Prevenirea si tratarea bolilor renale, subiect de interes major in Republica Moldova

In ultimul timp, in Moldova se atesta un interes sporit fata de prevenirea si tratarea bolile renale. Atat autoritatile, cat si medicii si organizatiile neguvernamentale din domeniu depun eforturi sustinute in vederea reglementarii domeniului la un nivel mai inalt, perfectionarii cadrului legislativ la acest capitol, dar si a sensibilizarii societatii asupra aspectelor ce tin de bolile renale.

Recent Parlamentul a adoptat in lectura a doua, definitiva, Legea cu privire la transplantul de organe, tesuturi si celule umane. Acest document important stabileste conditiile in care va fi posibila donarea, prelevarea si transplantul de organe, tesuturi, celule.

CE PREVEDE LEGEA CU PRIVIRE LA TRANSPLANT?

Asupra documentului s-a lucrat, in comun cu expertii internationali, o perioada de timp indelungata si, in sfarsit, Moldova se poate mandri cu o Lege comparabila cu cele in vigoare in tarile europene dezvoltate. Legea elimina mai multe bariere care existau in fata medicilor si pacientilor si deschide noi perspective in tratarea mai multor boli.

Documentul prevede ca in Moldova va fi creata o Agentie de Transplant, care va fi subordonata direct Ministerului Sanatatii si care va realiza politicile si programele nationale de transplant de organe, tesuturi si celule umane. Agentia va supraveghea toate activitatile de transplant la nivel national.

Prelevarea, conservarea si transplantul de organe va fi efectuata doar de catre institutii medicale care vor fi autorizate de Ministerul Sanatatii la propunerea Agentiei de Transplant. Dreptul de a preleva organe, tesuturi si celule umane il vor avea doar medicii autorizati de Minister, la propunerea Agentiei, in baza unor criterii ce vor fi aprobate de Guvern.

Legea permite prelevarea de organe, tesuturi si celule de la cadavre, cu conditia ca inainte de deces persoana isi va da consimtamantul in scris pentru aceasta. De asemenea, se va permite prelevarea de organe de la cadavre, daca rudele persoanei decedate isi vor da acordul. Daca macar una dintre rude va fi impotriva sau persoana inainte de deces va declara ca este impotriva prelevarii organelor, tesuturilor si celulelor sale, orice operatiune de acest gen va fi strict interzisa.

Si persoanele vii isi vor putea dona organele, tesuturile si celulele in cazul in care se va stabili ca pentru un pacient anume ele nu vor putea fi gasite la persoanele decedate. Donatorii benevoli vor trebui sa completeze un formular special in care sa-si exprime acordul si sa treaca un sir de controale medicale inainte de prelevare ca medicii sa fie convinsi ca sunt sanatosi. Lor li se va explica din start posibilele urmari care vor putea aparea pe parcurs.

Legea interzice donatorilor benevoli sa primeasca bani pentru organele, tesuturile si celulele donate. Unicele sume care li se va permite sa le primeasca vor fi cele predestinate pentru compensarea pierderii capacitatii temporare de munca sau cele necesare pentru trecerea cursului de reabilitare dupa operatie.

Documentul contine si o multime de alte prevederi importante, care elimina mai multe suspiciuni existente in prezent in ceea ce tine de transplantul de organe, tesuturi si celule. Fara indoiala, prin adoptarea Legii respective, s-a facut un mare pas inainte in acest domeniu.

ZIUA RINICHIULUI
Pe langa adoptarea acestei Legi, autoritatile au stabilit ca in acest an ziua de 13 martie va fi si in Moldova Ziua Internationala a Rinichiului. In lume, aceasta zi este marcata a treia oara, iar in Moldova va fi marcata a doua oara. Aceasta zi are loc anual in a doua joi a lunii martie. Actiunile ce vor viza lupta cu bolile renale, se vor desfasura pe intreg teritoriul republicii, iar in calitate de organizatori vor fi Ministerul Sanatatii, Fundatia Renala si Asociatia recipientilor de organe transplantate.

In general, instituirea Zilei Internationale a Rinichiului este o initiativa comuna a Societatii nefrologice internationale, si Federatiei Internationale a Fondului Renal. Scopul acestei zile este de spori gradul de informare al societatii despre importanta rinichilor, riscurile de imbolnavire si metodele de tratare.

Anul 2008 va trece sub semnul importantei masurilor de profilaxie – in toata republica vor avea loc intalniri cu pacientii si medicii.

TRANSPLANTUL, MAI EFICIENT DECAT HEMODIALIZA
Statisticile oficiale arata ca, la inceputul anului 2008, de hemodializa aveau nevoie 295 pacienti cu boli renale si 32 de pacienti dupa operatii de transplant.

Medicii sustin ca transplantul renal numai in primul an este mai costisitor decat hemodializa. Incepand cu al doilea an el este mult mai ieftin cea ce permite de a lua pacienti noi in dializa. Deci, beneficiul pentru bugetul statului este evident, luand in considerare ca nu toti pacientii care necesita tratament de substitutie sunt luati la dializa. Cauza este lipsa aparatajului de hemodializa si a consumabilelor, care sunt foarte scumpe.

Oficialitatile si medicii spera ca reglementarea acestui domeniu la nivel european, dar si masurile de sensibilizare a populatiei, vor avea efecte benefice si vor conduce la imbunatatirea situatiei actuale. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.