Pretul record al petrolului are efecte diverse la nivel global

in timp ce pentru unele state, este un factor care ingreuneaza cresterea economica si majoreaza dureros pretul carburantilor, pentru altele el este o sursa de prosperitate. Rusia – unul dintre marii exportatori mondiali – face parte din aceasta ultima categorie.

Autoritatile de la Moscova au anuntat ca au platit in avans o parte importanta a datoriei sale externe.

Rusia a incheiat luni plata unei transe de 15 miliarde de dolari dintr-un total de 43 de miliarde.

Banii ii datoreaza Clubului de la Paris al tarilor creditoare.

Acest club este format din natiunile bogate, care dau bani cu imprumut celor sarace sau in curs de dezvoltare.

Ultimul deceniu a fost marcat insa de preturi record la petrol iar asta a facut ca Rusia sa devina, in mod ironic, chiar mai bogata decit unele state creditoare.

Januslav Lisovolici, analist al bancii UGF, aflat la Moscova, spune ca plata datoriei externe are efecte benefice pentru Rusia.

"Acesta e probabil cel mai bun mod in care Rusia isi poate cheltui veniturile din petrol, pentru ca banii nu ajung direct in economie si nu duc la o crestere a inflatiei."

"Pe de alta parte", spune el, "o buna parte din bani vor fi utilizati pentru intarirea bugetului Moscovei."

"De exemplu, Rusia va cheltui circa 125 de miliarde de euro anul viitor pentru a-si intari capacitatea militara si pentru a mari salariile bugetarilor. Vor fi alocate fonduri suplimentare si pentru invatamint si sport."

Presedintele Vladimir Putin a afirmat ca spera ca Rusia sa isi plateasca intreaga datorie catre Clubul de la Paris inaintea termenului limita, in anul 2020. Ultima runda de plati in avans a asigurat deja economii de 6 miliarde la buget Rusiei prin evitarea dobinzilor.

Pe de alta parte, Germania a primit cu satisfactie stirea achitarii rapide a datoriei rusesti. Guvernul de la Berlin cistiga pe neastetate cinci miliarde de euro la buget.

in ianuarie, Rusia a platit in avansa 3,3 miliarde de dolari pe care ii datora Fondului Monetar International.

Veniturile enorme cistigate de Rusia din exportul de petrol duc la o sporire semnificativa a credibilitatii financiare a acesteia.

Bancile occidentale se inghesuie practic sa acorde noi imprumutri de miliarde statului rus, in ciuda scepticismului din trecut legat de prabusirea corporatiei Iukos sau de nivelul ridicat al datoriilor.

Printre cele mai mari imprumuturi se numara unul de 7 miliarde acordat ministerului rus de finante, care vrea sa achizitioneze 10,7 la suta din actiunile gigantului petrolier Gazprom. // BBC News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.