PPEM nu va susține moțiunea de cenzură înaintată de socialiști

Deputații Partidului Popular European din Moldova nu vor vota moțiunea de cenzură anunțată marţi, 27 septembrie, de socialiști, deoarece consideră că “Igor Dodon, ca întotdeauna, joacă și de această dată cartea destabilizării”. Pe de altă parte, PPEM nu susține nici poziția Guvernului Filip și consideră că, înainte de a veni cu aceste legi, era nevoie de depus toate eforturile ca banii să fie recuperați și întorși către oameni.

Totodată, PPEM conștientizează că decizia de ieri a Guvernului reprezintă singura soluție la acest moment și nu există altă cale pentru a evita colapsul financiar al țării. PPEM consideră că Igor Dodon, dacă ar fi fost prim-ministru, ar fi luat aceeași decizie, pentru că este singura posibilă.

Pentru a evita prăbușirea sistemului financiar, este nevoie de sprijinul FMI, iar una dintre condițiile puse de FMI pentru a ne acorda acest sprijin este tocmai măsura luată, ieri, de Guvern. “PPEM precizează, că dacă Guvernul nu își asuma în 2014 garanțiile bancare, 500 000 de moldoveni și-ar fi pierdut economiile de o viață, iar sistemul bancar și economia în general ar fi intrat cu siguranță în colaps”, se arată într-un comunicat al formaţiunii.

Cu toate acestea, PPEM consideră că decizia Guvernului Filip și a majorității parlamentare este una greșită, întrucât trebuia să fie depuse eforturile ca banii să fie recuperați și întorși către oameni.

“În acest sens este necesară înființarea unei comisii la nivel înalt care să monitorizeze în mod transparent recuperarea banilor. Comisia trebuie să cuprindă, pe lângă reprezentanții Guvernului, și reprezentanți ai FMI, ai Băncii Mondiale, dar și ai societății civille”, se mai arată în comunicatul menţionat.

Președintele PPEM, Iurie Leancă, a cerut anterior continuarea investigației Kroll, pentru a cunoaște cu exactitate proporțiile furtului, vinovații și mecanismul prin care banii pot fi recuperați. Potrivit PPEM, trebuia să fi existat dezbateri publice care să fi implicat în primul rând conducerea Băncii Naționale a Moldovei, a Ministerului Finanțelor, dar și specialiști, presa și cetățenii de rând.

“Înainte de adoptarea unor asemenea decizii, moldovenii merită să știe că guvernul a făcut tot ce se putea pentru a limita pagubele. Constatăm, că guvernul Filip și majoritatea parlamentară nu au oferit aceste garanți”, se mai spune în sursa citată.

Reamintim că președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a depus marţi, 27 septembrie, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip, care care și-a asumat răspunderea pentru un pachet de şapte legi referitoare la sectorul bancar.

Liderul PSRM Igor Dodon a declarat că moțiunea fost susținută de 37 deputați – 24 de deputați PSRM, 5 din PCRM și 8 din PLDM. Guvernul poate fi demis prin moțiune de cenzură cu a votul a 51 de deputați.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.