Connect with us

Social

Preluarea amprentelor digitale și palmare va fi obligatorie pentru șoferii din R.Moldova

Publicat

pe

Amprentele digitale și palmare ale șoferilor din Republica Moldova vor fi preluate printr-o metodă modernă și rapidă, cu utilizarea live-scanerelor. Guvernul a aprobat modificări la Regulamentul privind obținerea, evidența și utilizarea informației dactiloscopice.

Colectarea informației dactiloscopice de la conducătorii auto va fi realizată de  angajații Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul centrelor multifuncționale ale Agenției Servicii Publice. Î

n acest scop, centrele vor fi dotate cu aparate digitale pentru prelevarea amprentelor (live-scanere). După preluarea amprentelor, fişierele vor fi introduse în sistemul automatizat pentru identificarea datelor dactiloscopice – AFIS.

Noul sistem de evidență, creat după modelul statelor europene, va simplifica esențial procedura de înregistrare dactiloscopică. Totodată, stocarea datelor dactiloscopice va ajuta la stabilirea identității persoanelor decedate în accidentele rutiere, precum și la identificarea făptuitorilor infracțiunilor nedescoperite.

În Republica Moldova sunt înregistrați peste un milion de conducători auto. Încă din anul 2002, după aprobarea Legii cu privire la înregistrarea dactiloscopică de stat, preluarea amprentelor șoferilor a devenit obligatorie. Până acum procedura respectivă nu s-a efectuat din lipsa mecanismului necesar.

În prezent, pentru prelevarea amprentelor se foloseşte o metodă învechită, pe suport de hârtie.

Pe parcursul ultimilor 16 ani, în baza de date a MAI au fost acumulate peste 400 de mii de fișe dactiloscopice, aceasta fiind unica și cea mai mare bază de date cu amprente digitale din țara noastră.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Tinerii se exprimă prin teatru social. Un grup de adolescenți au prezentat o piesă despre prevenirea sarcinilor

Publicat

pe

De către

Un grup de adolescenți din mai multe orașe ale țării, fete și băieți, membri ai Rețelei de Tineri Educatori de la Egal la Egal „Y-PEER Moldova”, au prezentat astăzi, de Ziua internațională a Fetelor, o piesă de teatru social despre prevenirea sarcinilor nedorite în adolescență.

Piesa, montată și jucată de tineri, cu susținerea UNFPA, explorează fenomenul sarcinilor nedorite și a necesității educației pentru sănătate în rândul tinerilor din Moldova.

Piesa de teatru social prezintă istoria Alinei și a lui Andrei, doi adolescenți, care s-au îndrăgostit, și au trăit prima lor experiență sexuală după o petrecere organizată de unul dintre colegi. Chiar dacă ambii aveau reușite școlare bune, aceștia nu s-au protejat, iar, la scurt timp, Alina a descoperit că este însărcinată.

Ea a vrut să vorbească cu mama, care, însă, nu a avut timp pentru asta; a încercat să găsească sprijin la școală și printre colegi, dar s-a ciocnit de reacții dure. Într-un final, tânăra a fugit de acasă, și abia atunci s-au sensibilizat atât părinții, cât și profesorii.

Cazul este unul reprezentativ printre tinerii din Moldova, susțin membrii „YPEER”.

„Anual, în jur de 3600 de fete adolescente rămân însărcinate neplanificat, iar 2500 dintre ele dau naștere, nefiind pregătite pentru această schimbare din viața lor. O naștere neplanificată în adolescență înseamnă un risc sporit atât pentru sănătatea fizică și psihologică a mamei, cât și a copilului. Este important să prevenim asemenea situații, prin educație în familie, la școală și în comunitate”, afirmă Galina Manole, coordonatoare „Y-PEER”.

Piesa de teatru social, prezentată în incinta Liceului „Ion Luca Caragiale” din or. Orhei, a adunat zeci de elevi, profesori și părinți din mai multe raioane. Spectacolul a fost urmat de o discuție cu cei prezenți în sală, iar părerile au fost diferite.

Ce s-a întâmplat cu Alina si Andrei se poate întâmpla cu oricine dintre noi. Eu cu părinții nu am discutat așa subiecte, până a deveni membră Y-PEER”, susține Mihaela.

Cred că ar trebui să mergem la un medic sau psiholog de la un Centru de sănătate prietenos tinerilor pentru a vorbi despre relațiile în adolescență”, spune Ana-Maria.

Scoala ar trebui să ne ajute, dar disciplina “Educație pentru sănătate” este opțională și ajunge la prea puțini elevi. Sper că treptat atitudinea față de acest subiect se va îmbunătăți și va fi acordată o mai mare atenție sănătății tinerilor, spune Sorin, un adolescent din or. Bălți.

Ludmila Sîrbu, analistă de Programe Tineret la UNFPA Moldova, afirmă că educația pentru sănătate în școli, predată în mod sistematic, previne comportamentele riscante în adolescență și consecințele acestora cum ar fi sarcinile și infecțiile cu transmitere sexuală.

Este un fapt demonstrat. Un studiu recent în Europa, inclusiv țările fostei Uniuni Sovietice, a arătat că acolo, unde educația pentru sănătate se predă în mod regulat în școală, doar șase fete cu vârsta de 15-19 ani din 1000 de fete de aceeași vârstă nasc. Pe când în Republica Moldova, această cifră este de cinci ori mai mare”.

În R. Moldova locuiesc astăzi peste 160,000 de adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani.

Piesa de teatru social despre prevenirea sarcinii nedorite în adolescență se aliniază campaniei de informare și mobilizare comunitară “Educația pentru sănătate – dreptul meu, alegerea mea”, care se desfășoară în 22 de localități din mun. Chișinău, Cahul, Orhei, Rezina și Fălești, fiind susținută de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, UNFPA Moldova și Ambasada Olandei.

Citește mai departe

Social

În premieră, un polițist de frontieră din R.Moldova a obținut titlul de IRONMAN

Publicat

pe

De către

Șeful-adjunct al Sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău Alexei Dorin a participat la competiția internațională IRONMAN 2018 și a reușit să se înscrie în lista „oamenilor de fier”.

Voința de a merge până la capăt și rezistența de care a dat dovadă pe parcursul competiției l-au ajutat să atingă performanțe și rezultate frumoase. De altfel, polițistul de frontieră este al VII-a cetățean al Republicii Moldova care s-a învrednicit cu acest titlu.

IRONMAN este cea mai completă și mai dificilă probă de triatlon, rezervată deopotrivă bărbaților și femeilor, profesioniști și amatori de diferite vârste din întreaga lume, care implică 3,8 km înot, 180 km bicicletă și 42 km alergare.

Competiția s-a desfășurat în data de 7 octombrie curent, în orașul spaniol Calella, regiunea Barcelona-Maresme.

Citește mai departe

Social

La 15 octombrie expiră al doilea, ultimul termen de plată a Impozitului pe bunurile imobiliare pentru anul 2018

Publicat

pe

De către

Primăria municipiului Chișinău a amintit că la 15 octombrie expiră al doilea, ultimul termen de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare pentru anul în curs. 

Onorarea obligației fiscale se face cu Avizul de plată a impozitului pe bunurile imobiliare direct la oficiile poștale, bancare sau prin serviciul guvernamental de plăți electronice www.mpay.gov.md sau prin: https://servicii.fisc.md/fisaimobilului.aspx cu log-ările semnăturii digitale/mobile.

Scutirea la impozitul pe bunurile imobiliare se acordă persoanelor de vârstă pensionară, în temeiul art. 283 din Codul fiscal conform Anexei (380 mii lei din valoarea estimată în scopul impozitării imobilului – domiciliu).

 În temeiul legislației în vigoare, pentru cei care admit restanțe la plata impozitului pe bunurile imobiliare sunt prevăzute penalități, măsuri de executare silită, inclusiv sechestrarea bunurilor private.

 Pentru siguranța și protecția datelor cu caracter personal, Avizele de plată pot fi eliberate la sediul Direcției, la prezentarea actului de identitate sau a împuternicirii legale.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com