Connect with us

Diverse

Președintele PD: Primăria și Guvernul trebuie să conlucreze

Publicat

pe

Guvernul și Primăria din Chișinău trebuie să conlucreze, indiferent ce culoare politică au conducătorii. Afirmația îi aparține președintelui PDM, Vlad Plahotniuc, și a fost făcută pentru portalul tribuna.md.

În acest context, președintele PDM a declarat că, indiferent cine este primar, Guvernul trebuie să ajute Chișinăul. Și asta atâta timp cât activitatea instituției este una în interesul oamenilor. ”Și Guvernul va face asta, va sprijini cu tot ce poate Chișinăul. Nu se va ține cont că primarul este de la un partid de opoziție, Guvernul și Primaria sunt ale cetățenilor și trebuie să conlucreze, indiferent ce culoare politică au conducătorii. La fel ar trebui să lucreze și Consiliul Municipal Chișinău, să termine cu luptele interne și să se apuce să muncească pentru cetățeni”, a spus liderul democraților.

Totodată, președintele PDM spune că rezultatul alegerilor reprezintă și un moment al adevărului. Iar cetățenii vor putea în sfârșit vedea de ce sunt capabili competitorii politici.

”Să stai în tribună și să critici e simplu, dar când cobori în teren și trebuie să muncești pentru rezultate, lucrurile se schimbă radical”, a spus Plahotniuc.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

O vacă din Bulgaria, condamnată la moarte după ce a fost prinsă în afara UE. Proprietarul cere să-i lase animalul în pace

Publicat

pe

De către

O vacă bulgară, care a trecut din greşeală graniţa cu Serbia, adică într-un stat ce nu face parte din UE, urmează să fie sacrificată întrucât normele europene interzic revenirea bovinei în Bulgaria. Proprietarul bovinei cere autorităţilor să lase animalul să trăiască în pace, potrivit AFP.

Povestea vacii Penka, ce aparţine unui cetăţean bulgar, a început pe 12 mai. Din greşeală, Penka a ajuns în ţara vecină, fără să fie interceptată de poliţiştii de frontieră. Ea a ajuns la un fermier sârb, care a identificat-o după crotalia auriculară şi a returnat-o proprietarului său.

Totuşi, autorităţile de frontieră i-au interzis bulgarului să îşi ia înapoi vaca şi au decis ca animalul să fie inspectat de un doctor.

În pofida unui certificat sanitar-veterinar sârb care atestă starea de sănătate perfectă a bovinei, veterinarul care a consultat-o pe Penka a decis ca animalul să fie eutanasiat din cauza legilor Uniunii Europene care interzic importul de animale din ţări non-UE, notează euronews.com.

Autorităţile sanitare bulgare au declarat că nu au nicio marjă de manevră, în pofida apelurilor la clemenţă venite din întreaga ţară după ce acest caz a fost mediatizat.

Cazul vacii Penka a ajuns şi la urechile europarlamentarilor de la Bruxelles după ce o petiţie de salvare a animalului a fost semnat deja de peste 15.000 de oameni.

Citește mai departe

Diverse

Andrei Năstase: Cinematograful Gaudeamus, demolat cu tot cu drapelul de stat. A venit Dima cu buldozerul// VIDEO

Publicat

pe

De către

Zeci de chișinăuieni au ieșit sâmbătă seara în stradă la un protest spontan, organizat împotriva acțiunilor de demolare a Cinematografului Gaudeamus. Primarul ales al capitalei, Andrei Năstase, prezent la fața locului, s-a arătat indignat că lucrările se fac sâmbătă seara, deși anterior societatea civilă și el personal au solicitat să stopeze demolarea până municipalitatea nu o să facă o claritate în acest caz.

Totodată, Andrei Năstase s-a arătat revoltat că edificiul a început a fi demolat cu tot cu drapelul de stat pe frontispiciul acesteia.

„Sâmbătă seara, la chindii, s-a decis să se demoleze o construcție, pe care mulți o consideră istorică, indiferent dacă este sau  nu inclusă în registrul edificiilor de importanță municipală sau națională. Este o afacere dubioasă. Societatea civilă a reacționat, am reacționat și eu, întrucât nu era stabilit gardul de protecție. Iar astăzi la amiază au instalat acest gard și iată în câteva ore au început a demola clădirea”, a spus Andrei Năstase.

Andrei Năstase a spus că nu mai poate opri demolarea acestui edificiu, dar că a cerut viceprimarului Nistor Grozavu dosarul privatizării cinematografului, pentru a vedea legalitatea acestuia. Noul primar ales a arătat că, într-un timp foarte scurt, a fost demolată o aripă, frontispiciul clădirii. „Uitați-vă cum arată drapelul Republicii Moldova”.

„Am venit aici și văd cum un buldozer dă în drapelul RM, dă în acest edificiu construit în anii 50 și care pentru mulți dintre noi constituie un edificiu istoric, Am intervenit și am oprit, și după aceasta mecanicul a luat-o la sănătoasa. Când l-am întrebat dacă are documente și documente care să-l identifice mi-a spus că îl cheamă Dima”, a spus el.

Astăzi, Andrei Năstase s-a întâlnit cu viceprimarul Nistor Grozavu, iar la întrevedere l-a îndemnat să se opună ilegalităților din oraș, pentru că „ceea ce este demolat nu mai poate fi adus înapoi”.

„Eu în această noapte nu am putut dormi. Și știți de ce? Pentru că m-am duc la Gaudeamus cu o oră mai târziu. Atât îmi reproșez, dar nu pot să stau paznic la toate edificiile din oraș. Dacă mă duceam cu un ceas mai înainte nu era demolat acest edificiu”, a declarat Andrei Năstase.

El a îndemnat cetățenii să se adune astăzi la ora 13.00 în fața fostului cinematograf, pentru a trage un semnal de alarmă împotriva ilegalităților comise în oraș.

„Vă îndemn să fiți la ora 13.00 în fața la Gaudeamus. Veniți să vedeți ce dezmăț este demarat acolo de autoritățile centrale și locale. În spatele acestor ilegalități se află personal Plahotniuc prin niște intermediari”, a menționat Andrei Năstase.

Anterior, Primăria Chișinău a publicat un comunicat de presă prin care a anunțat că lucrările de demolare a imobilului cu suprafaţa de 1007,5 metri pătraţi se execută autorizat, conform autorizaţiei de desfiinţare din 22 martie curent. Clădirea respectivă, din str. Vasile Alecsandri, 4 este proprietate privată a unui agent economic, începând cu anul 2004.

Citește mai departe

Diverse

Persoanele care au lucrat după ieșirea la pensie vor primi pensii mai mari

Publicat

pe

De către

Persoanele care au lucrat sau continuă să muncească după ce au ieșit la pensie vor primi pensii mai mari. Un proiect de lege privind recalcularea pensiilor pentru limita de vârstă, în funcție de stagiul de cotizare cumulat după realizarea dreptului la pensie, a fost aprobat astăzi de Guvern.

Recalcularea pensiilor va fi efectuată pe etape, în primul rând – a pensiilor stabilite până la 1 ianuarie 1999.

Astfel, de la 1 ianuarie 2019, vor fi recalculate pensiile persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare mai mare de 15 ani, după ce au ieșit la pensie.

De la 1 ianuarie 2020, vor fi revăzute și pensiile celor care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani. În ceea ce privește pensiile stabilite în perioada 1 ianuarie 1999 – 1 ianuarie 2019, recalcularea se va face treptat, începând cu anul 2021 și până în 2027.

De recalcularea pensiei în 2019 vor beneficia aproximativ 2500 de persoane, cu o majorare mai mult decât dublă a pensiei medii – de 2,3 ori, de la 2048 lei la 4770 lei, iar în 2020 – peste 5500 beneficiari, tot cu o dublare a mărimii medii a pensiei, de la 1900 la 3765 lei.

Persoana va putea solicita reexaminarea pensiei doar o singură dată, cuantumul pensiei urmând a fi mai mare decât mărimea pensiei pe care o primește în prezent.

Proiectul de lege reprezintă o nouă etapă în realizarea reformei sistemului de pensii din Republica Moldova și va contribui la reducerea inechităților din sistemul de asigurări sociale, astfel încât acesta să fie echitabil, sustenabil și transparent.

„Formula de calcul după 1999 era incorectă şi nimeni nu își primea pensia conform banilor pe care i-a plătit în fondul social. Noi am revizuit această formulă prin modificarea legii. După care, etapă cu etapă, am valorizat toate pensiile”, a spus Pavel Filip.

Amintim că, în anul curent, va fi finalizată, anticipat, realizarea tuturor etapelor de valorizare a pensiilor. La 1 aprilie au fost recalculate pensiile stabilite între anii 2012-2013, iar începând cu 1 octombrie 2018 vor fi valorizate și cele stabilite în perioada 2014 – 31 martie 2017.

Citește mai departe