Preşedintele Parlamentului Andrian Candu şi premierul Pavel Filip nu vor participa la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, convocată astăzi de preşedintele Igor Dodon, a anunţat şeful Legislativului Andrian Candu la un briefing după ședința Biroului Permanent al PDM.

Potrivit lui, decizia a fost luată pentru că mai multe subiecte incluse pe ordinea de zi nu țin de competența CSS sau a șefului statului.

Pe agenda Consiliului Național de Securutate sunt incluse chestiuni care nu sunt de competența lui Igor Dodon, cum ar fi decizia Guvernului de a-l declara pe Rogozin „persona non grata”. Punerea pe ordinea de zi a unui asemenea chestiuni este o provocare și se urmărește să se polimizeze un subiect consumat. Subiectul acesta nu poate fi discutat”, a spus Andrian Candu.

Oficialul a precizat că nu este vorba despre boicotarea CSS. “Noi vom participa atunci când pe ordinea de zi vor fi chestiuni care țin într-adevăr de securitatea țării. Constituția prevede clar care sunt competențele Guvernului, Parlamentului și a președintelui RM și de fiecare dată vom acționa conform acestor prevederi”, a menţionat Candu.

La începutul lunii august, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova. Guvernul i-a interzis lui Rogozin accesul pe teritoriul Moldovei, dar și tranzitarea teritoriului țării noastre, pentru declarațiile defăimătoare și mincinoase la adresa cetățenilor Moldovei.