Posturile „Antena C” şi „Euro TV Chişinău” au fost vândute

Consiliul municipal Chişinău (CMC) a aprobat luni, 22 ianuarie, prin votul consilierilor comunişti şi creştin-democraţi, vânzarea posturilor municipale de radio şi TV „Antena C” şi „Euro TV Chişinău”.

Postul de radio „Antena C” a fost vândut cetăţeanului Dumitru Liuticov cu 1,05 milioane lei, iar volumul investiţiilor va fi de 3 milioane lei în decurs de 3 ani, cu obligaţiunea ca noul proprietar să achite datoriile existente. Postul de televiziune „Euro TV Chişinău” a devenit proprietatea cetăţeanului Igor Boldureanu, la un preţ de 2 milioane lei, bani care vor fi achitaţi în totalitate până la 1 iulie, iar volumul investiţiilor va fi de 25,5 milioane lei, cu aceeaşi obligaţiune de a achita datoriile.

Mai mulţi consilieri au contestat legalitatea şi preţul la care au fost vândute posturile respective.

Igor Crapivca a adresat mai multe întrebări referitor la includerea celor două instituţii în programul de privatizare, lista bunurilor vândute, corectitudinea evaluării activelor.

Oleg Cernei a întrebat cine a reprezentat colectivele în comisia pentru organizarea concursurilor de vânzare şi cine i-a desemnat pe mebrii acesteia.

La aceste întrebări a răspuns şeful Direcţiei asistenţă juridică, Ghenadie Gluşcenco, dar răspunsurile nu i-au satisfăcut pe autorii acestora. Gluşcenco a spus că cele 2 colective au fost reprezentate de administratorii interimari, iar la alte întrebări a spus că „va răspunde în judecată”.

În timpul rundei de întrebări-răspunsuri, preşedintele şedinţei Grigore Mâra a propus întreruperea dezbaterilor şi punerea la vot a chestiunii. Deşi mai mulţi consilieri au contestat această propunere, menţionând că dezbaterile nici nu au început, majoritatea a votat pentru propunerea respectivă. După revenirea din pauză, chestiunea a fost pusă la vot fără a se lua în considerare solicitarea unor consilieri de a-şi exprima poziţia. Nu a fost acceptată nici propunerea de a-i invita pe cei doi cumpărători pentru a răspunde la întrebările consilierilor.

Pentru vânzarea celor 2 instituţii în condiţiile respective au votat 28 de consilieri comunişti şi creştin-democraţi.

Vicedirectorul „Antenei C” Ecaterina Stratan a calificat, după şedinţă, decizia respectivă drept „ruşinoasă şi frauduloasă”, deoarece postul de radio a fost vândut cu 1 milion de lei, ceea ce constituie jumătate din bugetul său anual. „Normal era ca CMC să stopeze acest proces, deoarece colectivele celor 2 instituţii au acţionat în judecată şi era bine să se aştepte decizia instanţei. CMC a mers împotriva colectivelor şi a publicului celor 2 instituţii media”, a conchis Stratan.

37 de angajaţi ai celor două posturi au atacat în judecată deciziile CMC şi dispoziţiile primarului interimar, solicitând suspendarea de urgenţă a procedurii de vânzare a instituţiilor media şi obligarea autorităţilor capitalei de a restabili condiţiile normale de funcţionare a instituţiilor şi de a repara pagube morale în mărime de 100 de mii de lei pentru fiecare reclamant. Marţi, 23 ianuarie, la ora 10.00, la Curtea de Apel va avea loc prima şedinţă de examinare a cauzei în fond. // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.