Presedintele Vladimir Voronin sustine ca integrarea europeana trebuie privita nu ca un slogan politic, ci ca un proces ireversibil, cosecvent si firesc

"Integrarea europeana trebuie privita nu ca un slogan politic oarecare, de conjunctura, ci ca un proces ireversibil, consecvent si firesc", a mentionat, luni, in Parlament, presedintele Vladimir Voronin, in alocutiunea rostita in calitate de candidat la un nou mandat de sef al statului.

Potrivit agentiei "INFOTAG", el a spus ca Planul de actiuni Republica Moldova – Uniunea Europeana "este doar partea vizibila a acestui proces".

"Munca pe care urmeaza sa o infaptuim este mult mai mare. Toate transformarile trebuie privite prin prisma corespunderii lor atit standardelor de la Copenhaga, cit si spiritului valorilor europene. Anume in acest sens trebuie sa fie reformat sistemul nostru judecatoresc, sa fie infaptuita demilitarizarea si depolitizarea in continuare a organelor de ocrotire a ordinii de drept si a serviciilor speciale. In acelasi context se inscrie si formarea unor mass-media deschise, responsabile si dinamice", a mentionat seful statului.

El s-a aratat convins ca "numai suprematia legii, transparenta si accesibilitatea institutiilor democratice, independenta instantelor de judecata si executarea obligatorie a hotaririlor judecatoresti, informarea competenta a cetatenilor despre procesele ce au loc in tara pot constitui o garantie, constanta si sigura, ca nu ne vom abate de la calea aleasa".

"Sint convins ca anume pentru Moldova, care nu dispune de importante resurse de materii prime, democratia este cea mai buna modalitate de a pune in valoare potentialul nostru uman, care este destul de mare, de a le cultiva cetatenilor sentimentul de incredere in propria tara si in viitorul ei", a spus presedintele.

El a mentionat ca "noi trebuie sa mergem spre Uniunea Europeana nu ca niste "rude sarmane", ci ca un popor care a reusit sa invinga saracia si sa inregistreze indici economici inalti".

"Strategia de reducere a saraciei, sustinuta de institutiile financiare internationale, este, fara doar si poate, principalul nostru reper pe aceasta cale. Este, insa, important nu numai sa formulam corect scopurile pe care ni le-am propus. Nu mai putin important este sa punem la punct mecanismele si metodele de realizare a acestor scopuri", a spus el.

In opinia presedintelui, continuarea si intensificarea reformelor de tip nou constituie principala conditie pentru asigurarea progresului social si celui economic. "Aceasta inseamna ca viitorul Guvern trebuie sa reduca drastic proportiile interventiilor administrative in sfera economica, sa promoveze o serie de initiative legislative complexe, de felul deja cunoscutei initiative "Ghilotina", sa stabileasca reguli cit mai simple pentru desfasurarea activitatii economice, reguli bazate pe transparenta, pe competitivitate si pe excluderea implicarii administrative partinitoare in aceasta activitate", a mentionat Vladimir Voronin. Presedintele s-a pronuntat pentru reformarea radicala, de sistema, a aparatului de stat, bazata pe trei principii fundamentale: "pe stabilirea unui "prag" anticoruptional al salarizarii functionarilor, pe reducerea considerabila a numarului acestora si a atributiilor lor ce tin de acordarea sau neacordarea de aprobari, pe angajarea cadrelor in organele puterii executive pe baza de concurs".

Vladimir Voronin a mai spus ca "integrarea europeana pentru tara noastra este de neconceput fara realizarea integritatii teritoriale si fara asigurarea unei concordii interetnice durabile".

Presedintele Vladimir Voronin a declarat, luni, in Parlament, in discursul sau de candidat la functia de sef al statului, ca "statutul regiunii transnistrene nu poate fi elaborat in urma procesului de negocieri cu cei care au uzurpat puterea la Tiraspol, care se sprijina pe forta armata brutala, care sfideaza in mod fatis cele mai elementare norme democratice".

El a mentionat ca "izbavirea locuitorilor Transnistriei de samavolnicia de factura medievala trebuie sa aiba loc numai prin sustinerea energica a procesului de democratizare a acestei regiuni, prin eliminarea situatiei in care locuitorii Transnistriei au ajuns ostaticii unor jocuri geopolitice artificiale si absurde".

"Pentru noi, este important ca Federatia Rusa sa-si evacueze si contingentul sau militar, si munitiile. Si aceasta in nici un caz pentru ca locul militarilor rusi sa fie ocupat de catre persoane in uniforme de camuflaj venite din alte tari. Noi consideram orice forma de prezenta militara in regiune drept un anacronism, o absurditate, care nu are nimic in comun cu reglementarea transnistreana", a declarat presedintele.

El s-a aratat ferm convins ca "sprijinul univoc al SUA si al Uniunii Europene, precum si al vecinilor nostri, Ucraina si Romania, ne vor permite sa solutionam aceasta problema".

"Noi credem ca potentialul relatiilor bilaterale dintre Moldova si Federatia Rusa va permite sa fie solutionata in cel mai corect mod si in cel mai scurt timp aceasta problema, spre a ne concentra pe acele aspecte ale parteneriatului nostru care sint mai productive. Noi speram ca mecanismele de drept international ale OSCE si ale Consiliului Europei vor contribui la sporirea eficientei eforturilor comunitatii internationale in vederea solutionarii problemei transnistrene", a mentionat seful statului.

Potrivit spuselor sale, pentru Moldova, calea spre Europa inseamna "o cale pe care inainteaza, tinindu-se strins de miini, fara suspiciuni, fara reprosuri si fara banuieli reciproce, si Chisinaul, si Comratul, si Tiraspolul". "Aceasta este calea pe care, impreuna, ca o familie unita, trebuie sa mearga toate nationalitatile din tara noastra, toate limbile, toate confesiunile si numeroasele culturi, unice in felul lor, din patria noastra. Sint convins ca numai in aceste conditii noua ne este dat sa ajungem pina la portile ospitaliere, larg deschise, ale Uniunii Europene si sa ne ocupam locul pe care il meritam la masa natiunilor europene" , a mentionat presedintele.

Presedintele Vladimir Voronin este disponibil sa initieze discutii cu deputatii si sa stabileasca prin lege ca functia de presedinte al republicii este incompatibila cu apartenenta la un anumit partid politic. El a facut aceasta declaratie in timpul alocutiunii rostite, luni, in Parlament, in calitate de candidat pentru functia de sef al statului.

Seful statului a spus ca "s-ar putea sa aiba dreptate cei carora le trezeste anumite suspiciuni politizarea excesiva a functiei de sef al statului, apartenenta presedintelui la un partid politic concret si care considera ca anume aceasta il impiedica pe presedinte sa poarte raspundere in fata intregii societati".

"Este o teza discutabila, deoarece nici partidele politice, in ultima instanta, nu lupta pentru propriile interese, ci pentru cele publice. Eu, insa, sint gata sa discut aceasta problema, pentru ca, impreuna cu Dumneavoastra, sa operam modificarile necesare in legislatie, conform carora functia de Presedinte va fi incompatibila cu apartenenta la un partid sau altul", a spus el.

Vladimir Voronin s-a aratat convins ca "va fi inteles corect si de catre tovarasii de partid si ca, oricit de discutabil ar fi acest mod de abordare a problemei, cistigurile vor fi mai mari decit pierderile".

"Nici un cetatean al tarii noastre nu trebuie sa aiba impedimente de ordin politic sau moral pentru ca in ziua inaugurarii sa-si poata spune: "Acesta este presedintele meu! Acesta este presedintele tarii mele!", a declarat Vladimir Voronin. //INFOTAG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.