Connect with us

Economie

Posturile fiscale de la sălile de ceremonii aduc roade: Volumul de livrări a crescut cu 11 milioane lei

Publicat

pe

Serviciul Fiscal de Stat a finalizat procesul de monitorizare a sălilor de ceremonii prin prisma posturilor fiscale. Astfel, în perioada 26 august-30 noiembrie, curent, în localurile monitorizate s-a atestat o creștere a volumului de livrări cu circa 11 milioane lei sau cu 42,08%, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Astfel, în perioada de 26 august – 30 noiembrie 2017, SFS a instituit  posturi fiscale la 25 de agenți economici care prestează servicii în domeniul alimentației publice și anume săli de  ceremonii.

Principalele riscuri identificate în acest segment de business au constituit: subdeclararea veniturilor real obținute, ponderea mică a fondului de salarizare în raport cu venitul declarat, achitarea salariului în plic.

Ca rezultat al acestor acțiuni, SFS a înregistrat o creștere a volumului de livrări cu 10 835 490 lei sau cu 42,08%, comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Totodată, în perioada posturilor fiscale s-au majorat şi achitările la BPN în sumă totală de 1 509 154 lei sau cu 25% mai mult în comparație cu perioada similară a anului precedent, inclusiv s-a majorat salariul cu 18,61%, comparativ cu perioada analogică a anului precedent de activitate a agenților economici monitorizați.

Este de menționat că rezultatele funcționării posturilor fiscale, vor putea fi evaluate integral la finele lunii  decembrie, deoarece calcularea și achitarea obligațiilor fiscale (prezentarea declarațiilor) aferente lunii noiembrie (ultima perioadă de monitorizare a posturilor fiscale), conform prevederilor legislației în vigoare se poate efectua până la finele lunii decembrie.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Economie

Bloomberg: R.Moldova ar putea bloca accesul Marii Britanii la fonduri de mii de miliarde de dolari

Publicat

pe

De către

Accesarea de către Marea Britanie a fondurilor pentru proiecte publice, după Brexit, este condiționată de „bunăvoința” vecinilor europeni, printre care și Republica Moldova, scrie Bloomberg citată de stirileprotv.ro.

Moldova s-a alăturat țărilor care susțin blocarea intrării Marii Britanii în Acordul privind Achizițiile Publice din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, un acord care ar atenua riscul oricărei perturbări potenţiale privind achizițiile unor contracte publice.

Marea Britanie făcea parte din Organizația Mondială a Comerțului prin Uniunea Europeană, însă, în urma negocierilor privind ieșirea statului insular din blocul comunitar, în luna iulie 2018 au fost inițiate și demersurile oficiale pentru scindare la OMC, în perspectiva producerii Brexit în luna martie, 2019.

Ce a determinat statul vecin să blocheze accesul Marii Britanii la acord? Explicația este oferită de Corina Cojocaru, consilierul economic al Republicii Moldova la OMC.

Potrivit politicianului, ei și echipei sale i s-a refuzat intrarea în Regatul Unit, în anul 2017, când au vrut să discute despre relațiile lor viitoare cu Marea Britanie odată ce țara va părăsi UE.

„Nu am putut obține o viză și un pașaport diplomatic pentru a merge la Londra în vederea negocierii achizițiilor publice”, a spus Cojocaru într-un interviu telephonic, potrivit Bloomberg. „Timp de șase – șapte luni, nimeni nu ne-a ascultat”.

Incidentul a produs numeroase îngrijorări pentru politicianul moldovean. Dacă delegației, pe care a și condus-o, i-a fost atât de greu să obțină vize pentru a intra în Marea Britanie, „cum ar putea furnizorii moldoveni care doresc să liciteze pentru proiecte în Regatul Unit să concureze cu cei din națiunile ale căror proceduri de intrare în statul insular sunt mult mai simple și rapide?!”

Aceeași îngrijorare a fost exprimată și de state precum SUA, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud și Israel.

Sursa: Stirileprotv.ro

Citește mai departe

Economie

Ministerul Economiei va negocia cu Banca Mondială acordul de grant pentru proiectul ,,Piața energetică transparentă”

Publicat

pe

De către

Ministerul Economiei și Infrastructurii va negocia cu Banca Mondială acordul de grant pentru proiectul ,,Piața energetică transparentă”.

Ministrul Chiril Gaburici a precizat că banii sunt necesari pentru pregătirea de implementare a Proiectului de interconexiune a sistemului energetic al Republicii Moldova cu cel al României, care va permite crearea unei piețe de energie electrică transparente și competitive în Republica Moldova și integrarea ei pe piața regională de energie electrică a Uniunii Europene.

Acordul interguvernamental de grant urmează a fi încheiat de către Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), ca reprezentant al Guvernul Republicii Moldova, și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD).

Costul total al proiectului de interconectare constituie 270 milioane euro. Construcția stației Back to Back din Vulcănești va fi cofinanțată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Uniunea Europeană.

Iar Banca Mondială va finanța extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene LEA 400 kV Vulcănești – Chișinău, prin acordarea unui împrumut în dolari SUA, valoarea căruia nu va depăși echivalentul a 70 mil. euro.

Totodată, Banca Mondială, va oferi un grant în valoare de 410 mii dolari, pentru realizarea măsurilor preparatorii implementării Proiectului de interconectare electrică. 

Grantul va fi divizat în 3 părți de bază, pentru elaborarea unui Studiu de fezabilitate detaliat – 351 mii dolari, dezvoltarea capacităților Î.S. Moldelectrica – 41 mii dolari SUA și gestionarea și auditul grantului – 18 mii dolari SUA.

Citește mai departe

Economie

Câți bani s-au adunat la buget din impozitul pe bunurile imobiliare pentru anul 2018

Publicat

pe

De către

Circa 127,8 milioane lei au fost acumulate la buget din impozitul pe bunurile imobiliare care a fost achitat de către 425,6 mii persoane fizice, a anunțat astăzi Serviciu Fiscal de Stat.

Suma calculată spre achitare pentru anul 2018 constituie 142,2 mln lei, iar reieșind din suma înregistrată la ultima zi de achitare – 15 octombrie, au fost încasate 89,87%.

Potrivit sursei citate, proprietarii de imobile care au achitat integral impozitul menționat până la finele lunii iunie, au beneficiat de reducere de 15 la sută din suma impozitului calculat. Astfel, circa 85% dintre persoanele care au achitat acest impozit, au făcut-o până la data de 30 iunie, la buget fiind acumulate 102,5 milioane lei sau 72% din suma calculată.

SFS reiterează că impozitul pentru bunurile imobiliare și/sau impozitul funciar se achită în părți egale, nu mai târziu de 15 august și 15 octombrie, anul curent.

Persoanele care nu au achitat în termen impozitul pe bunurile imobiliare, vor achita penalitate pentru fiecare zi de întârziere (0,0384 % din suma impozitului pe imobil imobiliar neachitat.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com