Premieră pentru Moldova! Un grup de cetățeni din diasporă a atacat astăzi statul în instanță — Moldova.org
Connect with us

Diaspora

Premieră pentru Moldova! Un grup de cetățeni din diasporă a atacat astăzi statul în instanță

Publicat

pe

Protestele cetățenilor de peste hotare care nu au reușit să voteze din cauza insuficienței buletinelor de vot sunt urmate de o chemare în judecată. Aceștia vor să oblige statul Republica Moldova să recunoască că le-a fost încălcat dreptul la vot.

Astfel, cu puțin timp în urmă a fost înregistrată cererea în judecată a hotărârilor Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 16 și 17 noiembrie privind contestațiile votului în diasporă.

Acțiunile de chemare în judecată au fost depuse la Judecătoria Centru din partea diasporei din Italia, Marea Britanie, Franța și Irlanda. Cei 143 de cetățeni moldoveni au semnat mandatarea a trei avocați care îi vor reprezenta în fața instanței de judecată.

judecata-diaspora“După ce a fost umilită în ziua alegerilor și săptamâna imediat următoare de către funcționari și parlamentari, Diaspora a decis să nu se lase bătută și să-și facă singură dreptate.

Pentru acest scop, 21 persoane din Diasporă și-au conjugat eforturile și au colectat 143 de semnături de la contestatari din 8 orașe ale Diasporei pentru a angaja și împuternici trei avocați. Grupul din cei 3 avocați vor încerca sa convinga instanța de judecată să constate că cetățenilor din Diaspora li s-a încălcat dreptul consituțional de a vota prin faptul că nu s-au creat și oferit condițiile necesare care ar permite exercitarea acestui drept.

Dacă într-adevar instanța de judecată constată această încălcare atunci se va deschide, în primul rând, larg ușa pentru modificarea codului electoral astfel încât să fie adaptată realităților din Diasporă și, în al doilea rand, Curtea Constituțională va considera această constatare în momentul validării alegerilor din 13 noiembrie. Diaspora așteaptă ca instanța de judecată sa fie imparțială și în caz că nu-și va găsi dreptatea în țară va fi determinată să meargă și în curțile internaționale. E momentul ca cineva să fie tras la răspundere pentru organizarea defectuoasă a alegerilor din diasporă”, a explicat pentru Moldova.ORG Dumitru Vicol, unul din­tre ini­ția­to­rii pro­ce­su­lui de colec­ta­re a sem­nă­tur­lor.

Menționăm că ieri în peste 30 de orașe din Europa, dar și SUA și Canada au avut loc flash mob-uri în care cetățenii moldoveni au acuzat CEC de proasta organizare a alegerilor, au cerut demisia instituției, cât și a Ministrului de Externe.

Citește mai departe

Diaspora

Moldovenii din diasporă primesc, și în acest an, pașaportul turistului

Publicat

pe

De către

Moldovenii din diasporă, care revin acasă, în luna august, au parte de surprize frumoase. La punctul de trecere a frontierei primesc o broșură de cupoane de reducere în formă de pașaport al turistului, valabil în perioada august – octombrie 2018.

Evenimentul face parte din campania națională „Fii Oaspetele Nostru” (#fiioaspetelenostru, #beourguest), care scoate la iveală ospitalitatea, drept trăsătura de bază a poporului moldovean. Cetățenii din diasporă sunt invitați să fie turiști la ei acasă și cunoscând tezaurul turistic să devină ambasadori ai turismului invitând și alți oaspeți și turiști.

Pentru a facilita decizia de călătorie prin Moldova, pe portalul 360.moldova.travel sunt disponibile 12 tururi virtuale ale vinăriilor, pensiunilor turistice și a altor obiective turistice. Iar pentru a promova destinațiile turistice, diaspora este îndemnată să posteze pe rețelele de socializare fotografii și video-uri cu impresii din călătorii, indicând locațiile și utilizând hashtagurile #visitmoldova #beourguest #fiioaspetelenostru.

Scopul distribuției acestui pașaport este de a mobiliza membrii diasporei pentru descoperirea și promovarea potențialului turistic al Republicii Moldova conform Strategiei de dezvoltare a turismului 2020 și Strategiei naționale „Diaspora 2025”.

Persoanele din diaspora Republicii Moldova revenite în țară, în vacanță prin intermediul pașaportului turistului vor putea beneficia de reduceri la produsele și serviciile prestate de agenții economici din industria viti-vinicolă și a turismului din Republica Moldova pe durata august – octombrie 2018.

Distribuția pașapoartelor turistice este organizată de către Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, în parteneriat cu  Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat.

Citește mai departe

Diaspora

Guvernul va sprijini inițiativele diasporei, în cadrul Programului „DAR 1+3”

Publicat

pe

De către

Moldovenii din diasporă sunt încurajați să investească în dezvoltarea localităților de origine. Autorii proiectelor vor fi susținuți financiar de către Guvern, care a alocat 5 milioane de lei pentru acest an.

Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”, aprobat astăzi de Guvern, este prevăzut pentru perioada 2018-2025 și presupune susținerea proiectelor de infrastructură, agricole, de protecție a mediului, de eficiență energetică, dar și de promovare a turismului rural.

De asemenea, vor fi eligibile proiecte educaționale, dar și de protecție socială, inclusiv de deschidere a centrelor medicale sau a cantinelor sociale.

În anul curent, Guvernul va oferi suport financiar pentru implementarea a cel mult 25 de proiecte de dezvoltare locală. Pentru un proiect din bugetul de stat va fi alocată o sumă de până la 200 mii de lei, care să acopere  maximum 50% din cheltuieli. Dosarele vor fi acceptate în baza principiului „primul venit, primul servit”, până la epuizarea resurselor financiare disponibile.

Condiția de bază pentru a obține finanțări de la stat în cadrul Programului „DAR 1+3” este ca și beneficiarul să aibă o contribuție financiară, dar și să fie susținut de autoritățile locale și de un partener de dezvoltare sau donator.

În perioada 2015-2018, în 40 de localități au fost implementate 36 de proiecte promovate de diasporă.

Citește mai departe

Diaspora

Experiența profesională internațională a fost împătărșită acasă grație proiectului „4 hands, back to origins”

Publicat

pe

De către

Corneliu Tiulenev și Maxim Surdu, reprezentanţi ai disporei noastre din Danemarca au revenit acasă ca să desfășoare proiectul „4 hands, back to origins” – „4 mâini. Acasă” și să împărtășească, la Castel Mimi, cunoștințele, abilitățile și experiența profesională în domeniul degustării, prezentării și alegerii vinurilor în Republica Moldova, precum şi a oferi un master class din bucătăria interaţională pentru 10 bucătari locali.

Activităţile s-au desfăşurat în cadrul programului de granturi tematice Diaspora Engegement Hub (DEH), subprogramul Reîntoarcerea profesională a diasporei, implementat de către Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului relații cu diaspora (BRD) şi finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

Pe lângă publicul interesat de domeniu, la eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai BRD, care au apreciat profesionalismul concetățenilor noștri din Danemarca, menționând că Guvernul Republicii Moldova susține ideile inovative ale membrilor diasporei, care contribuie la dezvoltarea țării noastre.

Corneliu Tiulenev este manager sommelier la Mother Company (două restaurante în Copenhaga și Londra, un wine shop/bar la Copenhaga, doar vinuri italienești) și are o experiență de 12 ani în Italia în „privat dinning”.

Maxim Surdu este bucătar-șef la Restaurantul Aamanns 1921 din Copenhaga și are o experiență în unele dintre cele mai renumite restaurante din lume, cu două și chiar trei stele Michelin, precum Noma, Geranium, Narisawa și Nobu.

Citește mai departe