Connect with us

Social

Prevenirea si tratarea bolilor renale, subiect de interes major in Republica Moldova

In ultimul timp, in Moldova se atesta un interes sporit fata de prevenirea si tratarea bolile renale

In ultimul timp, in Moldova se atesta un interes sporit fata de prevenirea si tratarea bolile renale. Atat autoritatile, cat si medicii si organizatiile neguvernamentale din domeniu depun eforturi sustinute in vederea reglementarii domeniului la un nivel mai inalt, perfectionarii cadrului legislativ la acest capitol, dar si a sensibilizarii societatii asupra aspectelor ce tin de bolile renale.

Recent Parlamentul a adoptat in lectura a doua, definitiva, Legea cu privire la transplantul de organe, tesuturi si celule umane. Acest document important stabileste conditiile in care va fi posibila donarea, prelevarea si transplantul de organe, tesuturi, celule.

CE PREVEDE LEGEA CU PRIVIRE LA TRANSPLANT?

Asupra documentului s-a lucrat, in comun cu expertii internationali, o perioada de timp indelungata si, in sfarsit, Moldova se poate mandri cu o Lege comparabila cu cele in vigoare in tarile europene dezvoltate. Legea elimina mai multe bariere care existau in fata medicilor si pacientilor si deschide noi perspective in tratarea mai multor boli.

Documentul prevede ca in Moldova va fi creata o Agentie de Transplant, care va fi subordonata direct Ministerului Sanatatii si care va realiza politicile si programele nationale de transplant de organe, tesuturi si celule umane. Agentia va supraveghea toate activitatile de transplant la nivel national.

Prelevarea, conservarea si transplantul de organe va fi efectuata doar de catre institutii medicale care vor fi autorizate de Ministerul Sanatatii la propunerea Agentiei de Transplant. Dreptul de a preleva organe, tesuturi si celule umane il vor avea doar medicii autorizati de Minister, la propunerea Agentiei, in baza unor criterii ce vor fi aprobate de Guvern.

Legea permite prelevarea de organe, tesuturi si celule de la cadavre, cu conditia ca inainte de deces persoana isi va da consimtamantul in scris pentru aceasta. De asemenea, se va permite prelevarea de organe de la cadavre, daca rudele persoanei decedate isi vor da acordul. Daca macar una dintre rude va fi impotriva sau persoana inainte de deces va declara ca este impotriva prelevarii organelor, tesuturilor si celulelor sale, orice operatiune de acest gen va fi strict interzisa.

Si persoanele vii isi vor putea dona organele, tesuturile si celulele in cazul in care se va stabili ca pentru un pacient anume ele nu vor putea fi gasite la persoanele decedate. Donatorii benevoli vor trebui sa completeze un formular special in care sa-si exprime acordul si sa treaca un sir de controale medicale inainte de prelevare ca medicii sa fie convinsi ca sunt sanatosi. Lor li se va explica din start posibilele urmari care vor putea aparea pe parcurs.

Legea interzice donatorilor benevoli sa primeasca bani pentru organele, tesuturile si celulele donate. Unicele sume care li se va permite sa le primeasca vor fi cele predestinate pentru compensarea pierderii capacitatii temporare de munca sau cele necesare pentru trecerea cursului de reabilitare dupa operatie.

Documentul contine si o multime de alte prevederi importante, care elimina mai multe suspiciuni existente in prezent in ceea ce tine de transplantul de organe, tesuturi si celule. Fara indoiala, prin adoptarea Legii respective, s-a facut un mare pas inainte in acest domeniu.

ZIUA RINICHIULUI
Pe langa adoptarea acestei Legi, autoritatile au stabilit ca in acest an ziua de 13 martie va fi si in Moldova Ziua Internationala a Rinichiului. In lume, aceasta zi este marcata a treia oara, iar in Moldova va fi marcata a doua oara. Aceasta zi are loc anual in a doua joi a lunii martie. Actiunile ce vor viza lupta cu bolile renale, se vor desfasura pe intreg teritoriul republicii, iar in calitate de organizatori vor fi Ministerul Sanatatii, Fundatia Renala si Asociatia recipientilor de organe transplantate.

In general, instituirea Zilei Internationale a Rinichiului este o initiativa comuna a Societatii nefrologice internationale, si Federatiei Internationale a Fondului Renal. Scopul acestei zile este de spori gradul de informare al societatii despre importanta rinichilor, riscurile de imbolnavire si metodele de tratare.

Anul 2008 va trece sub semnul importantei masurilor de profilaxie – in toata republica vor avea loc intalniri cu pacientii si medicii.

TRANSPLANTUL, MAI EFICIENT DECAT HEMODIALIZA
Statisticile oficiale arata ca, la inceputul anului 2008, de hemodializa aveau nevoie 295 pacienti cu boli renale si 32 de pacienti dupa operatii de transplant.

Medicii sustin ca transplantul renal numai in primul an este mai costisitor decat hemodializa. Incepand cu al doilea an el este mult mai ieftin cea ce permite de a lua pacienti noi in dializa. Deci, beneficiul pentru bugetul statului este evident, luand in considerare ca nu toti pacientii care necesita tratament de substitutie sunt luati la dializa. Cauza este lipsa aparatajului de hemodializa si a consumabilelor, care sunt foarte scumpe.

Oficialitatile si medicii spera ca reglementarea acestui domeniu la nivel european, dar si masurile de sensibilizare a populatiei, vor avea efecte benefice si vor conduce la imbunatatirea situatiei actuale. // DECA-Press

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Important

Barajul Stânca – Costești, consolidat printr-un proiect european de peste nouă milioane euro

Barajul de la Stânca – Costești, construit pe râul Prut, la frontiera dintre România și Republica Moldova, a fost consolidat în baza unui proiect cu finanțare europeană în valoare de peste nouă milioane de euro.

Proiectul, intitulat “Prevenirea și protecția împotriva inundațiilor în bazinele superioare Siret și Prut, prin implementarea unui sistem modern de monitorizare cu stații automate — East Avert”, a fost finanțat prin Programul Operațional Comun România — Ucraina — Republica Moldova.

Prin East Avert, autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului au finanțat, printre altele, lucrările de punere în siguranță a deversorului barajului Stânca — Costești, afectat de viiturile puternice de pe Prut din 2008.

“Prin proiectul East Avert s-a modernizat, s-a pus în siguranță deversorul de ape mari al barajului, care a avut de suferit în anul 2008, fiind inundată galeria de comandă pentru stavilele de pe deversor”, a declarat directorul barajului Stânca, Mircea Vucovici citat de Agerpres.

La rândul lor, autoritățile moldovene au consolidat digul de pe partea stângă a barajului, care a fost afectat de inundațiile din 2008.

“În 2008 am avut o infiltrație în corpul barajului de 40 litri pe secundă. Apoi s-a luat decizia de a face o reparație capitală. (…) După construcția barajului, aceasta este cea mai mare investiție. Învestiția a fost de 1,88 milioane de euro”, a precizat administratorul Nodului Hidrotehnic Costești, Vasile Cojocari.

Barajul Stânca Costești a fost construit în perioada 1973 — 1978 în baza unei colaborări între România și fosta Uniune Sovietică, având rolul principal de atenuare a viiturilor, în vederea evitării inundațiilor. El are o capacitate maximă de 1,4 miliarde de metri cubi de apă și se întinde pe o suprafață de 6.950 hectare.

Citește mai departe

Social

Votat! Circa 65.000 de persoane vor primi pensii mai mari din 1 noiembrie

Aproape 65.000 de cetățeni care s-au pensionat în perioada 2009 – 2011 vor ridica pensii mai mari din 1 noiembrie. Aceasta după ce deputaţii au votat astăzi, în lectură finală, rectificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pentru anul 2017.

Potrivit documentului, pentru valorizarea pensiilor sunt estimate peste 33 milioane de lei. Valorizarea etapizată a pensiilor este prevăzută de reforma sistemului de pensii, adoptată la sfârșitul anului 2016. I etapă a fost implementată de la 1 aprilie curent și au fost valorizate pensiile stabilite în anii 2001-2008.

La fel, a fost majorată suma resurselor financiare alocate pentru indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale. Potrivit autorilor, necesitatea a apărut după modificările legislative care au permis soţiilor aflate la întreţinerea soţilor asiguraţi să beneficieze de indemnizaţie de maternitate.

Rectificări de diminuare a sumei alocate au fost efectuate la programe de protecție a familiei și copilului. Acestea au fost condiţionate de micșorarea numărului de beneficiari, comparativ cu cel prognozat, pentru plata indemnizaţiei paternale.

Totodată, s-a redus și numărul beneficiarilor de șomaj, de unele indemnizații de dizabilitate, fapt care a solicitat precizări în BASS 2017.

Cheltuielile executate ale bugetului asigurărilor sociale de stat în semestrul I al anului 2017 au constituit 8 711 519,5 mii lei, ce reprezintă un grad de realizare a indicelui aprobat la nivel de 49,7%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, suma cheltuielilor a fost cu 1 280 272,6 mii lei (17,2%) mai mare. Cheltuielile efective ale bugetului asigurărilor sociale de stat în semestrul I al anului 2017 au constituit 8588998,2 mii lei, cu o executare a planului aprobat anual în proporţie de 49,0%.

Citește mai departe

Social

Ambasada României în R.Moldova organizează acţiuni dedicate marcării Zilei Armatei Române

Ambasada României în Republica Moldova organizează, în zilele de 23 – 26 octombrie, o serie de manifestări dedicate marcării Zilei Armatei Române.

Astfel, luni, 23 octombrie, la Centrul de Cultură și Istorie Militară din Chișinău, va avea loc conferința cu tema ”Schimb de experiență în domeniul istoriei militare. Vizită de lucru și conferință științifică pe problematica situației Basarabiei în anul 1917”.

Conferința este organizată în parteneriat de către Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu”, Centrul de Cultură și Istorie Militară din Chișinău și Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară din București.

Evenimentele vor continua, în datele de 25 și 26 octombri, cu două ceremonii militare de comemorare a eroilor români și depuneri de flori la Cimitirele Eroilor Români din Chișinău și din Vărzărești (Raionul Nisporeni).

Ambele manifestări vor cuprinde alocuțiuni ale Ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, atașatul român al apărării, militar și aero, col. Cristi Ladaniuc, ale reprezentanților Ministerului Apărării al Republicii Moldova și ale autorităților locale.

Un sobor de preoți condus de Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Petru, și unul condus de Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei, vor oficia ceremoniale religioase.

Ziua Armatei României este marcată la 25 octombrie. Ziua semnifică eliberarea, la 25 octombrie 1944, de către Armata Regală Română a ultimelor localităţi din Transilvania aflate sub ocupaţie străină.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Important6 ore în urmă

Barajul Stânca – Costești, consolidat printr-un proiect european de peste nouă milioane euro

Barajul de la Stânca – Costești, construit pe râul Prut, la frontiera dintre România și Republica Moldova, a fost consolidat...

Externe7 ore în urmă

Un banc de la Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a participat joi la reuniunea experților “Clubului Valdai”, desfășurată la Soci, a avut o reacţie...

Externe8 ore în urmă

Meteorolog român: vreme frumoasă în noiembrie, ger încă din luna decembrie

Meteorologii români avertizează că vremea geroasă va fi înregistrată încă din luna decembrie, iar temperaturi de până la -30 de grade...

Externe8 ore în urmă

Țigări contrafăcute, în valoare de 1,6 mil. euro, confiscate în Portul Constanța. Containerul a circulat pe ruta RM— Turcia — România

Garda de Coastă din românia a descoperit joi, în urma verificării unui container în Portul Constanța Sud, peste 730.000 de...

Important24 de ore în urmă

Curtea Constituţională: Preşedintele Parlamentului sau premierul vor semna decretul de numire a ministrului Apărării

Curtea Constituțională a constatat astăzi că refuzul deliberat al președintelui de numire a candidaturii propuse repetat pentru funcția de ministru...

Social1 zi în urmă

Votat! Circa 65.000 de persoane vor primi pensii mai mari din 1 noiembrie

Aproape 65.000 de cetățeni care s-au pensionat în perioada 2009 – 2011 vor ridica pensii mai mari din 1 noiembrie....

Social1 zi în urmă

Ambasada României în R.Moldova organizează acţiuni dedicate marcării Zilei Armatei Române

Ambasada României în Republica Moldova organizează, în zilele de 23 – 26 octombrie, o serie de manifestări dedicate marcării Zilei...

Advertisement

Opinii