Premieră: Miniștrii apărării din UE participă la o simulare de război cibernetic

Miniștrii apărării din Uniunea Europeană participă joi, în premieră, la o simulare de război cibernetic menit să pună la încercare capacitatea blocului de a reacționa la un potențial atac al hackerilor împotriva uneia din misiunile sale militare din străinătate, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Scenariul fictiv presupune sabotarea misiunii navale a UE din Marea Mediterană de către niște hackeri care blochează facilitățile terestre de comandă ale misiunii și lansează o campanie în social media pentru a discredita operațiunile Uniunii și a genera proteste.

Scenariul mai cere ca fiecare dintre miniștrii apărării din bloc să încerce să pună capăt crizei, pe parcursul celor 90 de minute ale exercițiului care are loc în spatele ușilor închise la Tallinn, capitala Estoniei, care deține președinția semestrială prin rotație a UE.

Simularea are loc în contextul în care în acest an o serie de atacuri informatice la nivel global au afectat la un nivel fără precedent operațiunile unor companii multinaționale, transporturile și serviciile publice, iar acum guvernele caută metode de a-i opri pe hackeri să blocheze funcționarea unor elemente critice ale infrastructurii sau ale rețelelor corporatiste și guvernamentale.

Anul trecut, NATO a recunoscut ciberspațiul ca domeniu militar și a declarat atacurile de acest gen drept suficient de grave pentru a declanșa clauza de apărare colectivă a Alianței. În ce o privește, Uniunea Europeană și-a intensificat schimbul de informații la nivel guvernamental și se pregătește să prezinte un nou plan de apărare cibernetică.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.