PPE cere Comisiei Europene să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de asociere UE-RM

Partidul Popular European (PPE) a denunțat joi schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova, cerând Comisiei Europene să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de asociere UE-Republica Moldova.

“Este cu adevărat regretabil că 74 de membri ai parlamentului au optat să consolideze dictatura Partidului Democrat și a socialiștilor cu liderul lor Plahotniuc în loc să apere interesele propriului popor”, a declarat președintele PPE, Joseph Daul.

Oficialului european a precizat că Comisia de la Veneția a făcut recomandarea clară de a nu se introduce un nou sistem electoral. “Ca de obicei, Partidul Democrat a ignorat în mare măsură recomandările Comisiei de la Veneția și temerile Uniunii Europene cu privire la schimbarea sistemului electoral. Mai mult, cele mai mari îngrijorări referitoare la noua lege electorală din (Republica) Moldova nu au fost tratate și riscurile pe care ea le implică nu au fost depășite”, se arată în declarația liderului PPE.

Partidul Popular European este cel mai mare partid politic paneuropean, incluzând 79 de partide din 41 de țări. Din PPE fac parte în prezent președinții Comisiei Europene (Jean-Claude Juncker), Consiliului European (Donald Tusk) și Parlamentului European (Antonio Tajani), șapte șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană și șapte din afara UE, 13 comisari europeni și cel mai numeros grup politic din Parlamentul European.

Proiectul de Lege privind sistemul electoral mixt a fost votat astăzi, 20 iulie, în lectură finală cu votul a 74 de deputați. Deputații PCRM, PLDM și PL au părăsit sala Parlamentului. Votarea a avut loc pe fondul unei acţiuni de protest a opoziţiei extraparlamentare, desfăşurate în faţa Legislativului.

Astfel, alegerile parlamentare în Republica Moldova se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt – 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar ceilalți 51 – în circumscripții uninominale

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.