Connect with us

Social

Prevenirea si tratarea bolilor renale, subiect de interes major in Republica Moldova

In ultimul timp, in Moldova se atesta un interes sporit fata de prevenirea si tratarea bolile renale

Publicat

pe

In ultimul timp, in Moldova se atesta un interes sporit fata de prevenirea si tratarea bolile renale. Atat autoritatile, cat si medicii si organizatiile neguvernamentale din domeniu depun eforturi sustinute in vederea reglementarii domeniului la un nivel mai inalt, perfectionarii cadrului legislativ la acest capitol, dar si a sensibilizarii societatii asupra aspectelor ce tin de bolile renale.

Recent Parlamentul a adoptat in lectura a doua, definitiva, Legea cu privire la transplantul de organe, tesuturi si celule umane. Acest document important stabileste conditiile in care va fi posibila donarea, prelevarea si transplantul de organe, tesuturi, celule.

CE PREVEDE LEGEA CU PRIVIRE LA TRANSPLANT?

Asupra documentului s-a lucrat, in comun cu expertii internationali, o perioada de timp indelungata si, in sfarsit, Moldova se poate mandri cu o Lege comparabila cu cele in vigoare in tarile europene dezvoltate. Legea elimina mai multe bariere care existau in fata medicilor si pacientilor si deschide noi perspective in tratarea mai multor boli.

Documentul prevede ca in Moldova va fi creata o Agentie de Transplant, care va fi subordonata direct Ministerului Sanatatii si care va realiza politicile si programele nationale de transplant de organe, tesuturi si celule umane. Agentia va supraveghea toate activitatile de transplant la nivel national.

Prelevarea, conservarea si transplantul de organe va fi efectuata doar de catre institutii medicale care vor fi autorizate de Ministerul Sanatatii la propunerea Agentiei de Transplant. Dreptul de a preleva organe, tesuturi si celule umane il vor avea doar medicii autorizati de Minister, la propunerea Agentiei, in baza unor criterii ce vor fi aprobate de Guvern.

Legea permite prelevarea de organe, tesuturi si celule de la cadavre, cu conditia ca inainte de deces persoana isi va da consimtamantul in scris pentru aceasta. De asemenea, se va permite prelevarea de organe de la cadavre, daca rudele persoanei decedate isi vor da acordul. Daca macar una dintre rude va fi impotriva sau persoana inainte de deces va declara ca este impotriva prelevarii organelor, tesuturilor si celulelor sale, orice operatiune de acest gen va fi strict interzisa.

Si persoanele vii isi vor putea dona organele, tesuturile si celulele in cazul in care se va stabili ca pentru un pacient anume ele nu vor putea fi gasite la persoanele decedate. Donatorii benevoli vor trebui sa completeze un formular special in care sa-si exprime acordul si sa treaca un sir de controale medicale inainte de prelevare ca medicii sa fie convinsi ca sunt sanatosi. Lor li se va explica din start posibilele urmari care vor putea aparea pe parcurs.

Legea interzice donatorilor benevoli sa primeasca bani pentru organele, tesuturile si celulele donate. Unicele sume care li se va permite sa le primeasca vor fi cele predestinate pentru compensarea pierderii capacitatii temporare de munca sau cele necesare pentru trecerea cursului de reabilitare dupa operatie.

Documentul contine si o multime de alte prevederi importante, care elimina mai multe suspiciuni existente in prezent in ceea ce tine de transplantul de organe, tesuturi si celule. Fara indoiala, prin adoptarea Legii respective, s-a facut un mare pas inainte in acest domeniu.

ZIUA RINICHIULUI
Pe langa adoptarea acestei Legi, autoritatile au stabilit ca in acest an ziua de 13 martie va fi si in Moldova Ziua Internationala a Rinichiului. In lume, aceasta zi este marcata a treia oara, iar in Moldova va fi marcata a doua oara. Aceasta zi are loc anual in a doua joi a lunii martie. Actiunile ce vor viza lupta cu bolile renale, se vor desfasura pe intreg teritoriul republicii, iar in calitate de organizatori vor fi Ministerul Sanatatii, Fundatia Renala si Asociatia recipientilor de organe transplantate.

In general, instituirea Zilei Internationale a Rinichiului este o initiativa comuna a Societatii nefrologice internationale, si Federatiei Internationale a Fondului Renal. Scopul acestei zile este de spori gradul de informare al societatii despre importanta rinichilor, riscurile de imbolnavire si metodele de tratare.

Anul 2008 va trece sub semnul importantei masurilor de profilaxie – in toata republica vor avea loc intalniri cu pacientii si medicii.

TRANSPLANTUL, MAI EFICIENT DECAT HEMODIALIZA
Statisticile oficiale arata ca, la inceputul anului 2008, de hemodializa aveau nevoie 295 pacienti cu boli renale si 32 de pacienti dupa operatii de transplant.

Medicii sustin ca transplantul renal numai in primul an este mai costisitor decat hemodializa. Incepand cu al doilea an el este mult mai ieftin cea ce permite de a lua pacienti noi in dializa. Deci, beneficiul pentru bugetul statului este evident, luand in considerare ca nu toti pacientii care necesita tratament de substitutie sunt luati la dializa. Cauza este lipsa aparatajului de hemodializa si a consumabilelor, care sunt foarte scumpe.

Oficialitatile si medicii spera ca reglementarea acestui domeniu la nivel european, dar si masurile de sensibilizare a populatiei, vor avea efecte benefice si vor conduce la imbunatatirea situatiei actuale. // DECA-Press

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Social

World Scholar’s Cup, prestigiosul concurs academic internațional – organizat în premieră la Chișinău

Publicat

pe

De către

World Scholar’s Cup, prestigiosul concurs academic internațional, a fost organizat în premieră la Chișinău. 141 de elevi din Moldova au sărbătorit cunoștințele prin participarea la patru probe, pe durata cărora și-au etalat inteligenţa, agerimea minţii, creativitatea, şi nu în ultimul rând, au demonstrat că ştiu ce înseamnă spiritul de echipă.

Evenimentul a fost găzduit și sponsorizat de Şcoala Internaţională Heritage, în parteneriat cu Programul FLEX şi Debate Academy Moldova. Astfel, Heritage și-a propus să îi încurajeze pe elevii din Moldova să practice noi abilităţi, dar şi să îi inspire să devină parte a unei comunități globale de viitori cercetători şi lideri.

S-au descurcat într-o ”lume încurcată”

Tema ediţiei din acest an a World Scholar’s Cup a fost ”An Entangled World” (”O lume încurcată”), idee care a fost abordată din perspectiva mai multor discipline: literatură, artă, ştiinţe sociale, istorie și tehnologie. Astfel, 40 de echipe formate din elevii a 18 școli, cu vârstele cuprinse între 11 și 14 ani, au avut drept sarcină să dezbată subiecte complexe. Fiecare a trebuit să-şi demonstreze capacităţile de orator în engleză — limba oficială a competiţiei.

Cristina, participantă: ”Am avut 15 minute la dispoziţie pentru a ne pregăti argumentele, iar organizatorii ne-au spus că avem voie să accesăm internetul. Această regulă mi-a plăcut cel mai mult. Dar oricum, a fost destul de dificil să selectezi rapid surse credibile, din care să te informezi, ca să fii cât mai convingător în faţa juriului. Am avut emoţii mari în timpul discursului ”.

De multă forţă de convingere au avut nevoie participanţii şi în proba de scris colectivă. Din câteva afirmații propuse, fiecare membru al echipei și-a ales doar una, pe care a dezvoltat-o într-un eseu, adoptând o poziţie pro sau contra.

Tomas, participant: ”La un moment dat, nu ne mai auzeam unul pe altul. Dar am înţeles destul de rapid că trebuie să colaborăm eficient, ca să reuşim. Nu se compară cu scrierea eseurilor la şcoală. E mult mai interesant, pentru că eşti presat de timp şi totodată ai multe de spus, pentru că subiectele alese erau foarte actuale pentru noi”.

Testul de cunoştinţe generale, a fost, de departe, cea mai provocatoare probă. Elevii au avut în faţă un set de întrebări din 6 domenii şi libertatea de a bifa mai multe răspunsuri. Numărul de variante alese a fost indirect proporţional cu numărul punctelor câştigate.

Beatrice, participantă: ”Au fost întrebări din toate domeniile: de la poezie până la politică. Mie mi-a plăcut atât de mult această metodă de a-ţi testa cunoştinţele, încât nici nu mai contează ce punctaj am acumulat. A fost o experienţă superbă”.

Cea mai importantă probă a competiţiei – Scholar’s Bowl – a fost un triumf al inteligenţei, ingeniozităţii şi capacităţii de concentrare. Echipele participante au răspuns la aceleaşi întrebări într-un timp limitat, aşa că tensiunea în sală a atins cote maxime.

Cei mai buni vor participa la competiția internațională din Barcelona

După încheierea celor 4 etape, câştigătorii primului concurs academic World Scholar’s Cup din Moldova au fost desemnaţi de către un juriu format din profesorii şcolilor participante la eveniment şi reprezentanții WSC. Elevii câștigători s-au calificat pentru a participa la Runda Globală ”World Scholar’s Cup”, în Barcelona, ​​Spania, unde vor concura cu reprezentanții altor țări.

Daniel Berdichevsky, fondatorul WSC:”Suntem foarte mândri că am debutat cu acest frumos eveniment și în Moldova și aducem sincere mulțumiri Școlii Internaționale Heritage, pentru eforturile depuse în organizarea acestei competiții. Selectăm pentru această misiune doar școlile care împărtășesc alături de noi pasiunea de a face acest program cât mai accesibil tuturor elevilor. Și asta pentru că școala pune la dispoziția elevilor nu doar elemente de logistică, ci și expertiza profesională, care poate fi simțită în fiecare minut din experiența World Scholar’s Cup”.

Bogdana Adamu, director, Școala Internațională Heritage: ”Şcoala Internaţională Heritage s-a angajat strategic să contribuie la dezvoltarea elevilor secolului 21 şi la creşterea unei generaţii care să deţină toate abilităţile necesare, pentru a face faţă provocărilor zilei de mâine. De aceea aplicăm încontinuu practici internaţionale de succes atât în activitatea noastră educaţională, cât şi în cea extracurriculară. Evenimentul de astăzi demonstrează cât de receptivi sunt elevii să-şi testeze capacităţile, să înveţe lucruri noi, atunci când învățarea este combinată cu distracţia şi cu spiritul competitiv sănătos. A fost o experiență extraordinară pentru elevi, iar noi ne vom asigura că și pe viitor le vom oferi astfel de oportunități”.

Citește mai departe

Social

Încă 3 persoane, reţinute în legătură cu fraudele comise de către un grup specializat în legalizarea construcţiilor din Chişinău

Publicat

pe

De către

Încă trei persoane au fost reţinute de CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul ilegalităţilor, comise de către un grup infracţional, specializat în legalizarea construcţiilor autorizate şi neautorizate din Chişinău.

Este vorba despre reprezentanţii unor agenţi economici care au beneficiat de serviciile grupului. Aceştia se află în izolatorul CNA pentru 72 de ore şi sunt cercetaţi pentru trafic de influenţă.

Anterior, CNA şi procurorii au mai reţinut 12 persoane în mai multe dosare de corupere, trafic de influenţă şi fals în acte publice. Acestea sunt învinuite că ar fi pus în aplicare o schemă infracţională de legalizare a construcţiilor autorizate şi neautorizate din capitală.

Potrivit materialelor cauzei, capii grupului identificau persoane, care intenţionau să-şi perfecteze actele de recepţie finală a construcţiilor, le asigurau întregul portofoliu de documente, prin coruperea unor funcţionari ai administraţiei publice locale şi Agenţiei servicii publice (SCT Chişinău), iar pentru serviciile lor pretindeau sume de până la 3500 de euro.

Până în prezent, procurorii şi CNA au documentat circa 40 de asemenea cazuri.

Astfel, din cele 15 persoane, cercetate în dosarele menţionate, 8  au fost expediate în instanţa de judecată, 4 se află în arest la domiciliu, iar 3 sunt reţinute pentru 72 de ore.

Cazul este documentat în continuare, urmând ca procurorii anticorupţie şi ofiţerii de urmărire penală ai CNA să analizeze informaţia pentru a stabili toate circumstanţele faptelor descrise şi a trage la răspundere persoanele responsabile.

Citește mai departe

Social

Andrian Candu: Ne dorim să ne putem bucura peste un an de prima sală polivalentă din Moldova

Publicat

pe

De către

Proiectul de lege care prevede trecerea unui teren de circa 70 ha din comuna Stăuceni, municipiul Chișinău, în categoria de terenuri destinate construcțiilor va fi examinat de Parlament, în ședința de vineri, 23 martie 2018. Biroul permanent a decis, astăzi, includerea acestuia pentru examinare în săptămâna curentă.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a spus, după ședință, că prin aprobarea acestui proiect terenul pe care urmează a fi construită Chișinău Arena, prima sală polivalentă din Moldova, ar trece în gestiunea Ministerului Culturii, Educației și Cercetării.

Potrivit lui, este o premieră în Republica Moldova lansarea unui proiect de asemenea grandoare.

”În ultimii 26 de ani nu s-a construit mai nimic important pentru societate, dimpotrivă s-au distrus stadioane, terenuri de joacă și case de cultură. Nu s-a investit suficient în cultură și sport. De aceea mă bucur că zilnic în privința proiectului planificat și anunțat acum două săptămâni se întâmplă câte ceva. Astăzi, acesta este discutat și examinat de Guvern, iar în așa fel planul nostru de acțiuni se realizează cu precizie matematică”, a spus speakerul.

Totodată, Andrian Candu a subliniat că, în conformitate cu planul de acțiuni, urmează desfășurarea concursului internațional și începerea lucrărilor de construcție în lunile iunie-iulie curent, care ar putea dura circa un an de zile.

”Peste un an ne dorim să ne putem bucura de existența Chișinău Arena”, a adăugat președintele Legislativului.

Amintim că un grup de deputați au înregistrat în Parlament un proiect de lege care prevede trecerea unui teren de circa 70 ha din comuna Stăuceni, municipiul Chișinău, în categoria de terenuri destinate construcțiilor.

Arenă polivalentă va permite țării să găzduiască competiții internaționale, concerte și manifestații culturale de anvergură. Chișinău Arena va oferi spațiu de antrenament conform standardelor internaționale, inclusiv pentru sportivii de performanță și va crea un spațiu de valorificare a potențialului tinerilor, oferind noi oportunități și reprezentând un instrument de realizare a drepturilor tinerilor acasă, în Moldova.

Chișinău Arena urmează să fie construită printr-un parteneriat public-privat, cu o capacitate de până la 5 mii de locuri și spații generoase pentru activități sportive, culturale, zonă de antrenamente, piscină olimpică, club de tenis, precum și expoziții, conferințe și întruniri.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Economie6 minute în urmă

La Istanbul va fi desfășurat Forumul Economic Moldova-Turcia

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și secretarul de stat Vitalie Iurcu vor participa la Forumul Economic Moldova-Turcia, care se...

Diverse34 de minute în urmă

Liberalii au anunțat că nu vor mai participa la ședințele Parlamentului ”până nu se va produce Unirea cu România”

Deputații Partidului Liberal au părăsit astăzi sala plenului Parlamentului și au anunțat că nu vor mai participa la ședințele Parlamentului...

Social1 oră în urmă

World Scholar’s Cup, prestigiosul concurs academic internațional – organizat în premieră la Chișinău

World Scholar’s Cup, prestigiosul concurs academic internațional, a fost organizat în premieră la Chișinău. 141 de elevi din Moldova au...

Justiție2 ore în urmă

Peste șase milioane de lei, recuperați în cauza evaziunii fiscale a unei rețele de restaurante

Două societăți cu răspundere limitată (SRL), prestatoare de servicii hoteliere și alimentație publică, precum și administratorii acestora, sunt învinuiți de...

Externe2 ore în urmă

Autoritățile dintr-un oraș german au decis să instaleze semafoare cu chipul lui Karl Marx. Care este motivul

Autoritățile locale din orașul german Trier au decis să instaleze semafoare cu chipul lui Karl Marx, cu ocazia împlinirii a...

Justiție3 ore în urmă

Le-a promis vize în Italia, dar a dispărut cu tot cu bani. Un bărbat din Sângerei, condamnat la 10 ani de detenție

Un locuitor al raionului Sângerei va petrece zece ani după gratii pentru comiterea escrocheriei în proporţii deosebit de mari. Potrivit...

Social3 ore în urmă

Încă 3 persoane, reţinute în legătură cu fraudele comise de către un grup specializat în legalizarea construcţiilor din Chişinău

Încă trei persoane au fost reţinute de CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul ilegalităţilor, comise de către un grup infracţional,...

Advertisement

Opinii