Connect with us

Diverse

PPDA și PAS nu s-au înțeles pe subiectul listei comune

Publicat

pe

Au anunțat că își unesc forțele pentru parlamentarele din toamnă, dar nu se înțeleg asupra modului în care vor fi selectați candidații pe liste. Cei din Platforma DĂ susțin că listele vor fi formate după principiul 1 la 1. De partea cealaltă, Maia Sandu spune că principiul selecției va fi altul.

Liderul Partidului Platforma DA a anunțat, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8, că lista comună PPDA – PAS, va fi formată după principiul parității. Ieri, în cadrul unei emisiuni la „ProTV”, Maia Sandu a menționat însă că la o astfel de înțelegere nu s-a ajuns.

Nu am nevoie de nimic, decât de un cuvânt dat. Avem astăzi mai mult decât un cuvânt, avem un acord de colaborare semnat. Înseamnă jumătate tu, jumătate eu”, a declarat Andrei Năstase, președintele PPDA.

„- Avem aceeași putere de decizie în crearea acestui parteneriat.
– Și pe liste aveți 1 de la mine, 1 de la tine?
– Nu, asta nu este scris în raport și nu e principiul acesta. Cred că s-au pornit niște discuții și pe anumite locuri s-a înțeles greșit”, a declarat Maia Sandu.

Liderul PAS spune că, înainte de a ajunge pe liste, candidații trebuie evaluați după principiul meritocrației și al integrității. Abia după ce vor trece de acest filtru, se va decide câte persoane va delega fiecare partid. Liderul PPDA, Andrei Năstase, nu ne-a răspuns la telefon, însă vicepreședintele formațiunii insistă pe principiul egalității, menționând că doar ordinea pe liste poate fi, ulterior, modificată.

„Au fost niște abordări diferite, nuanțe diferite, dar fiecare partid vine cu numărul egal de oameni, iar în cadrul listelor o să mai fie exerciții”, susține Alexandru Slusari, vicepreședintele PPDA.

Alexandru Slusari a menționat că mecanismul de selecție a candidaților va fi prezentat peste o săptămână. În octombrie 2017, Partidul Acțiune și Solidaritate și PPDA au anunțat oficial că vor participa la alegerile parlamentare din această toamnă pe o listă comună. În 2016, formațiunile și-au unit forțele și la prezidențiale, Andrei Năstase retrăgându-se din cursă în favoarea Maiei Sandu.

sursa: TV8

Citește mai departe

Diverse

Eurodeputat: UE trebuie să se ferească de dezbateri politice polarizatoare și să nu exporte tensiunile politice de la Chișinău la Bruxelles

Publicat

pe

De către

Europarlamentarul Andi Cristea a propus astăzi, în Comisia pentru politica externă a Parlamentului European, amânarea votului pentru noul raport privind implementarea Acordului de Asociere UE – R. Moldova, însă deputații din familia Partidului Popular European (PPE) s-au opus.

„Am cerut azi în Comisia pentru politica externă să amânăm votul pe acest raport – pe modelul folosit la alți parteneri strategici – până la finalizarea alegerilor parlamentare din R. Moldova, programate pentru februarie 2019. Din păcate, polarizarea a câștigat acest episod de moment, PPE votând împotrivă. Altfel spus, PPE a aruncat în malaxorul intereselor sale înguste și R. Moldova, după România”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Deputatul european a mai adăugat că raportorul pe acest dosar, eurodeputatul lituanian Petras Austrevicius, a prezentat o bună baza de lucru, un fundament pe care să fie un mesaj unitar al Parlamentului European, rezonabil și fără nuanțe politice.

„Grupul Socialiștilor și Democraților a prezentat la rândul sau numeroase amendamente, care întăresc apelul nostru la normalitate, în beneficiul cetățenilor de peste Prut. UE trebuie să acționeze responsabil și înțelept, pe o singura voce, să se ferească de dezbateri politice polarizatoare și să nu exporte tensiunile politice de la Chișinău la Bruxelles, în funcție de familiile politice”, a precizat Cristea.

Potrivit acestuia, interesele cetățenilor moldoveni și menținerea R. Moldova pe orbita europeană trebuie să rămână preocuparea principală a Parlamentului European.

„Altfel riscăm să transformăm acest raport într-un mijloc de campanie electorală, util unor partide politice de la Chișinău. Brand-ul UE ar avea de suferit, căci ar redeveni subiect de controversă în politica internă, dincolo de încercările periodice ale președintelui Dodon de a ataca UE și a crea polarizare geopolitică”, a mai spus Cristea.

Citește mai departe

Diverse

Candu: Fracțiunile aflate în opoziție vor avea o zi în care toată agenda va fi formată doar din propunerile acestora

Publicat

pe

De către

După Ședința Biroului Permanent al Parlamentului, Andrian Candu a evidențiat principalele subiecte care au fost discutate.

Astfel, fracțiunile parlamentare aflate în opoziție vor avea o zi în care toată agenda va fi formată doar din propuneri acestora.

“A avut loc prima ședință a biroului permamnet din această sesiune, am discutat mai multe subiecte.

Mâine, 27 septembrie vom organiza prima ședință a plenului parlamentului. Sunt câteva proiecte de legi în lectura a 2-a, inclusiv proiecte ce țin de cele care au fost destituite de președintele Igor Dodon, pentru a fi reexaminate în Parlament.

Mai mult, am început o cooperare regională cu parlamentul Gerogiei și al Ucrainei. Vom vota compenența nominală a grupului parlamentar din partea Moldovei la această adunare.

Am discutat despre actele normative a proiectelor de lege expediate de Guvern. De asemenea, am examinat subiecte administrative. Vom organiza ziua opoziției, toată agenda va fi formată doar din propunerile fracțiunilor parlametare aflate în opoziție. Ne vom vedea mai des În cadrul ședințelor plenare”, a spus președintele Parlamentului Andrian Candu.

Citește mai departe

Diverse

Filip: ONU se implică activ în asigurarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova

Publicat

pe

De către

Premierul Pavel Filip va folosi tribuna Adunării Generale a ONU pentru a-şi exprima recunoştinţa faţă de modul în care înaltul for îşi asumă un rol activ în asigurarea suveranității și integrității teritoriale a Moldovei. Declaraţia se conţine într-un interviu acordat de Pavel Filip agenţiei de ştiri Moldpres.

“Sunt bucuros să constat, că pentru prima dată de la admiterea Republicii Moldova în cadrul ONU, Adunarea Generală a adoptat o rezoluție prin intermediul căreia a declarat incompatibilitatea cu normele de drept internațional și Carta ONU a condiționalității politice care stă la baza refuzului continuu al Federației Ruse de a-și retrage forțele militare și armamentele de pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Pavel Filip.

În cadrul aceluiaşi interviu, premierul a vorbit din nou despre necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

“Prin adoptarea Rezoluției privind retragerea forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova, Adunarea Generală a confirmat că Federația Rusă a atentat la suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, prin refuzul de a se conforma normelor dreptului internațional și principiilor înscrise în Carta ONU. În consecință, Federația Rusă trebuie să-și retragă necondiționat, complet și fără întârziere armamentele și forțele sale militare de pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus şeful Guvernului.

“Rezoluția reprezintă un document de referință al ONU, menit să consolideze sprijinul organizației pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. În context, doresc să exprim gratitudinea noastră profundă tuturor statelor membre care au susținut adoptarea rezoluției”, a conchis Pavel Filip.

Premierul a mai spus că, săptămâna trecută, Comitetul General și Adunarea Generală a ONU a adoptat, prin consens, decizii privind înscrierea în agenda sesiunii a 73-a a unui punct nou, intitulat “Retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com