Presedintele Voronin va pastra functia de sef al partidului comunistilor

Presedintele Vladimir Voronin nu intentioneaza sa demisioneze din functia de sef al Partidului Comunistilor din Republica Moldova, pe motiv ca plecarea sa ar insemna o tradare in conditiile reformarii formatiunii.

Voronin a facut aceasta declaratie ieri in cadrul emisiunii televizate "in profunzime" difuzata de Pro TV Chisinau. Presedintele a declarat ca el nu a promis depolitizarea functiei de sef de stat si ca ziaristii l-au inteles gresit in campania electorala. "Eu vreau sa fiu presedinte al tuturor cetatenilor, dar pentru aceasta functie este nevoie de sustinere politica. Ar fi o tradare sa plec acum din partidul datorita caruia am ajuns presedinte", sustine Voronin. in acelasi timp, el a confirmat ca in prezent se lucreaza asupra reformarii formatiunii, care urmeaza sa fie una de stinga. Voronin a comunicat ca nu se grabeste sa anunte cum se va numi Partidul Comunistilor in continuare si nici sa ofere alte detalii.

in contextul apropiatelor alegeri pentru functia de primar general al capitalei, seful statului a declarat ca "Guvernul si Presedintele il sustine pe Vasile Ursu", candidat independent. El a criticat contracandidatii lui Ursu si a recunoscut ca in calitate de presedinte nu poate fi indiferent fata de rezultatul scrutinului din capitala.

Totodata, presedintele a declarat ca "apreciaza foarte inalt parteneriatul format dupa patru aprilie cu anumite partide parlamentare de opozitie". El a mentionat importanta prezentei opozitiei in organele de control ale statului si necesitatea reformarii sistemului judiciar. Acestea au fost unele dintre conditiile opozitiei pentru sustinerea candidaturii lui Voronin la functia de presedinte al statului. in acelasi timp, seful statului a anuntat ca reformele nu trebuie grabite, potrivit lui, acestea "trebuie facute treptat, omeneste si calitativ". Cresterea numarului de procese pierdute la CEDO, presedintele a motivat-o in principal prin neexecutarea deciziilor de judecata. Totusi, el a precizat ca in prezent se pregateste un proiect de lege despre responsabilitatea autoritatilor pentru adoptarea unor decizii gresite.

Referindu-se la problema transnistreana, presedintele a reiterat pozitia exprimata anterior de Chisinau, potrivit careia vor fi acceptate pentru discutii doar proiectele de reglementare a diferendului care se incadreaza in conceptul legii despre prevederile de baza ale statutului Transnistriei. Totodata, el a confirmat ca detine documente "din cancelaria lui Sadam Husein care confirma ca prin intermediul Transnistriei au fost vindute utilaje de producere a armamentului". Presedintele a refuzat sa numeasca statul care a efectuat tranzactia prin administratia separatista de la Tiraspol.

Referindu-se la relatiile cu Rusia, in special la importul de gaz natural si problema energiei electrice cu care se confrunta Moldova, Voronin a opinat ca "de cind ne ocupam de reintegrarea statului multe lucruri s-au schimbat". Totodata el a insistat ca in prezent se poarta negocieri si a exprimat speranta ca problemele vor fi depasite. in schimb relatiile cu Rominia, potrivit lui, sunt bune, desi, contrar presedintelui romin Traian Basescu, Voronin nu accepta sintagma "doua state – o singura natiune". Presedintele a pledat pentru ratificarea tratatului de baza cu Rominia, dar a comunicat ca acesta trebuie sa corespunda principiilor Uniunii Europene.

Tot ieri, Presedintele a acuzat ziaristii ca l-au interpretat gresit in problema mitropoliei Basarabiei despre care ar fi spus acum doua saptamini ca nu este inregistrata. "Mitropolia Basarabiei a fost inregistrata la cererea CEDO, noi am platit si o amenda si toata lumea stie acest lucru", a declarat presedintele. Totodata, el a precizat ca onorurile pe care le-a acordat mitropolitului Moscovei si intregii Rusii care s-a aflat luna curenta la Chisinau au fost datorate de statutul sau de crestin.

in alt context, Vladimir Voronin a comentat ultimele remanieri de cadre din Guvern. El a anuntat ca nu a criticat activitatea executivului, ci doar a discutat cu membrii cabinetului de ministri si i-a chemat "sa lucreze, nu sa traiasca cu amintirile". Referitor la premierul Tarlev, presedintele nu a spus transant ca nu intentioneaza sa-l demita. Voronin a declarat ca Tarlev "este criticat pentru ca in el au incredere. Guvernul are potential. Tarlev si echipa sa sunt bine pregatiti sa faca fata provocarilor. Executivul trebuie sa fie creat din personalitati, de aceia facem remanieri pentru a ajunge la o echipa cu adevarat buna". Potrivit sefului statului, noul ministru al sanatatii si protectiei sociale, Ion Ababii poate sa devina al treilea mare ministru, dupa Testimiteanu si Dragomir. Numirea fostului rector al Universitatii de medicina in functia de ministru a fost facuta pentru reformarea sistemului de sanatate. Fata de fostul ministru Valerian Revenco, Voronin spune ca nu are "nici o pretentie".

Revenco a fost decorat cu ordinul Republicii imediat dupa demiterea din functia de ministru, iar la finele saptaminii curente a fost demisa si Tamara Sumskaia, directorul Casei Nationale de Asigurari Sociale (CNAS), pentru exercitarea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu. Guvernul a acuzat CNAS de neasigurarea controlului cuvenit asupra atribuirii gradului de invaliditate, ca urmare au devenit invalizi persoane care nu au acest drept. Competentele in aceasta problema sunt impartite intre Ministerul Sanatatii si protectiei Sociale si CNAS. Un grup special, din care fac parte si colaboratori ai Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si a Coruptiei (CCCEC) si ai Procuraturii Generale va analiza dosarele pentru atribuirea gradului de invaliditate. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.