Connect with us

Diverse

PPDA și PAS nu s-au înțeles pe subiectul listei comune

Publicat

pe

Au anunțat că își unesc forțele pentru parlamentarele din toamnă, dar nu se înțeleg asupra modului în care vor fi selectați candidații pe liste. Cei din Platforma DĂ susțin că listele vor fi formate după principiul 1 la 1. De partea cealaltă, Maia Sandu spune că principiul selecției va fi altul.

Liderul Partidului Platforma DA a anunțat, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8, că lista comună PPDA – PAS, va fi formată după principiul parității. Ieri, în cadrul unei emisiuni la „ProTV”, Maia Sandu a menționat însă că la o astfel de înțelegere nu s-a ajuns.

Nu am nevoie de nimic, decât de un cuvânt dat. Avem astăzi mai mult decât un cuvânt, avem un acord de colaborare semnat. Înseamnă jumătate tu, jumătate eu”, a declarat Andrei Năstase, președintele PPDA.

„- Avem aceeași putere de decizie în crearea acestui parteneriat.
– Și pe liste aveți 1 de la mine, 1 de la tine?
– Nu, asta nu este scris în raport și nu e principiul acesta. Cred că s-au pornit niște discuții și pe anumite locuri s-a înțeles greșit”, a declarat Maia Sandu.

Liderul PAS spune că, înainte de a ajunge pe liste, candidații trebuie evaluați după principiul meritocrației și al integrității. Abia după ce vor trece de acest filtru, se va decide câte persoane va delega fiecare partid. Liderul PPDA, Andrei Năstase, nu ne-a răspuns la telefon, însă vicepreședintele formațiunii insistă pe principiul egalității, menționând că doar ordinea pe liste poate fi, ulterior, modificată.

„Au fost niște abordări diferite, nuanțe diferite, dar fiecare partid vine cu numărul egal de oameni, iar în cadrul listelor o să mai fie exerciții”, susține Alexandru Slusari, vicepreședintele PPDA.

Alexandru Slusari a menționat că mecanismul de selecție a candidaților va fi prezentat peste o săptămână. În octombrie 2017, Partidul Acțiune și Solidaritate și PPDA au anunțat oficial că vor participa la alegerile parlamentare din această toamnă pe o listă comună. În 2016, formațiunile și-au unit forțele și la prezidențiale, Andrei Năstase retrăgându-se din cursă în favoarea Maiei Sandu.

sursa: TV8

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Interes german pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Mărculești

Publicat

pe

De către

Posibilitățile de dezvoltare a Aeroportului Internațional Mărculești, cu implicarea concernelor internaționale, au fost discutate astăzi, în cadrul întrevederii premierului Pavel Filip cu Dieter Posch, membru al Consiliului de Administrare al Aeroportului Frankfurt, ex-ministru pentru afaceri economice, transport și dezvoltare regională din Hessen, Republica Federală Germania.

Oficialii au remarcat că potențialul Aeroportului Internațional Mărculești va putea fi valorificat prin implementarea unui sistem de management profesionist. În acest sens, partea germană sa arătat dispusă să ofere experiența necesară pentru reformarea aeroportului și dezvoltarea serviciilor de transport aerian cargo și de pasageri la cel mai înalt nivel.

Drept urmare, aeroportul va deveni un centru de afaceri capabil să asigure conexiunea dintre CSI și UE, inclusiv datorită poziției geografice favorabile.

Prim-ministrul a accentuat că Guvernul este interesat de realizarea acestui proiect și va menține în continuare o comunicare directă cu potențialii investitori, în mod special pe subiecte ce țin de dezvoltarea infrastructurii de afaceri și sporirea capacității economice a țării.

În context, Pavel Filip s-a referit la eforturile întreprinse de Executiv pentru îmbunătățirea climatului investițional și simplificarea relației dintre mediul de afaceri și stat.

În altă ordine de idei, părțile  au menționat importanța colaborării în domeniul științific, pe segmentul transferului de cunoștințe și a schimbului de experiență dintre profesorii din Republica Moldova și Germania.

În special, a fost apreciat aportul părții germane la dotarea Colegiului de Inginerie din oraşul Străşeni, unde, după modelul de instruire duală, vor fi pregătite cadre calificate pentru companiile din țara noastră, preponderent în sectorul automotive.

Aeroportul Internațional Mărculești a fost fondat în anul 2004, în baza unității militare din Mărculești, are o suprafață de 265,2 hectare și dispune de o infrastructură complexă. În 2017 Aeroportul a fost transmis din subordinea Ministerului Apărării în cea a Ministerului Economiei.

Citește mai departe

Diverse

Filip dă asigurări că “Moldova va primi în acest an două tranșee din ajutorul de 100 de milioane de la UE”

Publicat

pe

De către

Republica Moldova va primi în acest an două tranșe din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Declaraţia aparţine premierului Pavel Filip şi a fost făcută într-un interviu acordat postului de televiziune Prime.

“Sunt absolut încrezător că vom primi și prima tranșă. M-au asigurat că anul acesta va fi și a doua tranșă din asistența macrofinanciară. Discuțiile au fost destul de serioase fiindcă aceștia sunt bani”, a declarat şeful Guvernului.

“Eu particip deja la a III-a reuniune și m-am simțit ca la o discuție între prieteni, or prietenii nu vorbesc întotdeauna numai de bine. Au fost remarcate progresele pe care le-a înregistrat Republica Moldova cu referire la Agenda de Reforme, care a fost implementată, cu referire la relațiile noastre cu Fondul Monetar Internațional și implementarea programului pe care-l avem cu acesta. Progresele pe care le-am înregistrat și pe celelalte dimensiuni, care mai sunt încă problematice, vorbim aici despre justiție, frauda bancară, discuțiile în jurul codului electoral”, a precizat premierul.

Citește mai departe

Diverse

Ziua Victoriei și Ziua Europei în același loc. Programul activităților organizate de PD

Publicat

pe

De către

O serie de activități pentru toate vârstele vor fi organizate, în centrul Chișinăului, de 9 mai, de către Partidul Democrat din Moldova. Locuitorii și oaspeții Capitalei sunt invitați să marcheze Ziua Victoriei și Ziua Europei, se arată într-un spot video lansat de partid.

Astfel, de la ora 10, în scuarul Catedralei, cei prezenți vor fi serviți cu terci ostășesc, vor asculta fanfara și vor admira antrenamentele câinilor salvatorilor. Copiii vor avea posibilitatea să deseneze pe asfalt.

Programul va continua cu o paradă a tradițiilor și a cântecelor populare, iar oamenii veniți în centrul orașului vor fi invitați la o horă mare a prieteniei și a păcii. Ulterior, maestrul Doga va veni cu surprize pentru iubitorii de muzică.

Seara va fi organizat un concert grandios, cu participarea artiștilor renumiți din țară și străinătate, Începând cu ora 19.00, pe scenă vor urca Irina Rimes, Delia, formația ”Blue” și Thomas Anders – solistul trupei Modern Talking. Organizatorii promit că vor fi și invitați-surpriză.

Citește mai departe