Presedintele Vladimir Voronin a stabilit sapte prioritati pentru noul guvern

Noul Guvern care fi ales in scurt timp va avea sapte prioritati: implementarea cu succes a Strategiei de Crestere Economica si Reducere a Saraciei; a Planului de Actiuni Uniunea Europeana – Republica Moldova; a Cadrului de cheltuieli pe termen mediu; a programului "Satul Moldovenesc"; a Programului de informatizare a societatii; a programului de reformare a invatamintului, stiintei si de sustinere a tineretului si sportului; a programului de liberalizare economica si reducere a coruptiei.

Declaratii in acest sens a facut vineri, in Parlament, presedintele Vladimir Voronin, in discursul sau cu ocazia desemnarii lui Vasile Tarlev in calitate de candidat la un nou mandat de prim-ministru.

Seful statului a spus ca Guvernul va avea de realizat si alte obiective cum ar fi: reintegrarea tarii, asigurarea unei stabilitati politice, mentinerea caracterului social al guvernarii, implementarea unui program de studiere a limbii de stat, tinindu-se cont si de interesele celor pentru care limba de stat nu este materna, formarea unei generatii noi de alegatori, promovarea imaginii tarii in exterior etc.

"in context, apare intrebarea: pot fi oare realizate toate aceste sarcini cu actuala structura a Guvernului? Bineinteles, ca nu! E nevoie de o noua abordare a problemei", a declarat Vladimir Voronin.

El a subliniat faptul ca in 15 ani dupa proclamarea independentei Moldovei personalul Guvernului a crescut de noua ori, formind "o clasa de birocrati care controleaza totul".

Potrivit presedintelui, in aceste conditii "s-a format un spirit de clan, infloreste cosmopolitismul politic, iar multi functionari au o calificare foarte joasa".

Vladimir Voronin sustine ca reformarea si modernizarea Guvernului ar trebui sa se produca in doua etape: formarea structurilor de care Executivul are nevoie pentru a-si realiza obiectivele; reducerea statelor de personal si directionarea ulterioara a mijloacelor obtinute la majorarea salariilor functionarilor ramasi "pina la un nivel incoruptibil".

Presedintele a mentionat ca toti functionarii Guvernului ar trebui alesi pe baza de concurs, astfel incit "sa fie atrase cele mai calificate cadre, care azi lucreaza in cadrul diferitor proiecte sau structuri internationale".

Seful statului a spus ca modernizarea noului Guvern ar trebui efectuata pina la 1 iulie 2006.

El a anuntat ca noul Guvern va fi alcatuit din cel mult 17 ministere. Seful statului i-a indemnat pe deputatii sa nu considere exagerat acest numar, deoarece "esenta modernizarii nu consta in reducerea numarului de ministere, ci a personalului".

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.