Prevenirea și combaterea corupției în rândul polițiștilor se va face în baza unui nou plan de acțiuni

Prevenirea și combaterea corupției în rândul angajaților Ministerului Afacerilor Interne (MAI) se va face în baza unui nou plan de acțiuni. Documentul, aprobat de Guvern, conține peste 40 de măsuri pentru creșterea nivelului de integritate în cadrul MAI.

Între acestea – efectuarea verificărilor inopinate ale angajaților și sancționarea acestora în caz de încălcare a exigențelor de integritate, implementarea managementului riscurilor de corupție, aplicarea în cadrul sistemelor informaționale a noilor cerințe de securitate pentru prevenirea riscurilor de denaturare a informațiilor.

De asemenea, vor fi organizate instruiri de profil pentru angajați și vor fi elaborate programe de studii în domeniul integrității pentru instituțiile de învățământ ale MAI.

Mecanismul de angajare și promovare a funcționarilor pe bază de merit și de integritate profesională va fi eficientizat, va fi încurajată denunțarea manifestărilor de corupție și va fi asigurată protecția avertizorilor de integritate. Totodată, va fi examinată posibilitatea de a presta serviciile MAI prin intermediul ghișeelor unice și online.

Alte măsuri vizează asigurarea transparenţei în procesul de promovare a actelor normative și de administrare a patrimoniului public şi a asistenţei externe.

Pentru a gestiona eficient provocările privind corupţia, precum şi pentru constituirea unui sistem unitar şi coerent de asigurare a integrităţii instituţionale şi profesionale, în cadrul MAI a fost creat Serviciul protecţie internă și anticorupţie.

Pe parcursul anului 2017, a fost perfecționat cadrul normativ în domeniu, a fost implementată supravegherea video a activităţii echipajelor poliției de patrulare şi a fost aprobat mecanismul de stimulare financiară a angajaţilor, în mărime de 25 la sută din suma amenzilor încasate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.