Connect with us

Politică

Premierul Pavel Filip efectuează o vizită oficială în Georgia

Publicat

pe

Premierul Pavel Filip întreprinde, în perioada 27-29 noiembrie 2017, o vizită oficială în Georgia. Premierul va avea întrevederi cu mai mulți oficiali de nivel înalt și va participa la „Tbilisi Belt and Road Forum”.

Prim-ministrul Pavel Filip se va întâlni cu premierul georgian, Giorgi Kvirikashvili, cu preşedintele Parlamentului, Irakli Kobakhidze și cu președintele Georgiei, Giorgi Margvelashvili. Oficiali vor discuta despre posibilitățile de dinamizare a parteneriatului bilateral.

La 28 noiembrie, şeful Executivului va participa la „Tbilisi Belt and Road Forum”.

În cadrul evenimentului, vor fi abordate chestiuni ce ţin de facilitarea comerțului în contextul inițiativei Belt and Road (Un circuit, un drum – „Drumul Mătăsii”), modernizarea infrastructurii transporturilor, conexiunea digitală și asigurarea securității energetice. De asemenea, în marja lucrărilor Forumului,

Premierul Pavel Filip va avea o întrevedere cu omologul său ucrainean, Volodimir Groisman şi cu vicepreşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Alain Pilloux.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Politică

Pavel Filip la întrevederea cu președintele AP NATO: R.Moldova este o țară neutră, dar asta nu înseamnă izolată

Publicat

pe

De către

Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu președintele Adunării Parlamentare NATO, Rasa Jukneviciene, aflată într-o vizită în Republica Moldova, în perioada 17 – 19 octombrie. Oficialii au discutat despre dezvoltarea capacităților de securitate și apărare ale țării noastre în contextul provocărilor din regiune.

„Faptul că Republica Moldova prin Constituția sa este o țară neutră nu înseamnă că ne dorim să fim o țară izolată. Dimpotrivă, ne dorim o colaborare foarte strânsă cu NATO, ne dorim să învățăm, ne dorim să instruim militarii noștri și să participăm la exerciții comune internaționale”, a menționat Pavel Filip.

Oficialul a adăugat că „neutralitatea nu a fost alegerea noastră. A fost impusă de implicarea forțelor militare rusești în conflictul de pe Nistru”.

„Aceste forțe, din păcate, până astăzi nu au plecat de pe teritoriul Republicii Moldova în ciuda apelurilor repetate ale țării noastre și comunității internaționale și a angajamentelor Federației Ruse”, a spus Pavel Filip.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, președintele Adunării Parlamentare NATO, Rasa Jukneviciene a menționat că instituția poate pune la dispoziția țării noastre expertiza și experiența necesare pentru a face față noilor riscuri și provocări din regiune, în special cele legate de implicarea Federației Ruse.

„NATO nu este o alianță pentru război. Este este o alianță pentru pace. O alianță pentru democrație”, a punctat oficialul.

Premierul Pavel Filip a confirmat acest lucru, menționând proiectele NATO implementate în țara noastră, cum ar fi cel de retragere a stocurilor de pesticide periculoase.

Adunarea Parlamentară a NATO este o organizaţie interparlamentară, care reuneşte, în prezent, parlamentari din cele 29 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, precum şi din 12 ţări membre-asociate.

Republica Moldova este membru-asociat al Adunării Parlamentare a NATO din noiembrie 1994.

Citește mai departe

Partidul Acțiune și Solidaritate

PAS: 100 de lucruri pe care PD nu le va spune duminică

Publicat

pe

De către

Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat astăzi la o conferință de presă că democrații vor organiza duminică la Chișinău un eveniment de amploare, „pentru a arăta cetățenilor cât de puternici sunt”, dar la care nu se va spune „niciun adevăr”.

Mai mult, potrivit celor de la PAS, ei au fost sesizați de mai mulți cetățeni, care au spus că „oamenii sunt obligați să se prezinte la acest miting al guvernării”.

„PD va cheltui sume enorme de bani din surse obscure, pentru a organiza un eveniment fastuos și a arăta cetățenilor cât de puternici sunt. PD va aduce cu forța oameni pentru a crea iluzia de putere. Cei cu adevărat puternici nu au nevoie să creeze iluzia puterii. Cei cu adevărat puternici nu șantajează și nu hărțuiesc funcționarii publici, profesorii, medicii. De fapt, Plahotniuc și colegii lui din PD sunt niște lași. Ei nu ar avea nicio putere, dacă noi toți, cei care vrem să trăim cu demnitate într-o țară liberă, ne unim”, a declarat Președinta PAS, Maia Sandu, la conferința de presă.

Reprezentanții PAS au menționat că în această duminică Plahotniuc și colegii săi din PD nu vor spune oamenilor „niciun adevăr”. Ei au anunțat că PAS a realizat o listă de 100 de lucruri pe care nu le va spune PD oamenilor, dar s–au arătat siguri că lista aceasta este mult mai lungă –„abuzuri, fărădelegi, incompetență, hoție, favoritism, amenințări – despre acestea PD nu va vorbi”.

De asemenea, PAS a întocmit un „top al celor mai mari păcate” ale PD-ului, îndemnând oamenii să aleagă 3 păcate ale PD-ului care li se par cele mai grave.

De notat că, fiind întrebat astăzi ce eveniment organizează PDM duminică în centrul capitalei,  președintele Parlamentului Andrian Candu a răspuns sec: „Un eveniment al Partidului Democrat”.

Citește mai departe

Politică

Dodon despre inițiativa PDM de a organiza un referendum: Nu ne temem. Avem certitudinea că votul va fi negativ

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon susține că nu e corect ca ideologia unor partide să devină ideologie de stat, „deoarece așa ceva este antidemocratic și împotriva principiului de pluralism de idei”.

Afirmația a fost făcută după ce proiectul de modificare a Constituției prin introducerea sintagmei „integrarea europeană” nu a întrunit astăzi în Parlament numărul necesar de voturi.

Igor Dodon a declarat că acum, conform Constituției, acest subiect nu va putea fi pus la vot în Parlament pe parcursul unui an de zile. „Iar după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, înțelegem cu toții că o majoritate pro-europeană nu va mai exista”, a menționat președintele.

Cât privește inițiativa PDM de a organiza un referendum consultativ pe subiectul integrării europene, șeful statului susține că atât el, cât și Partidului Socialiștilor acceptă provocarea, arătându-se convins că plebiscitul va arăta un vot negativ.

„Și Președinția, și Partidul Socialiștilor, avem certitudinea că votul la referendum va fi negativ, deoarece după 9 ani de guvernare așa-zis pro-europeană, cetățenii nu mai au încredere nici în partidele de dreapta, nici în ceea ce propun aceste partide pseudo-europene, iar referendumul va confirma această dispoziție socială”, a mai spus Igor Dodon.

Reamintim că în ședința plenară de astăzi a Parlamentului, proiectul de modificare a Constituției a fost votat de 54 de deputați din majoritatea parlamentară, fiind necesare în acest sens 67 de voturi. Fracțiunile PL, PLDM și PCRM au anunțat că nu vor susține proiectul și au părăsit sala de ședințe înaintea procedurii de votare, iar Fracțiunea PSRM nu a votat inițiativa.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com