Connect with us

Politică

Poziția Ambasadei SUA în legătură cu invalidarea alegerilor locale din Chișinău

Publicat

pe

Ambasada SUA a calificat decizia instanței de judecată de invalidare a alegerilor locale din Chișinău drept „o evoluţie îngrijorătoare, care continuă și în prezent erodarea încrederii cetăţenilor moldoveni în procesul democratic.

 „Principiul primordial al unui stat democratic este dreptul poporului de a-şi alege propria conducere.  Invalidarea neaşteptată şi netransparentă de ieri a alegerilor pentru primarul de Chişinău, în urma cărora s-a determinat un învingător cert, este o evoluţie îngrijorătoare, care continuă și în prezent erodarea încrederii cetăţenilor moldoveni în procesul democratic. Statele Unite examinează îndeaproape detaliile referitoare la această decizie şi lucrăm cu partenerii noştri din societatea civilă şi din comunitatea diplomatică pentru a asigura supremația valorilor democratice adevărate., se arată în nota Ambasadei SUA.

Amintim că marți, 19 iunie, instanța nu a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase, candidatul care a obținuit majoritatea de voturi în scrutinul din 3 iunie. Decizia a fost luată ieri, după mai bine de două ore de deliberări, de magistrata Rodica Berdilo de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Politică

Igor Dodon a avut o discuție telefonică cu președintele turc Recep Erdoğan

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon a anunțat că a avut o discuție telefonică cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, în cadrul căreia au făcut un schimb de opinii cu privire la relațiile bilaterale, dar și situația din regiune.

Igor Dodon  a menționat că a adresat mulțumiri președintelui Erdoğan pentru sprijinul acordat Republicii Moldova, în special Găgăuziei în implementarea mai multor proiecte de ordin economic, social și umanitar, dar și pentru renovarea sediului Președinției Republicii Moldova.

Șeful statului a mai spus că au fost discutate detalii privind vizita oficială pe care președintele Turciei urmează să o întreprindă în Republica Moldova în cel mai scurt timp.

Precizăm că Recep Tayyip Erdoğan urmează a întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova la finele lunii august, când este preconizată ceremonia de deschidere oficială a clădirii Preşedinţiei.

Citește mai departe

Politică

Parlamentul va găzdui sesiunea Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și Republicii Polone

Publicat

pe

De către

Parlamentul Republicii Moldova va găzdui cea de-a V-a sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și Republicii Polone. Reuniunea va avea loc luni, 23 iulie.

Sesiunea va fi inaugurată de copreședinții Adunării Parlamentare, Nae-Simion Pleșca și Ryszard Terlecki, precum și de vicepreședintele Parlamentului Valeriu Ghilețchi.

Dezbaterile se vor desfășura în cadrul a trei panele de discuții: implementarea Acordului de Asociere cu UE și experiența poloneză în procesul de preaderare, programele de asistență poloneză aflate în desfășurare în Republica Moldova, noi mecanisme de valorificare a efectelor cooperării interparlamentare, post-conferința interparlamentară ”Georgia, Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic – provocările actuale de securitate”.

După încheierea discuțiilor, va fi semnată Declarația comună a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și Republicii Polone.

Potrivit programului, la Chișinău, delegația poloneză va avea întrevederi cu președintele Parlamentului Andrian Candu, cu investitorii polonezi și reprezentanți ai companiilor moldovenești beneficiari ai Programului de asistență poloneză.

Din componența delegației poloneze fac parte deputații Ryszard Terlecki, Vicemareșalul Sejmului Republicii Polone, Andrzej Halicki, Wojciech Bakun, Jerzy Polaczek, Monika Rosa, precum și senatorii Marek Pek și Waldemar Bonkowski.

Adunarea Parlamentară Republica Moldova – Republica Polonă este un organ consultativ interparlamentar, constituit în vederea elaborării punctelor de vedere comune privind proiectele ce reprezintă obiect de interes bilateral, în special în contextul procesului de asociere a Republicii Moldova la UE.

Adunarea se întrunește în sesiuni plenare, care se convoacă o dată pe an, alternativ în Republica Polonă şi Republica Moldova. Ultima reuniune a Adunării Parlamentare a avut loc la Varșovia, în perioada 8-10 octombrie 2017.

Citește mai departe

Politică

Dionis Cenușă despre protestele lui Ilan Șor: Sunt lipsite de orice logică, dar nu și de sens

Publicat

pe

De către

Declanșarea unor proteste politice împotriva opoziției extra-parlamentare, care nu participă deloc la luarea deciziilor în stat, sunt lipsite de orice logică, dar nu și de sens. Ilan Șor și partidul său, botezat după el, înțelege foarte bine că protestele împotriva PAS și Platforma DA sunt o soluție pentru a acumula vizibilitate și a identifica electorat nou, consideră politologul Dionis Cenușă.

Astfel, Dionis Cenuță atenționează că, prin acțiunile sale, primarul de Orhei demonstrează o dorință vădită de a ajunge în Parlament, favorizează Partidul Democrat și incită la ură împotriva liderului PAS Maia Sandu, dorind să o transforme într-un inamic politic intern:

1. Activismul politic a lui Șor demonstrează o dorință vădită a acestuia de a ajunge în Parlament după viitoarele alegeri parlamentare. Prezența în Parlament i-ar oferi pe lângă imunitate și impunitate, la fel, și noi oportunități de afaceri.

2. Acțiunile lui Șor favorizează Partidul Democrat, care are nevoie de cât mai multe surse de distracție a publicului de la protestele anti-guvernamentale desfășurate de către opoziția extra-parlamentară.

3. Prin demersul său agresiv, Șor incită la ură împotriva Maiei Sandu, probabil încurajat de cazurile anterioare de denigrare împotriva acesteia, coordonate de Igor Dodon, în campania electorală pentru prezidențialele din 2016.

În mod practic, Partidul lui Șor a decis să o transforme pe Maia Sandu într-un inamic politic intern, ușor indentificabil, în încercarea de a desființa critica opoziției cu privire la implicarea lui Ilan Șhor în furtul din sistemul bancar.

4. Prin magazinele sale sociale (circa 80 la număr), finanțate din surse dubioase, Ilan Șor își construiește nucleul electoral din categoria persoanelor de vârstă înaintată, puternic pauperizată și defavorizată de politicile și capacitățile statului. Captarea acestui electorat cu succes i-ar permite lui Șor să împingă lejer Partidul Socialiștilor, care cu excepția PCRM-ului slăbit nu are alți competitori pe stânga eșichierului politic.

În concluzie, Dionis Cenușă a arătat: cazul lui Șor caracterizează starea deplorabilă în care se afla sistemul de partide din țară și calitatea joasă a elitei politice, cu care se face democrația în Moldova. De asemenea, acest caz evidențiază cât de mare este tentația oamenilor de afaceri de a se implica în actul politic și de a se alătura familiei de oligarhi, care deja influențează instituțiile statului.

Reamintim că Ilan Șor și susținătorii săi au organizat astăzi un protest împotriva opoziției pro-europene, în frunte cu Maia Sandu și Andrei Năstase, care critică „magazinele sociale” înființate de primarul din Orhei. Ilan Sor, condamnat în primă instanță pentru implicare în frauda bancară, a spus că opoziția pro-europeană îl împiedică să ajute „oamenii simpli”. Ulterior, reprezentanții partidelor PAS și Platforma DA au declarat că în spatele acestor proteste s-ar afla de fapt Partidul Democrat.

Citește mai departe