Premierul polonez acuzat de abandonarea anchetei în cazul tragediei de la Smolensk

Un grup de imigranţi polonezi în Canada, 40 la număr, veniţi din Toronto şi Ottawa au protestat împotriva abandonării anchetei privind catastrofa aeriană din Rusia, Smolensk, în care au murit preşedintele Lech Kaczynski şi numeroşi oficiali polonezi.

Manifestul a avut loc în cadrul unei întâlniri a Premierului polonez, Donald Tusk cu canadienii de origine poloneză care a avut loc săptămâna trecută la Ontario.

Oficialul polonez a avut parte de o primire călduroasă din partea descendenţi ai imigranţilor veniţi din regiunea Kaszuby, în nordul Poloniei, de unde este originar şi Tusk, iar, pe de altă parte, grupul de protestatari s-au arătat nemulţumiţi de activitatea Premierului polonez în ceea ce priveşte catastrofa aeriană în care şi-a pierdut viaţa preşedintele Lech Kaczynski şi numeroşi oficiali polonezi.

Ţinuţi departe de biserica Sf. Stanislas unde Tusk a fost primit de comunitatea locală, dar compensând distanţa şi numărul mic cu un sistem de sonorizare puternic, ei au arborat banderole şi pancarte în limbile engleză şi poloneză pentru a cere o anchetă internaţională asupra catastrofei de la Smolensk şi demisia guvernanţilor polonezi actuali, calificaţi drept "trădători".

"Este o conspiraţie ruso-poloneză", afirmă Witold Szalankiewicz, stabilit timp de 20 de ani la Ottawa. El a declarat că protestează personal "în calitate de polonez", în timp ce alţi militanţi, majoritatea femei pensionare, susţin că fac parte din Uniunea naţională poloneză, un grup conservator puţin cunoscut.

Amintim că pe 10 aprilie 2010, lângă aeroportul de la Smolensk s-a prăbuşit avionul preşedintelui polonez Lech Kaczynski. Catastrofa a luat viaţa a 96 de persoane, inclusiv a cuplului Kaczynski. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.