Vom asigura conditii favorabile creatiei si protejarii patrimoniului cultural, vom sustine dezvoltarea identitatii etnice, culturale, religioase si lingvistice, prin politici afirmative: combaterea discriminarii si promovarea tolerantei, incurajarea dialogului interetnic, eliminarea extremismului, sovinismului si separatismului. Sa nu uitam ca cultura si credinta constituie pilonii de baza ai unui popor.

Sporirea bunastarii populatiei nu exclude categoriile defavorizate. Pina in anul 2009 pensiile se vor majora de trei ori. Vom imbunatati protectia copilului si a familiei prin cresterea alocatiei de stat pentru copii si acordarea unui sprijin la constituirea familiei.

Sporirea bunastarii populatiei vizeaza reforma sistemului sanitar, pentru a permite accesul egal si real al cetatenilor la ingrijirile sanitare de baza.

Reiesind din cele expuse, Guvernul va mari de circa doua ori pachetul de servicii medicale garantate, avind in vedere reutilarea si sporirea calitatii tratamentului spitalicesc intensiv acordat pacientilor in cadrul spitalelor raionale, municipale si republicane.

Pentru asigurarea dezvoltarii medicinii, vom actiona reiesind din postulatul – „O populatie sanatoasa – o economie si tara viguroasa”. Cetatenii Moldovei nu trebuie sa sufere de bolile saraciei si mizeriei.

Modernizarea economiei si bunastarea populatiei includ, in mod cert, si realizarea Programului National „Satul Moldovenesc”, care implica crearea locurilor de munca, gazificarea tarii, asigurarea cu spatiu locativ in mod prioritar a pedagogilor si medicilor, acces la telefonizare pentru toti doritorii, acces la INTERNET pentru fiecare scoala.

Modernizarea economiei si bunastarea populatiei sint de neconceput fara relansarea agriculturii. Vom stimula procesul de optimizare a cheltuielilor la unitatea de producere si de creare a intreprinderilor agricole eficiente din punct de vedere tehnologic si economic, a gospodariilor care sa produca pentru piata si nu doar pentru consum propriu. Vom sustine si stimula procesul de consolidare a terenurilor agricole pe baza de proprietate privata, ceea ce va permite implementarea si aplicarea pe larg a tehnologiilor intensive.

Vor fi alocate mijloace bugetare suficiente pentru sprijinirea producatorilor agricoli, subventionarea asigurarii culturilor agricole prioritare si cresterii animalelor, vor fi create conditii fiscale stimulatorii pentru dezvoltarea ramurilor strategice si introdus impozitul unic in agricultura.

Modernizarea economiei si bunastarea populatiei sint incompatibile cu coruptia. De aceea, Guvernul va aplica o strategie nationala de combatere a coruptiei. Strategia se va axa pe politici de preventie, aplicarea efectiva a legilor, asigurarea monitorizarii si evaluarii acestor politici, avind ca suport cooperarea intre Presedintie, Guvern, Parlament, puterea judecatoreasca, mass-media, puterile locale si societatea civila. Guvernul va colabora permanent cu societatea civila prin organizatii civice si asociatii ale oamenilor de afaceri, in vederea reactualizarii Planului national anticoruptie in baza strategiei, precum si pentru realizarea unor evaluari institutionale periodice, in scopul imbunatatirii politicii anticoruptie.

Modernizarea economiei cere si o revizuire profunda a sistemului administratiei publice, incepind de la reforma cadrului regulatoriu. Aceasta implica reexaminarea functiilor aparatului executiv, optimizarea componentei lui numerice si implementarea Sistemului Informational Unic.

Scopul nostru este sa reorientam functiile aparatului administrativ de la reglementarea si supravegherea excesiva a activitatii de intreprinzator la estimarea si monitorizarea impactului reglementarilor asupra economiei. Sintem convinsi ca un Guvern puternic nu trebuie neaparat sa controleze totul, dar el va deveni cu adevarat puternic, renuntind la o parte din putere pentru a da forta pietei si legii.

Stimati deputati,

Agenda de lucru a Guvernului include un pachet de proiecte prioritare, dintre care integritatea teritoriala a tarii, bunastrea populatiei si integrarea europeana sint elementele ei esentiale.

Vom incepe cu masuri organizatorice si economice concrete, care vor impulsiona cresterea durabila a economiei.

Ne propunem sa solutionam nu doar problemele cu care se confrunta cetatenii in viata de zi cu zi, scopurile noastre sint orientate spre viitor, de aceea nu numai ca vom recunoaste, dar vom si incuraja contributia tuturor celor care sustin interesul public, interesul tarii.

Reintegrarea teritoriala a tarii ramine un element primordial al Modernizarii economiei, avind drept scop formarea unui spatiu economic unic, indreptat spre eliminarea barierelor interne in vederea circulatiei libere a marfurilor, capitalului si persoanelor, crearii conditiilor pentru cresterea economica stabila si dezvoltarea sociala dinamica pe intreg teritoriul tarii.

Guvernul va promova in continuare cooperarea regionala, cooperarea in domeniul securitatii internationale a Moldovei si in cadrul organizatiilor internationale, intensificarea relatiilor cu tarile lumii, protejarea intereselor statului si ale cetatenilor moldoveni aflati peste hotare, imbunatatirea imaginii Republicii Moldova pe arena internationala, integrarea in economia mondiala.

Pentru Guvern nu exista alte optiuni decit datoria sfinta fata de tara si popor. Echipa guvernamentala, prezenta aici, este decisa sa realizeze urmatoarele sarcini strategice prioritare:

1. Realizarea Strategiei de Crestere Economica si Reducere a Saraciei

2. Realizarea Planului de Actiuni Moldova – Uniunea Europeana

3. Extinderea implementarii Cadrului de Cheltuieli pe Termen Mediu

4. Realizarea Programului National "Satul Moldovenesc"

5. Realizarea Programului National de Informatizare a Societatii

6. Elaborarea si realizarea unui program de dezvoltare umana durabila (reformarea educatiei, stiintei si inovarii, sustinerea tineretului si sportului)

7. Elaborarea si realizarea unui program de debirocratizare si liberalizare economica, de reformare a cadrului regulatoriu.

Pentru realizarea obiectivelor Programului de activitate a Guvernului pe anii 2005 – 2009 „Modernizarea tarii – bunastarea poporului” prezentat, si, in conformitate cu structura Guvernului, aprobata deja de Parlament, imi permiteti sa dau citire componentei nominale a Guvernului:

Prim-ministru – VASILE TARLEV

Viceprim-ministru – Valerian Cristea

Ministrul economiei si comertului – Valeriu Lazar

Ministrul finantelor – Zinaida Grecianii

Ministrul industriei si infrastructurii – Vladimir Antosii

Ministrul agriculturii si industriei alimentare – Anatolie Gorodenco

Ministrul transporturilor si gospodariei drumurilor – Miron Gagauz

Ministrul ecologiei si resurselor naturale – Constantin Mihailescu

Ministrul educatiei, tineretului si sportului – Victor Tvircun

Ministrul sanatatii si protectiei sociale – Valerian Revenco

Ministrul culturii si turismului – Artur Cozma

Ministrul justitiei – Victoria Iftodi

Viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe si integrarii europene – Andrei Stratan

Ministrul afacerilor interne – Gheorghe Papuc

Ministrul apararii – Valeriu Plesca

Ministrul dezvoltarii informationale – Vladimir Molojen

Ministrul reintegrarii – Vasile Sova precum si doi membri ai Guvernului din oficiu:

Guvernator al UTA Gagauzia – Gheorghe Tabunscic

Presedinte al Academiei de Stiinte a Moldovei – Gheorghe Duca

Stimate Domnule Presedinte al Republicii Moldova,

Stimate Domnule Presedinte al Parlamentului,

Onorat Parlament, Doamnelor si domnilor,

Permiteti-mi sa-mi exprim convingerea si sa Va asigur ca Guvernul, cu eforturi comune, sustinute de Parlament, Presedintie si intreaga societate, va izbuti ca obiectivele Programului de activitate pe anii 2005 – 2009 „Modernizarea tarii – bunastarea poporului” sa devina o realitate.

inchei aici, parafrazind un vechi aforism adresat noua tuturor: Dirzenie si Dumnezeu ne va ajuta.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.