Connect with us

Publicat

pe

Premieră mondială pentru Republica Moldova! Ţara noastră va deveni capitala mondială a turismului vitivinicol în perioada 6-7 septembrie 2018, când va găzdui cea de-a treia Conferință Mondială privind Turismul Vitivinicol a Organizației Mondiale a Turismului pe lângă ONU (UNTWO). Evenimentul de anvergură va contribui la promovarea imaginii Republicii Moldova pe plan internațional, ca destinație turistică vitivinicolă globală.

La Conferință vor participa sute de profesioniști și oficiali de rang înalt din domeniul turismului vitivinicol din circa 60 de țări de pe mapamond, inclusiv Uniunea Europeană (UE), Comunitatea Statelor Independente (CSI), Asia, America de Nord și America de Sud. La sesiunile conferinței vor asista circa 30 jurnaliști și bloggeri străini, care vor relata prin prisma propriilor impresii cele mai interesante activități. La nivel local, evenimentul este coordonat de Agenția de Investiții din Moldova – autoritate administrativă centrală din subordinea Executivului, în baza Acordului privind organizarea conferinţei, semnat de către Guvernul Republicii Moldova și UNWTO și ratificat de către Parlament. Având în vedere importanţa majoră pentru industria mondială a turismului vitivinicol, evenimentul se desfășoară cu suportul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) în colaborarea cu Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanațat de USAID și Guvernul Suediei, care susțin dezvoltarea acestui domeniu în țara noastră.

Rodica Verbeniuc, director general, Agenția de Investiții din Moldova: „Conferința Globală privind Turismul Vitivinicol a Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO) este un eveniment emblematic pentru industria mondială a turismului, iar fiecare ediţie devine o platformă de discuţii şi schimb de experienţă între profesioniștii din domeniu din toată lumea. Republica Moldova este onorată să găzduiască acest eveniment de anvergură, aliniindu-se astfel țărilor cu renume mondial în domeniul vitivinicol, precum sunt Georgia și Argentina, unde s-au desfășurat edițiile precedente. Sectorul turismului vitivinicol este unul strategic pentru economia RM, iar produsele vinicole autohtone, oferta turistică rurală, gastronomică și culturală merită să fie cunoscute şi apreciate. Spunem tuturor oaspeților noștri„Noroc!” și ne dorim ca evenimentul să devină o rampă de promovare internațională a ţării noastre, ca destinație atractivă pentru turism și investiții.”

„Turismul Vitivinicol – element important pentru dezvoltarea rurală” va fi tema celei de-a

treia ediții a Conferinței Mondiale privind Turismul Vinicol și se va axa pe explorarea oportunităților de dezvoltare rurală durabilă prin intermediul turismului receptor, în general, și turismului vitivinicol, în particular. Dezvoltarea rurală durabilă este o prioritate la nivel global și se rezumă la necesitatea integrării obiectivelor economice cu cele ecologice și de protecție a mediului, pentru a face față provocărilor secolului 21.

Timp de două zile, cât va dura conferința, vor fi organizate o serie de acțiuni de promovare a turismului vitivinicol autohton și de prezentare a ofertei turistice a Moldovei, care vor include tururi ghidate și degustații de vinuri, show-uri gastronomice și culturale, expoziții artizanale. Fiecare eveniment al conferinței se va desfășura în locații vitivinicole diferite, pentru a oferi oaspeților cât mai multe experiențe autentice, ce îi vor ajuta să-şi contureze impresia despre potenţialul turistic al ţării noastre.

Date statistice despre sectorul turismului

Conform Organizației Mondiale a Turismului, turismul generează o cifră de afaceri de aproximativ 1300 miliarde USD, ce reprezintă 10% din PIB global, 30% din exportul total de servicii ori 7% din total exporturi, iar unul din zece locuri de muncă este generat de turism. Aceasta este industria cu cel mai alert ritm de creștere pe plan internațional, triplându-și încasările din anul 2000 până în prezent, iar OMT prognozează menținerea acestei tendințe până în anul 2030.

Sectorul turismului din Republica Moldova are un potențial de dezvoltare enorm. În doar câțiva ani, țara noastră a evoluat de la titlul de cea mai puțin vizitată destinaţie europeană (2013, Lonely Planet) la figurantă în cele mai importante top-uri ale destinațiilor turistice, recomandate călătorilor (2017, National Geographic, Huffington Post, Trips.Com).

Anul trecut, Republica Moldova a înregistrat o creștere cu 50% a numărului de cetățeni străini, față de 2015. Tot în 2017 pensiunile rurale au înregistrat de 3 ori mai mulți vizitatori față de acum 2 ani, numărul vinăriilor care oferă servicii turistice s-a dublat, iar numărul vizitatorilor de destinații turistice vitivinicole a crescut cu 20%.

Despre Agenția de Investiții

Agenția de Investiții (AI) este autoritatea administrativă centrală subordonată Guvernului RM, creată în aprilie 2018, prin fuziunea Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) cu Agenţia de Stat a Turismului. Instituția are misiunea de a contribui la dezvoltarea economică a țării, iar printre domenille de activitate ale AI se numără promovarea imaginii RM cu scopul atragerii investiţiilor străine, susținerea activităţii investiţionale, protejarea investitorilor, promovarea exporturilor și a turismului.

Despre Organizaţia Mondială a Turismului

Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO), cu sediul în Madrid, Spania, este o agenţie a Naţiunilor Unite, care coordonează promovarea la nivel internațional a turismului responsabil, durabil și accesibil. OMT încurajează implementarea Codului global de etică în Turism, pentru maximizarea contribuției socio-economice a turismului, odată cu minimizarea posibilelor impacturi negative. Totodată, organizația este angajată în promovarea turismului ca instrument de atingere a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, orientate spre reducerea sărăciei și promovarea dezvoltării durabile.

Turism

Cea de-a treia Conferință Globală a Turismului Vitivinicol a fost declarată închisă. Moldova a predat ștafeta următoarei țări gazde – Chile

Publicat

pe

De către

Cea de-a treia Conferință Globală privind Turismul Vinicol găzduită de țara noastră s-a încheiat cu o ceremonie festivă. Pe parcursul momentului solemn, organizatorii din Republica Moldova, alături de reprezentanții țărilor care au găzduit edițiile anterioare, Georgia și Argentina, au predat în mod oficial ștafeta reprezentantului Chile, țară în care urmează să se desfășoare cea de-a patra Conferință Globală privind Turismul Vinicol în anul 2019.

Rodica Verbeniuc, director general, Agenția pentru Investiții: „Sunt recunoscătoare și onorată că am găzduit cea de-a treia ediție a Conferinței Globale privind Turismul Vitvinicol. Pentru Moldova acesta a fost un eveniment istoric, întrucât suntem o piață cu o economie emergentă pentru noi este extrem de important ca voi veniți din toate părțile lumii ați acceptat această aventură. Sunt sigură că mulți dintre voi înainte să ajungă aici credeau că Moldova era o țară care nu avea un loc bine stabilit pe harta mondială a turismului vitivinicol. Iar datorită vouă, a tuturor participanților la acest eveniment, Moldova are un loc binemeritat pe harta destinațiilor turistice importante. Pentru noi fiecare vizitator al țării este un oaspete de onoare și este extrem de important ce experiențe luați cu voi acasă. Noroc!”

Cristobal Forttes, Secretariatul Turismului, Ministerul Economiei și Tursimului din Chile: „De acum încolo, Chile are o responsabilitate enormă, fiind următoarea gazdă a Conferinței Globale privind Turismul Vitivinicol.  A fost o călătorie extrem de frumoasă, aici în Moldova, iar responsabilitatea noastră este și mai mare, după această călătorie. Mulțumim Republicii Moldova pentru că a fost o gazdă primitoare și a depus extrem de mult suflet în tot ce a făcut.”

Jaime Cabal, secretar general adjunct, Organizația Mondială a Turismului: „Le mulțumesc tuturor participanților și vorbitorilor la acest eveniment. Mulțumim Republicii Moldova pentru ospitalitate, pentru organizarea exemplară a Conferinței, care va servi drept exemplu pentru următoarea țară gazdă-Chile. Moldova a fost extrem de primitoare și sper ca anul viitor și Chile să fie la fel.”

Conferința Globală privind Turismul Vinicol a fost găzduită în premieră de Republica Moldova, fiind organizată de către Agenția de Investiții – autoritate administrativă centrală din subordinea Guvernului RM, sub egida Organizației Mondiale a Turismului, cu suportul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) și a Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanațat de USAID și Guvernul Suediei.

Despre turismul vitivinicol în Republica Moldova

Anul trecut, Republica Moldova a înregistrat o creștere cu 50% a numărului de turiști străini, față de 2015. Tot în 2017 pensiunile rurale au înregistrat de 3 ori mai mulți vizitatori față de acum 2 ani, numărul vinăriilor care oferă servicii turistice s-a dublat, iar numărul vizitatorilor de destinații turistice vitivinicole a crescut cu 20%.  În doar câțiva ani, țara noastră a evoluat de la titlul de cea mai puțin vizitată destinaţie europeană (2013, Lonely Planet) la figurantă în cele mai importante top-uri ale destinațiilor turistice, recomandate călătorilor (2017, National Geographic, Huffington Post, Trips.Com).

Moldova este recunoscută pentru galeriile vitivinicole de la Cricova și Mileștii Mici, care formează orașe subterane veritabile. Obiect al patrimoniului cultural-naţional al Republicii Moldova, „Cricova” cuprinde sute de străzi și bulevarde cu lungimea totală de 120 de kilometri, care găzduiesc colecțiile personale ale celor mai influenți lideri politici din lume. „Mileștii Mici” se regăsește în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare colecție de vinuri din lume: 1,5 milioane de sticle de vin păstrate în galerii cu o lungime de 200 de kilometri. În același timp, vinăriile „Purcari” și „Castel Mimi”, construite după modelul unor castele vinicole din secolul al 19-lea, au devenit puncte de atracție pentru mii de turiști. Tradițiile milenare în domeniul vinificației sunt celebrate anual în cadrul Zilei Naționale a Vinului – sărbătoare desfășurată în primul weekend din luna octombrie. Mii de turişti de peste hotare vin în Moldova pentru a lua parte la programul evenimentelor ce include parade, dansuri tradiționale, degustații ghidate și tururi vinicole la vinăriile din țară.

Citește mai departe

Turism

Republica Moldova va fi gazda celei de-a treia Conferințe Globale a Turismului Vinicol a Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO)

Publicat

pe

De către

În perioada 6-7 septembrie 2018, Republica Moldova va găzdui cea de-a treia Conferință Mondială a Turismului Vinicol a Organizației Mondiale a Turismului pe lângă ONU (UNTWO).

Evenimentul va contribui la promovarea imaginii Republicii Moldova pe plan internațional ca destinație turistică vitivinicolă globală.Evenimentul este organizat de Agenția de Investiții din Moldova, autoritate administrativă centrală din subordinea Guvernului RM, sub egida Organizației Mondiale a Turismului. 

Datorită importanței majore pentru industria mondială a turismului vitivinicol, evenimentul se desfășoară cu suportul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) în colaborarea cu Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanațat de USAID și Guvernul Suediei, care susțin dezvoltarea acestui domeniu în țara noastră.

Citește mai departe

Social

Fraudă avia internațională: peste 100 de moldoveni au rămas fără mii de Euro după ce au cumpărat bilete de la o companie intermediară

Publicat

pe

Peste o sută de moldoveni au rămas fără mii de Euro, după ce și-au cumpărat bilete de avion prin intermediul companiei grecești Tripsta. Aceștia au achitat biletele, însă Tripsta nu a mai virat banii pe contul companiei avia care operează zborurile.

Victoria Butucea a cumpărat la începutul lunii iunie bilete dus-întors pentru Londra-Chișinău prin intermediul respectivei companii. Zborul ar fi trebuit să fie efectuat de Air Moldova.

Biletele le-a cumpărat online și au costat 667,95 Euro. Peste o zi, de pe cardul bancar i-au fost retrase încă 18 lire. „Nu știu pentru ce. Dar, mă rog, credeam că e o taxă ceva la ei”, spune Victoria.

Primul zbor spre Chișinău urma să-l aibă pe 22 iulie. Totuși, duminică, pe 8 iulie, Victoria a fost telefonată pe la 17:30, ora locală în Londra, adică la 19:30 în Chișinău, de către un reprezentant al companiei Air Moldova.

„Compania Tripsta, de la care am procurat biletele, are o foarte mare datorie către Air Moldova și biletele noastre nu sunt plătite. Nu putem pleca dacă nu achităm încă o dată. Asta mi-au spus. Mi-au dat un număr de telefon din Grecia ca să-i contactez. Asta pentru că Air Moldova nu ar avea nicio vină. Am sunat și nu răspundea nimeni”, a spus Victoria, menționând că a cheltuit deja foarte mulți bani.

Tânăra s-a adresat la banca ce a emis cardul bancar cu care a achitat online biletele, pentru a anula tranzacția către Tripsta. Pe lângă toate e-mailurile și toate mențiunile pe care le avea ca dovezi, banca i-a cerut, pe deasupra, un document de la compania Air Moldova în care se spune că Tripsta nu a achitat biletele. „Reprezentanții Air Moldova refuză să-mi dea confirmare”, a declarat Victoria. Deocamdată, Air Moldova nu a venit cu o replică la cele menționate de Victoria.

„Suntem disperați”

Olesea Antoci trece printr-o situație asemănătoare. A cumpărat pe 6 mai trei bilete Air Moldova tur-retur Londra-Chișinău prin compania Tripsta. Suma pe care a plătit-o a fost de 1000 de lire. Pe 18 iulie, urma să zboare spre Moldova și pe 31 august – să se întoarcă. Din anumite motive, a trebuit să schimbe biletele de zbor spre Chișinău pe 20 iulie.

„Am încercat pe site-ul Tripsta să modificăm data zborului și nici o șansă. I-am telefonat direct pe reprezentanții Air Moldova și le-am lămurit cum stau lucrurile. Ei au zis că nu este nici o problemă dacă plătim 350 de euro. În caz contrar, anulează rezervarea. A doua zi după discuție, sora soțului a achitat suma și a primit biletele în mână și parcă totul era normal. Dar, pe 6 iulie soțul este telefonat de la Air Moldova și i-a spus: „sorry, compania Tripsta nu ne-a transferat banii pentru biletele dvs. și că dacă nu achitați acum 1200 de euro pentru bilete, le anulăm”. „Cum așa, noi am achitat. Unde-s banii?”. Cei de la Air Moldova ne-au spus că ei nu au nici o legătură cu asta și că trebuie să cerem banii de la Tripsta. E îngrozitor. Așa sumă de bani s-a dus în vânt. Noi am telefonat, le-am scris mesaje companiei Tripsta, însă fără niciun rezultat. Totul a fost în zadar”.

Olesea și soțul ei sunt disperați. Ei nu știu ce să facă. „Îngrozitor!”, a spus Victoria, menționând că, până la urmă, pentru a nu pierde biletele, au plătit a doua oară încă 1200 de euro.

Peste o sută de pasageri care au avut de suferit

Potrivit managerei PR a companiei Air Moldova, Mihaela Josan, compania Tripsta care vindea biletele avia pentru Air Moldova, a intrat în faliment. „Nu ne-a mai virat banii colectați pentru bilete. Air Moldova a decis să anuleze aceste bilete pentru a putea întoarce aceste fonduri. Nu aveam nicidecum să le obținem de la compania Tripsta. S-a lucrat cu fiecare pasager. Mai departe, toate detaliile țin de compania grecească”.

„În asemenea situație nu este doar compania noastră și a început acum o lună-două în urmă”, a adăugat Mihaela Josan. „Au rămas în jur de 100 de pasageri cu bilete neprocesate și cu care se lucrează”. Managera PR a companiei va reveni cu o cifră exactă a pasagerilor care au avut de suferit din cauza Tripsta.

Primul lucru pe care trebuie să-l facă un consumator, căruia îi sunt încălcate drepturile, este să apeleze la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP). Totuși, „conform prevederilor H.G. din 18 decembrie 2017, competența privind serviciile avia nu se încadrează în noile atribuții ale Agenției. Astfel, sesizările parvenite privind prestarea serviciilor avia sunt readresate către Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova”. Aflăm de la Corina Gaiu, ofițera de presă a APCSP.

Reprezentanții Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova sunt de altă părere. Potrivit comunicatoarei Autorității, Irina Gâscă, victimele menționate mai sus au cumpărat biletele de la intermediar și nu direct de la compania avia, motiv pentru care ei nu se pot implica în rezolvarea acestei probleme.

„Juriștii ne spun că trebuie să fie o adresare către organul de poliție locală. Asta e prima acțiune pe care trebuie să o facă persoanele păgubite. S-a sugerat scrierea unei petiții în adresa Autorității Aeronautice, în care să solicite anumite clarificări cum ar fi dacă au intrat totuși banii în compania aeriană sau nu. În continuare, vom redirecționa scrisoarea la organele competente”, a declarat Irina Gâscă.

Falimentul companiei

Colac peste pupăză, la începutul lunii iulie, Tripsta anunță că își suspendă activitatea pentru a intra într-o restructurare totală, potrivit profit.ro. Drept motiv sunt menționate datoriile de peste 70 milioane euro către companii aeriene.

Grupul grec de turism Tripsta controlează agențiile de vânzare online de bilete de avion Travelplanet24 și Airtickets, care au fuzionat în 2015. Acestea erau printre principalele agenții de turism online, ajungând la un moment dat la vânzări de 500 milioane euro.

Operațiunile de call center și de vânzare de bilete ale companiei din Grecia au fost oprite. Presa românească anunță că cei care au achiziționat deja bilete de avion nu sunt deloc afectați și pot cere orice fel de modificări direct companiilor aeriene. Totuși, după cum se vede, situația este total diferită în cazul clienților Tripsta din Republica Moldova. De asemenea, cele două agenții online au oprit vânzarea de bilete de avion, asigurând, parțial, doar motorul de căutare a celui mai bun preț.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com