Connect with us

Politică

Președintele PDM Vlad Plahotniuc s-a întâlnit cu secretarul general al Consiliului Europei Thorbjørn Jagland

Publicat

pe

Aflat într-o vizită de lucru la Strasbourg, președintele PDM Vlad Plahotniuc a avut o întrevedere cu Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei.

Cele mai importante teme abordate în cadrul întâlnirii au fost cooperarea Consiliului Europei cu Republica Moldova, reformele realizate în 2016 și 2017 în privința administrației publice centrale și a funcționării justiției, precum și evoluțiile din dosarul transnistrean.

Potrivit unui comunicat al formaţiunii, liderul PDM Vlad Plahotniuc a subliniat importanța parteneriatului dintre Republica Moldova și Consiliul Europei, solicitând în continuare sprijinul acestei instituții pentru țara noastră.

El a mulțumit de asemenea domnului Jagland pentru vizita pe care a făcut-o la Chișinău în luna mai, cu prilejul lansării Planului de acţiuni al Consiliului Europei pentru Moldova 2017-2020.

„Coaliția de guvernare și PDM susțin acest plan și vor acorda tot sprijinul politic pentru implementarea lui. Tot ce ține de problematica drepturilor omului și a bunei funcționări a justiției e foarte important pentru Moldova”, a declarat Vlad Plahotniuc.

La rândul său, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, și-a exprimat aprecierea privind colaborarea Republicii Moldova cu Consiliul Europei și a salutat evoluțiile pozitive privind regiunea transnistreană, inclusiv semnarea celor 4 protocoale dintre Chișinău și Tiraspol pe 25 noiembrie curent.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Traian Băsescu a contestat decizia Judecătoriei Chișinău

Publicat

pe

De către

Fostul președinte Traian Băsescu a contestat astăzi decizia Judecătoriei Chișinău prin care i s-a respins cererea privind anularea decretului lui Igor Dodon privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova.

“Pe parcursul examinării cauzei în fond reclamantul a prezentat probe și argumente incontestabile ce demonstrează ilegalitatea decretului contestat. Din acest motive, aducem la cunoștința opiniei publice că în această după-amiază am înregistrat o cerere de apel prin care contestăm hotărârea instanței de fond”, a anunțat Andrei Bivol, avocatul lui Traian Băsescu.

Reamintim că fostul președinte român Traian Băsescu rămâne deocamdată fără cetățenia Republicii Moldova. Aceasta după ce Judecătoria Chișinău a respins astăzi cererea lui Traian Băsescu prin care acesta a solicitat anularea decretului privind lipsirea de cetățenie a Republicii Moldova semnată de Igor Dodon.

Președintele Igor Dodon a semnat decretul privind retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu la data de 3 ianuarie 2017.

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, şi soţia sa au devenit cetăţeni ai Republicii Moldova la 3 noiembrie 2016, după ce au depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti.

Traian şi Maria Băsescu au primit cetăţenia moldovenească prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti, semnat la începutul lunii iunie a anului 2016.

Citește mai departe

Politică

PAS a cerut în fața ANRE reducerea tarifelor la gazele naturale

Publicat

pe

De către

Partidul Acțiune și Solidaritate a desfășurat astăziun flashmob în fața sediului ANRE pentru a cere reducerea imediată a tarifelor la gazele naturale. Potrivit membrilor și simpatizanților formațiunii, deși prețul de import al gazelor naturale este în continuă scădere, ANRE nu a revizuit tarifele de doi ani, iar cetățenii plătesc, în prezent, cu aproape 30% mai mult decât costurile reale.

“Toți cetățenii cunosc că prețul de achiziție pentru gazele naturale cumpărate din Rusia în ultimii doi ani au scăzut cu aproape o treime. Pe când tariful pe care îl plătesc consumatorii finalii, toți noi, nu a scăzut. Întrebarea este unde se duc acești bani și ce face statul cu acești bani. Noi cerem ca ANRE să coboare tarifele pentru consumatorii finali odată cu reducerea prețului de achiziție. După unele calcul în ultimul an jumate s-au strâns peste un miliard jumate în plus”, a declarat Mihai Popșoi, vicepreședinte PAS.

Mai mult, cei de la PAS susțin că motivul menținerii actualelor tarife este unul pur electoral: la indicaţia Partidului Democrat, ANRE menţine tariful şi impune consumatorii să plătească mai mult, pentru a aproba apoi o reducere mai mare a tarifului în toamnă, în ajunul alegerilor parlamentare.

“Deşi Agenţia trebuie să fie o instituţie independentă, aceasta este utilizată de Partidul Democrat pentru a-şi construi imagine politică din buzunarul consumatorilor. PAS cere ajustarea tarifelor la costurile reale și micșorarea lor acum, în interesul oamenilor, și nu în avantajul Partidului Democrat”, au declarat membrii PAS.

Citește mai departe

Politică

Delegația Parlamentului Republicii Moldova participă la sesiunea de iarnă a APCE

Publicat

pe

De către

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) se întrunește în prima sesiune din anul 2018, în perioada 22-26 ianuarie curent, la Strasbourg. Din delegația parlamentară a Republicii Moldova fac parte deputații Marian Lupu, șeful delegației naționale, vicepreședintele Legislativului Valeriu Ghilețchi, Valentina Buliga, Vlad Batrîncea și Inna Șupac.

Potrivit agendei, în cadrul sesiunii curente urmează a fi ales președintele Adunării Parlamentare și Comisarul pentru drepturile omului. Tradițional, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland va rosti un discurs oficial. Totodată, alocuțiuni vor avea președintele Armeniei Serzh Sargsyan, președintele Austriei Alexander Van der Bellen și prim-ministrul Danemarcei, Lars Løkke Rasmussen.

Membrii APCE vor dezbate raportul privind respectarea drepturilor omului în anul 2017 și vor discuta despre eficiența politicilor din domeniul sportului. La fel, vor aborda subiectul protecției și promovării limbilor regionale și ale minorităților naționale.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei  este unul dintre cele două organe statutare ale Consiliului Europei,  dedicată apărării drepturilor omului, a democrației și a statului de drept.  Adunarea este formată din 318 de parlamentari delegați de către parlamentele naționale ale celor 47 de state membre ale Consiliului și, în general, se întrunește de patru ori pe an pentru sesiuni plenare de o săptămână, la Strasbourg.

Prima sesiune a avut loc în Strasbourg, la 10 august 1949, putând fi considerată cea mai veche adunare parlamentară internațională cu o compoziție pluralistă de membri aleși democratic pe baza unui tratat interguvernamental. Republica Moldova a aderat la Consiliul Europei în anul 1995.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Social2 ore în urmă

Petițiile mamelor care acuza probleme la naștere, din cauza sistemului medical, analizate de CNA

Cele 98 de petiții transmise de un grup de mame care au semnalat condiții inadecvate ale sistemului medical din Moldova...

Externe3 ore în urmă

Rusia a rămas fără reprezentant permanent la NATO

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a eliberat pe Aleksandr Gruşko din postul de reprezentant permanent al Rusiei la NATO, un decret...

Externe3 ore în urmă

Trei români au golit de peşte un lac din Italia. Au pescuit peste 3 tone și jumătate de pește

Braconierii români au făcut măcel pe un lac din Italia. Trei bărbați de origine română au fost reținuți după ce...

Economie5 ore în urmă

Ministrul Economiei Chiril Gaburici a avut o discuție telefonică cu omologul său ucrainean Stepan Kubiv

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut astăzi o discuție telefonică cu prim-viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Comerțului din...

Social5 ore în urmă

Apă-Canal Chișinău a semnat un contract cu o companie franceză. Vor fi reabilitate 55 km de rețele de apeduct

Apă-Canal Chișinău  a semnat un pachet de reabilitare a rețelelor de apeduct, care prevede modernizarea a circa 55 km de...

Politică5 ore în urmă

Traian Băsescu a contestat decizia Judecătoriei Chișinău

Fostul președinte Traian Băsescu a contestat astăzi decizia Judecătoriei Chișinău prin care i s-a respins cererea privind anularea decretului lui...

Diaspora6 ore în urmă

A fost creat Consiliul Național al Diasporei din Canada

Asociațiile obștești ale diasporei Republicii Moldova au decis crearea Consiliului Național al Diasporei din Canada (CNDC). Decizia de constituire a...

Advertisement

Opinii