Premieră pentru Moldova! Un grup de cetățeni din diasporă a atacat astăzi statul în instanță

Protestele cetățenilor de peste hotare care nu au reușit să voteze din cauza insuficienței buletinelor de vot sunt urmate de o chemare în judecată. Aceștia vor să oblige statul Republica Moldova să recunoască că le-a fost încălcat dreptul la vot.

Astfel, cu puțin timp în urmă a fost înregistrată cererea în judecată a hotărârilor Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 16 și 17 noiembrie privind contestațiile votului în diasporă.

Acțiunile de chemare în judecată au fost depuse la Judecătoria Centru din partea diasporei din Italia, Marea Britanie, Franța și Irlanda. Cei 143 de cetățeni moldoveni au semnat mandatarea a trei avocați care îi vor reprezenta în fața instanței de judecată.

judecata-diaspora“După ce a fost umilită în ziua alegerilor și săptamâna imediat următoare de către funcționari și parlamentari, Diaspora a decis să nu se lase bătută și să-și facă singură dreptate.

Pentru acest scop, 21 persoane din Diasporă și-au conjugat eforturile și au colectat 143 de semnături de la contestatari din 8 orașe ale Diasporei pentru a angaja și împuternici trei avocați. Grupul din cei 3 avocați vor încerca sa convinga instanța de judecată să constate că cetățenilor din Diaspora li s-a încălcat dreptul consituțional de a vota prin faptul că nu s-au creat și oferit condițiile necesare care ar permite exercitarea acestui drept.

Dacă într-adevar instanța de judecată constată această încălcare atunci se va deschide, în primul rând, larg ușa pentru modificarea codului electoral astfel încât să fie adaptată realităților din Diasporă și, în al doilea rand, Curtea Constituțională va considera această constatare în momentul validării alegerilor din 13 noiembrie. Diaspora așteaptă ca instanța de judecată sa fie imparțială și în caz că nu-și va găsi dreptatea în țară va fi determinată să meargă și în curțile internaționale. E momentul ca cineva să fie tras la răspundere pentru organizarea defectuoasă a alegerilor din diasporă”, a explicat pentru Moldova.ORG Dumitru Vicol, unul din­tre ini­ția­to­rii pro­ce­su­lui de colec­ta­re a sem­nă­tur­lor.

Menționăm că ieri în peste 30 de orașe din Europa, dar și SUA și Canada au avut loc flash mob-uri în care cetățenii moldoveni au acuzat CEC de proasta organizare a alegerilor, au cerut demisia instituției, cât și a Ministrului de Externe.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.