Presa rusă: Transnistria – în pragul unui „scandal al gazelor”

Un deputat al aşa-zisului soviet suprem de la Tiraspol declară că executivul local gestionează abuziv banii obţinuţi de la vinderea gazului rusesc, care este livrat practic pe gratis de Rusia regiunii separatiste, dar şi resursele din fondul de rezervă, scrie publicaţia rusă Nezavisimaya Gazeta.

„Executivul trebuie să explice unde sunt banii obţinuţi de la comercializarea gazului rusesc, care este livrat de Rusia regiunii separatiste,  dar şi pe ce sunt cheltuiţi banii din fondul de rezervă”, a declarat alesul local, Anatoli Dirun, liderul mişcării „Unitate populară”, care a fost iniţiatorul unei acţiuni de protest ce a avut loc zilele de odinhă la Tiraspol.

Anatoli Dirun a precizat că deja a lansat o iniţiativă legislativă, în care solicită explicaţiile de rigoare  Executivului.

Publicaţia rusă subliniază că actualul lider separatist Evgheni Şevciuk a venit la putere anume abordând subiectul gestionării banilor obţinuţi de la comercializarea gazului rusesc. Atunci, a fost acuzată de getionarea frauduloasă a banilor obţinuţi de la vinderea gazului nora fostului lider separatist Igor Smirnov, după care acesta a şi pierdut alegerile, iar Evgheni Şevciuk le-a câştigat.

Dar mitingul de protest de la Tirspol, primul organizat în regiunea separatistă, a arătat că toate probleme vechii puteri au migrat către cea nouă. Iar întrebarea a rămas aceeaşi: unde pleacă banii obţinuţi de la comercializarea gazului rusesc, şi cei din fondul de rezervă şi de ce a s-a înrăutăţit calitatea vieţii, scrie www.ng.ru.

„Acţiunea de protest a fost organizată nu de viaţă bună, pensiile şi salariile de abia ajung pentru achitarea plăţilor  pentru serviciile comunale. Guvernul, majorând tarifele, nu a anunţat sovietul suprem. Iar astfel de chestiuni trebuie discutate şi aprobate doar în parlament”, a declarat pentru publicaţia rusă Anatoli Dirun.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare