Connect with us

Social

Prevenirea si tratarea bolilor renale, subiect de interes major in Republica Moldova

In ultimul timp, in Moldova se atesta un interes sporit fata de prevenirea si tratarea bolile renale

Publicat

pe

In ultimul timp, in Moldova se atesta un interes sporit fata de prevenirea si tratarea bolile renale. Atat autoritatile, cat si medicii si organizatiile neguvernamentale din domeniu depun eforturi sustinute in vederea reglementarii domeniului la un nivel mai inalt, perfectionarii cadrului legislativ la acest capitol, dar si a sensibilizarii societatii asupra aspectelor ce tin de bolile renale.

Recent Parlamentul a adoptat in lectura a doua, definitiva, Legea cu privire la transplantul de organe, tesuturi si celule umane. Acest document important stabileste conditiile in care va fi posibila donarea, prelevarea si transplantul de organe, tesuturi, celule.

CE PREVEDE LEGEA CU PRIVIRE LA TRANSPLANT?

Asupra documentului s-a lucrat, in comun cu expertii internationali, o perioada de timp indelungata si, in sfarsit, Moldova se poate mandri cu o Lege comparabila cu cele in vigoare in tarile europene dezvoltate. Legea elimina mai multe bariere care existau in fata medicilor si pacientilor si deschide noi perspective in tratarea mai multor boli.

Documentul prevede ca in Moldova va fi creata o Agentie de Transplant, care va fi subordonata direct Ministerului Sanatatii si care va realiza politicile si programele nationale de transplant de organe, tesuturi si celule umane. Agentia va supraveghea toate activitatile de transplant la nivel national.

Prelevarea, conservarea si transplantul de organe va fi efectuata doar de catre institutii medicale care vor fi autorizate de Ministerul Sanatatii la propunerea Agentiei de Transplant. Dreptul de a preleva organe, tesuturi si celule umane il vor avea doar medicii autorizati de Minister, la propunerea Agentiei, in baza unor criterii ce vor fi aprobate de Guvern.

Legea permite prelevarea de organe, tesuturi si celule de la cadavre, cu conditia ca inainte de deces persoana isi va da consimtamantul in scris pentru aceasta. De asemenea, se va permite prelevarea de organe de la cadavre, daca rudele persoanei decedate isi vor da acordul. Daca macar una dintre rude va fi impotriva sau persoana inainte de deces va declara ca este impotriva prelevarii organelor, tesuturilor si celulelor sale, orice operatiune de acest gen va fi strict interzisa.

Si persoanele vii isi vor putea dona organele, tesuturile si celulele in cazul in care se va stabili ca pentru un pacient anume ele nu vor putea fi gasite la persoanele decedate. Donatorii benevoli vor trebui sa completeze un formular special in care sa-si exprime acordul si sa treaca un sir de controale medicale inainte de prelevare ca medicii sa fie convinsi ca sunt sanatosi. Lor li se va explica din start posibilele urmari care vor putea aparea pe parcurs.

Legea interzice donatorilor benevoli sa primeasca bani pentru organele, tesuturile si celulele donate. Unicele sume care li se va permite sa le primeasca vor fi cele predestinate pentru compensarea pierderii capacitatii temporare de munca sau cele necesare pentru trecerea cursului de reabilitare dupa operatie.

Documentul contine si o multime de alte prevederi importante, care elimina mai multe suspiciuni existente in prezent in ceea ce tine de transplantul de organe, tesuturi si celule. Fara indoiala, prin adoptarea Legii respective, s-a facut un mare pas inainte in acest domeniu.

ZIUA RINICHIULUI
Pe langa adoptarea acestei Legi, autoritatile au stabilit ca in acest an ziua de 13 martie va fi si in Moldova Ziua Internationala a Rinichiului. In lume, aceasta zi este marcata a treia oara, iar in Moldova va fi marcata a doua oara. Aceasta zi are loc anual in a doua joi a lunii martie. Actiunile ce vor viza lupta cu bolile renale, se vor desfasura pe intreg teritoriul republicii, iar in calitate de organizatori vor fi Ministerul Sanatatii, Fundatia Renala si Asociatia recipientilor de organe transplantate.

In general, instituirea Zilei Internationale a Rinichiului este o initiativa comuna a Societatii nefrologice internationale, si Federatiei Internationale a Fondului Renal. Scopul acestei zile este de spori gradul de informare al societatii despre importanta rinichilor, riscurile de imbolnavire si metodele de tratare.

Anul 2008 va trece sub semnul importantei masurilor de profilaxie – in toata republica vor avea loc intalniri cu pacientii si medicii.

TRANSPLANTUL, MAI EFICIENT DECAT HEMODIALIZA
Statisticile oficiale arata ca, la inceputul anului 2008, de hemodializa aveau nevoie 295 pacienti cu boli renale si 32 de pacienti dupa operatii de transplant.

Medicii sustin ca transplantul renal numai in primul an este mai costisitor decat hemodializa. Incepand cu al doilea an el este mult mai ieftin cea ce permite de a lua pacienti noi in dializa. Deci, beneficiul pentru bugetul statului este evident, luand in considerare ca nu toti pacientii care necesita tratament de substitutie sunt luati la dializa. Cauza este lipsa aparatajului de hemodializa si a consumabilelor, care sunt foarte scumpe.

Oficialitatile si medicii spera ca reglementarea acestui domeniu la nivel european, dar si masurile de sensibilizare a populatiei, vor avea efecte benefice si vor conduce la imbunatatirea situatiei actuale. // DECA-Press

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Social

Au crescut indemnizaţiile unice regionale la naştere în UTA Găgăuzia

Publicat

pe

De către

Autorităţile din Găgăuzia au majorat de două ori indemnizaţiile unice regionale achitate la naşterea unui copil. O decizie în acest sens a fost luată ieri de către executivul autonomiei, transmite moldpres.md.

Potrivit hotărârii, începând cu 1 ianuarie 2018, la naşterea primului copil se va plăti o mie de lei, iar pentru al doilea şi următorii – câte 1500 de lei.

Totodată, executivul de la Comrat a decis să achite câte 20 de mii de lei familiilor în care se vor naşte gemeni. Părinţii care vor aduce pe lume tripleţi, vor beneficia din bugetul autonomiei de 50 de mii de lei.

Indemnizaţiile naţionale la naşterea unui copil sunt de 5100 de lei. Familiile din Găgăuzia vor putea beneficia atât de plăţile naţionale, cât şi de cele regionale.

Citește mai departe

Social

Regele Mihai I va fi înmormântat astăzi, în Noua Catedrală din Curtea de Argeș

Publicat

pe

De către

Regele Mihai I va fi înmormântat astăzi, în Noua Catedrală din Curtea de Argeş. Ceremoniile vor începe dimineaţă, de la ora 10.25 cu o slujbă religioasă oficiată în Sala Tronului, de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Slujba de înmormântare va fi oficiată în Catedrala Patriarhală de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, iar slujba de înhumare în Noua Catedrală va fi oficiată de Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, de Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Calinic, şi de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi, transmite agerpres.ro.

La funeraliile Regelui Mihai vor fi prezenţi, alături de Familia Regală a României, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, reprezentanţi ai Comisiei Europene, Georgiei, Macedoniei, Marii Britanii, Turciei şi Sfântului Scaun.

De asemenea, la funeraliile Regelui Mihai I vor fi reprezentate Familiile Regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg și altele.

Citește mai departe

Social

Inagurarea Târgului de Crăciun: Cel mai mare patinoar din țară, un carusel, dar și căsuțele din lemn aşteaptă vizitatorii //VIDEO

Publicat

pe

De către

Târgul de Crăciun, cu genericul „Acasă de Crăciun” este inaugurat la Chişinău. Acesta este amplasat în perimetrul străzilor Bănulescu-Bodoni și Pușkin şi include cinci zone specifice: de poveste, de gheață, zona aventurii, a tradițiilor și a colindelor.

În Zona de poveste, aflată în vecinătatea bradului, copiii vor sta de vorbă cu Moș Crăciun chiar în căsuța lui și vor primi cadouri.

Zona de gheață va oferi adrenalină pe o suprafață de 35×24 de metri, unde va fi amenajat cel mai mare patinoar din țară.

Desprins din filme, un carusel cu 72 de locuri va fi atracția din Zona aventurii.

De la mic la mare vom descoperi meșteșuguri și produse tradiționale în 22 de căsuțe din lemn, care vor înfrumuseța Zona tradițiilor.

Atmosfera magică va fi completată cu sunete de clopoței și recitaluri ale artiștilor cunoscuți, care se vor reuni în Zona colindelor.

Citește mai departe

Ultimele Știri

Economie12 ore în urmă

Rosselhoznadzor va inspecta depozitele frigorifice din Moldova, destinate fructelor

O delegaţie a Serviciului Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară a Rusiei Rosselhoznadzor va sosi pe 18 decembrie în Republica...

Diverse15 ore în urmă

Ana Munteanu, câștigătoarea „Vocea României”, și-a lansat prima piesă

Basarabeanca Ana Munteanu a câștigat marele trofeu „Vocea României” si premiul in valoare de 100.000 de euro. După ce a câștigat...

Social17 ore în urmă

Au crescut indemnizaţiile unice regionale la naştere în UTA Găgăuzia

Autorităţile din Găgăuzia au majorat de două ori indemnizaţiile unice regionale achitate la naşterea unui copil. O decizie în acest...

Externe17 ore în urmă

Liderii partidelor de extremă dreaptă se întâlnesc la Praga

Liderii partidelor europene de extremă dreapta, printre care lidera Frontului Naţional francez Marine Le Pen şi liderul Partidului Libertăţii din...

Diverse18 ore în urmă

Cum alegem produsele alimentare în prag de sărbători, sfaturi de la Agenția pentru Securitatea Alimentelor

În ajunul Crăciunului, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor vine cu unele sfaturi şi recomandări, cu scopul de a ajuta cumpărătorii...

Externe19 ore în urmă

Primarul de Iaşi: „În Constituţia României trebuie să fie prevăzut că Basarabia este teritoriul României”

  Primarul de Iaşi, Mihai Chirica, consideră că Unirea Republicii Moldova cu România trebuie să fie prevăzută în Constituţia română, prin...

Economie21 de ore în urmă

Legea bugetului de stat pentru 2018, votată în lectură finală

Cu votul a 55 din totalul de 101 de deputați, Parlamentul a votat, în ședința de vineri, 15 decembrie, Legea...

Advertisement

Opinii