Presedintele Voronin ar putea ignora summit-ul CSI de la Kazan

Presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin nu a decis deocamdata daca va participa la summit-ul neformal al sefilor de stat din CSI, programat pentru 26 august, la Kazan (Rusia).

Potrivit unor surse diplomatice citate de agentia Infotag, seful statului nu a luat hotarirea, pentru ca este plecat in Grecia, unde isi petrece concediul. Vladimir Voronin se va intoarce la Chisinaa la sfirsitul saptaminii curente, pentru a fi prezent la festivitatile consacrate Zilei Independentei, sarbatorite pe 27 august. S-ar putea insa, ca presedintele tarii sa revina mai devreme, pentru a participa la reuniunea din Kazan.

Totusi, au spus sursele, decizia finala urmeaza a fi adoptata de presedinte, dar Voronin ar putea sa renunte la summit, pentru ca in ultimul timp asemenea intrevederi si-au probat ineficienta.

inainte sa plece la odihna seful statului l-a primit in audienta pe Ambasadorul Rusiei la Chisinau, Nicolai Reabov, care i-a inminat un mesaj din partea Presedintelui Vladimir Putin si proiectul Acordului de colaborare umanitara intre statele CSI. Presedintele Voronin s-a aratat interesat de documentul care se preconizeaza sa fie semnat la Kazan si a facut mai multe propuneri privind protectia sociala a veteranilor din spatiul post-sovietic.

Reprezentanti ai Secretariatului Executiv al CSI au precizat pentru Infotag ca la viitorul summit al sefilor de stat din CSI vor fi discutate probleme de perfectionare si reformare a organelor CSI, in special, un proiect de hotarire privind perfectionarea si reformarea organelor Comunitatii, proiecte de acorduri privind colaborarea umanitara intre statele CSI, declaratia cu privire la aniversarea a 60-a a fondarii ONU si Apelul catre popoarele statelor-membre ale Comunitatii si catre opinia publica mondiala in legatura cu implinirea a 20 de ani de la avaria de la CAE Cernobil.

Totodata, prim-viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Valeri Loscinin, a declarat presei ca Moscova examineaza perspectivele CSI de pe pozitii pragmatice si nu isi face iluzii in privinta viitorului acestei organizatii.

"Se vorbeste mult despre perspectivele CSI…in ceea ce ne priveste, cautam sa evaluam viitorul Comunitatii la modul pragmatic, fara iluzii. Astfel, integrarea tarilor care fac parte din ea se va extinde si se va aprofunda exact in masura in care va fi solicitata de fiecare participant", a spus oficialul rus.

Statele post-sovietice din cadrul CSI dezvolta noi proiecte de colaborare regionala. Presedintii Ucrainei si Georgiei, Victor Iuscenkio si Mihail Saakasvili, care de rind cu presedintele Vladimir Voronin sunt adepti ai dezvoltarii GUAM-ului, au lansat saptamina trecuta la Tbilisi initiativa privind constituirea unei coalitii a tarilor – "Optiunea democratica". Chiar daca Moldova deocamdata nu a reactionat oficial la aceasta initiativa, observatorii politici spun ca reactia ar putea fi pozitiva, tinind cont de relatiile bune pe care le au in prezent Kievul, Chisinaul si Tbilisi. La Moscova propunerea celor doi presedinti este apreciata drept o incercare de constituire a unei noi organizatii care sa devina o alternativa pentru CSI. Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Boris Tarasiuc, a declarat joi, intr-o conferinta de presa la Kiev, ca "Optiunea democratica" nu este o alternativa pentru CSI, a carei eficienta scazuta ingrijoreaza. El a spus cu referire la declaratiile unor lideri ai CSI ca Comunitatea nu isi indeplineste functiile si in prezent se cauta noi metode pentru a impulsiona activitatea acestei formatiuni care trece printr-o criza interna.

Tarasiuc a mai spus ca presedintele ucrainean, Victor Iuscenko, intentioneaza sa faca publice mai multe initiative la summit-ul din Kazan, inclusiv privind crearea unor coridoare de transport pentru agentii energetici, functionarea zonei de liber schimb, colaborarea in domeniul readmisiei si asigurarii cu pensii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.